Ακόμη και γνώριμα πουλιά τώρα κινδυνεύουν με αφανισμό, αποκαλύπτει νέα μελέτη

Η αναφορά για την κατάσταση διατήρησης των πουλιών του κόσμου για το 2018, η οποία παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την υγεία των πληθυσμών των πουλιών σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει διαπιστώσει ότι ο κίνδυνος εξαφάνισης έχει εξαπλωθεί τόσο πολύ που ακόμη και γνώριμα είδη βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο.

Ένας αριθμός γνώριμων ειδών πουλιών κινδυνεύουν τώρα με εξαφάνιση.

Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα της «Κατάστασης Διατήρησης των Πουλιών του Κόσμου 2018», μιας νέας έκθεσης από το BirdLife International, η οποία εξετάζει την υγεία των πληθυσμών των πουλιών παγκοσμίως. Αμέσως αναγνωρίσιμα και αγαπημένα είδη πουλιών συμπεριλαμβανομένων της Χιονόγλαυκας Bubo scandiacus, του Θαλασσοψιττακού uffin Fratercula arctica και του Τρυγονιού Streptopelia turtur, απειλούνται με εξαφάνιση παγκοσμίως.

Η αναφορά, η οποία χρειάστηκε πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί, είναι η εμβληματική επιστημονική έκδοση του BirdLife International. Η μεγάλη αυτή παγκόσμια εκτίμηση χρησιμοποιεί την υγεία των πληθυσμών των πουλιών για να “πάρει τον παλμό του πλανήτη”. Δυστυχώς, η παγκόσμια εικόνα που έχει ζωγραφιστεί στην αναφορά είναι κακή για πολλά πουλιά σε όλο τον κόσμο. Συνολικά, δείχνει ότι το 40% των 11.000 ειδών πουλιών παγκοσμίως μειώνεται, και ένα στα οκτώ είδη πουλιών απειλείται με παγκόσμια εξαφάνιση.

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία δεν σημαίνουν μόνο κακά νέα για τα πουλιά, αλλά είναι και προειδοποιήσεις για τον πλανήτη στο σύνολό του. Η υγεία των ειδών πουλιών είναι ένα καλό μέτρο της κατάστασης των οικοσυστημάτων γενικά. Επειδή τα πουλιά είναι τόσο διαδεδομένα, βρίσκονται σε σχεδόν κάθε τύπο οικοσυστήματος και είναι μια από τις πιο μελετημένες ομάδες ζώων, είναι άριστοι δείκτες της κατάστασης του περιβάλλοντος.

“Τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα. Βρισκόμαστε σε μια σταθερή και συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης των πουλιών του κόσμου”, δήλωσε η Tris Allinson, Ανώτερος Λειτουργός Παγκόσμιας Επιστήμης του BirdLife, και αρχισυντάκτης της αναφοράς. “Οι απειλές που οδηγούν στην κρίση της εξαφάνισης των πουλιών είναι πολλές και ποικίλες αλλά πάντοτε ανθρωπογενείς”.


Μία από τις μεγαλύτερες από αυτές τις απειλές, σύμφωνα με την αναφορά, είναι η γεωργία. Η επέκταση της γεωργίας, καθώς και η εντατικοποίησή της, επηρεάζουν 1.091 (74%) των παγκοσμίως απειλούμενων πουλιών. Ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η γεωργία επηρεάζει αρνητικά τα πουλιά είναι αυτό των νευροτοξικών εντομοκτόνων που είναι γνωστά ως νεονικοτινοειδή. Μια πρόσφατη μελέτη από τις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι τα μεταναστευτικά Λευκόγραμμα Σπουργιτοτσίχλονα Zonotrichia leucophrys που εκτέθηκαν σε νεονικοτινοειδή έχασαν το ένα τέταρτο της σωματικής τους μάζας και των αποθεμάτων λίπους τους. Η νευροτοξίνη μείωσε επίσης την ικανότητα των πουλιών να περιηγούνται καθώς μεταναστεύουν.

Εκτός από αυτές τις ανησυχητικές τάσεις, ωστόσο, η αναφορά περιέχει επίσης πολλά ευρήματα που δίνουν ελπίδα. Διαπιστώνει ότι τουλάχιστον 25 είδη πουλιών θα εξαφανίζονταν τις τελευταίες δεκαετίες, αν δεν γίνονταν παρεμβάσεις διατήρησης. Πουλιά που κάποτε ήταν κρισίμως απειλούμενα, έχουν τώρα υποβιβαστεί σε Απειλούμενα, περιλαμβάνουν το Red-billed Curassow Crax blumenbachii (Βραζιλία), το Pink Pigeon Nesoenas mayeri (Μαυρίκιος) και το Black-faced Spoonbill Platalea minor. «Παρόλο που η αναφορά φέρνει ανησυχητικά νέα σχετικά με την κατάσταση των πουλιών και της βιοποικιλότητας, και τις μελλοντικές προκλήσεις, καταδεικνύει επίσης σαφώς ότι υπάρχουν λύσεις και ότι μπορούν να σημειωθούν σημαντικές και διαρκείς επιτυχίες σημαντική και διαρκή επιτυχία”, δήλωσε η Patricia Zurita, Γενική Διευθύντρια του BirdLife.

Προκειμένου να διασφαλιστεί αυτή η επιτυχία, η αναφορά περιγράφει τις δράσεις και τις αλλαγές που πρέπει να συμβούν ώστε να προστατεύονται καλύτερα τα πουλιά και η βιοποικιλότητα. Αυτό περιλαμβάνει την αποκατάσταση οικοτόπων-κλειδιών για τα πουλιά, την εξάλειψη και τον έλεγχο εισβλητικών ειδών και τη στοχοθέτηση των πλέον ευάλωτων ειδών πουλιών για την προστασία τους. Για να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αυτές οι αλλαγές καθώς και για το πώς τα πάνε οι πληθυσμοί των πουλιών παγκοσμίως, διαβάστε εδώ ολόκληρη την αναφορά για την «Κατάσταση Διατήρηση των Πουλιών του Κόσμου 2018».

Πηγή: Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου – https://birdlifecyprus.org/



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading