Διακήρυξη και ψηφοδέλτιο Αυτόνομης Δημοκρατικής Συνεργασίας Δασολόγων Δ.Υ.

Ιούνιος 2018

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι,
Εκτίμησή μας είναι ότι θα μπορούσαμε ενόψει των εκλογών της ΠΕΔΔΥ, να απευθυνθούμε σε σας με την ίδια διακήρυξη και τα ίδια λόγια που είχαμε γράψει και στις προηγούμενες εκλογές. Μόνο που εν τω μεταξύ, διαψεύσθηκαν προσδοκίες και εξανεμίστηκαν ελπίδες. Αν και θεωρητικά η χώρα βρίσκεται στην έξοδο από τα μνημόνια και τις επιτροπείες προοιωνίζονται ακόμα χειρότερες μέρες.

Εφόσον ακολουθηθεί ως μονόδρομος, η αυστηρή μονεταριστική – νεοφιλελεύθερη πολιτική και οι σημερινοί συσχετισμοί, καθώς και η άνοδος του εθνικισμού και των ακροδεξιών κομμάτων στην Ε.Ε., δεν είναι και το καλύτερο περιβάλλον για ανάπτυξη εθνικών φιλολαϊκών πολιτικών και είναι αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο σε επίπεδο εφαρμογής των πολιτικών που επιβάλλονται από αυτά τα κέντρα σε εθνικό επίπεδο.

Μέσα σε τέτοιες επιβαλλόμενες πολιτικές, ο δημόσιος τομέας καλείται να εξυπηρετήσει (το πολύ) την ανάπτυξη κερδοφορίας του ιδιωτικού κεφαλαίου, πολλές φορές μη τηρώντας ούτε καν το πρόσχημα απλής επιβίωσης των λαών.

Στη δική μας περίπτωση, υπάρχουν μεν οι διακηρυγμένες θέσεις της κυβέρνησης, η εκφρασμένη βούλησή της για αντιμετώπιση της περαιτέρω φτωχοποίησης και κάποιες επιτυχίες σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, η ακραία φτώχεια και το κοινωνικό κράτος, όπως τίποτα δεν εγγυάται την επίτευξη βελτίωσης για πλατύτερα λαϊκά στρώματα. Πολλώ δε μάλλον όταν η συστημική αντιπολίτευση διακηρύττει  ότι η κοινωνική ανισότητα είναι φυσικός νόμος και πλειοδοτεί σε αντιλαϊκά μέτρα, ακόμα και πέραν όσων οι ίδιες οι μητροπόλεις του νεοφιλελευθερισμού αντέχουν.

Γι αυτό οι εργαζόμενοι, δεν έχουν άλλο δρόμο παρά μόνο αυτόν του αδιάκοπου αγώνα, της ενεργού συμμετοχής και της απόρριψης κάθε λογικής «ανάθεσης» σε πεφωτισμένες συνδικαλιστικές ή πολιτικές ηγεσίες.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ-ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ

Δασική υπηρεσία και δασική πολιτική

Στα χρόνια που μεσολάβησαν από τις προηγούμενες εκλογές της ΠΕΔΔΥ, η Δασική Υπηρεσία βρέθηκε στο προσκήνιολόγω κυρίως της πολιτικής βούλησης (κατ’ απαίτηση των δανειστών) για ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών. Η επαναφορά της αρμοδιότητας των δασικών χαρτών στην Δασική Υπηρεσίαείναι μια μεγάλη επιτυχία του δασολογικού κλάδου, για την οποία δυστυχώς δεν μπορεί να περηφανεύεται η ηγεσία της ΠΕΔΔΥ, η οποία αντίθετα την πολέμησε λυσσαλέα, σε πλήρη εναρμόνιση με τα συμφέροντα των μεγάλων μελετητικών γραφείων του κλάδου.

Βέβαια όσοι επιμείναμε, όσοι το παλεύαμε όλα αυτά τα πέτρινα χρόνια που η υπηρεσία στοχευμένα απαξιωνόταν και αποδυναμωνόταν από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν οραματιζόμασταν το έργο των Δασικών Χαρτών να γίνει με την εξοντωτική εντατικοποίησητης εργασίας των εργαζομένων στις δασικές υπηρεσίες, με καταστρατήγηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτωνκαι με εκπτώσεις στη προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Τα νέα οργανογράμματα των Υπουργείωνπου θα αποκαθιστούσαν δήθεν τους ακρωτηριασμούς των υπηρεσιών που προώθησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αποδείχθηκαν απλώς μερεμέτια, χωρίς να πείθουν κανέναν για την ύπαρξη ενός διαφορετικού οράματος για μια παραγωγική και λειτουργική δημόσια διοίκησηπρος όφελος της κοινωνίας, σε αντιδιαστολή με το επί εικοσαετίας στήσιμο του  «μικρού και επιτελικού κράτους» των υμνητών του νεοφιλελευθερισμού. Η αξιολόγηση που θα συνδέει τα αποτελέσματά της με τη μισθολογική εξέλιξη ή ακόμα και με την απόλυσηείναι παρούσα και μάλιστα μέσω τιμωρητικών διατάξεων που δεν σέβονται καν το κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμα στην απεργία. Βέβαια η κυβέρνηση «βρίσκει και τα κάνει» αφού πρώτοι έσπευσαν οι συνδικαλιστές μας (της πλειοψηφίας του προεδρείου) να υποταχθούν μη χάσουν την εξέλιξή τους.

Πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για μακρόπνοο στρατηγικό σχεδιασμό με την σύνταξη της «Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση», την επικαιροποίηση των απαρχαιωμένων Προδιαγραφών Σύνταξης Δασικών Διαχειριστικών Μελετών αλλά και την χωρική οργάνωση μιας αειφορικής κτηνοτροφίας μέσω των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης είναι θετικές στον βαθμό που δημιουργούν δυνατότητες νεκρανάστασης της Δασικής Υπηρεσίας σε ένα σύγχρονο διεθνές περιβάλλον, με επιπλέον δυνατότητες εκσυγχρονισμού και χρηματοδότησης, αρκεί να διατηρηθεί πάση θυσία ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, η ενιαία και σε κάθετη βάση αναδιοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας, προκειμένου να υπηρετήσει τον πολυδιάστατο ρόλο της, παραμένει ζητούμενο, παρά τις διακηρυγμένες θέσεις της σημερινής κυβέρνησης. Οι ευθύνες όμως και της συνδικαλιστικής μας ηγεσίας δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από την απροθυμία της κυβέρνησης αφού είκοσι χρόνια τώρα, δεν έδωσε κανέναν ουσιαστικό αγώνα προς αυτή την κατεύθυνση. Η πληθώρα άλλωστε των θέσεων ευθύνης στη δομή των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων είναι ένα καλό αντικίνητρο.

Παράλληλα οι αντιδασικές διατάξεις των προηγούμενων χρόνων όχι μόνο δεν αμφισβητούνται από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά βαθαίνουν με την τακτοποίηση των εκχερσώσεων, τη θεσμοθέτηση των οικιστικών πυκνώσεων, ενώ χρειάζεται επειγόντως να φρενάρουμε σκέψεις για νομιμοποίηση των αυθαιρέτων στα δάση και επέκταση των νομιμοποιήσεων δίνοντας έτσι κίνητρα για συνέχιση του έργου των καταπατητών.

Στον πολύπαθο τομέα του αντιπυρικού σχεδιασμού, το δόγμα της τελευταίας εικοσαετίας με το οποίο δίνεται το βάρος μόνο στην καταστολή δια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μοιάζει να κλονίζεται για πρώτη φορά. Ωστόσο η πρόσληψη 5.066 εργατών και επιστημόνων, μέσα στο καλοκαίρι,  με καθεστώς μαθητείας και «κοινωφελούς εργασίας» και μισθούς πείνας, δείχνει να είναι αποσπασματική και εντέλει αναποτελεσματική πολιτική είτε ειδωθεί ως πολιτική για την αντιπυρική θωράκιση των δασών μας, είτε ιδωθεί ως πολιτική καταπολέμησης της ανεργίας.

Και όλα αυτά με διαλυμένες ουσιαστικά δασικές υπηρεσίες και με αδικαιολόγητα συνεχιζόμενη αύξηση της γραφειοκρατίας σε τέτοιο βαθμό  που ακόμη και η εξασφάλιση καυσίμων για την κίνηση των αυτοκινήτων αλλά και στοιχειωδών λειτουργικών αναγκών φαντάζουν τεράστιος άθλος. Και ενώ οι δασικές υπηρεσίες αποδυναμώνονται συνεχώς από στελεχικό δυναμικό, επιβαρύνονται συνεχώς με νέα, πιο σύνθετα και δύσκολα, καθήκοντα, δημιουργώντας στις περισσότερες των περιπτώσεων αφόρητες εργασιακές συνθήκες για τους εργαζόμενους συνάδελφους δασολόγους αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό.

• Η προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος θέλει μακρόπνοο σχεδιασμό, σταθερή χρηματοδότηση και επένδυση σε μόνιμες θέσεις εργασίας.
• Η ανεργία δεν μειώνεται με «μισή δουλειά».

Η ΠΕΔΔΥ

Σε αυτό το ζοφερό κλίμα, η συνδικαλιστική μας ηγεσία «μοιραία και άβουλη», μένει απλός παρατηρητής. Η ΠΕΔΔΥ με την ευθύνη των παρατάξεων της ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚΕ) και ΔΑΚΕπου συνδιοικούν τα τελευταία 15 χρόνια, έχοντας βάλει πλάτη όλα τα προηγούμενα χρόνια στις αντιδασικές πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχει μετατραπεί από καιρό σε έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό παραγωγής ανακοινώσεων και δικαστικών προσφυγών (όταν δεν υποτάσσεται σιωπηρά), έχει χάσει το θεσμικό της ειδικό βάρος, έχει πάψει να αποτελεί έμπνευση για πόλο συσπείρωσης για τους συναδέλφους.

 

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι,
Όσοι στηρίζουμε το ψηφοδέλτιο της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣεκτιμούμε ότι ακόμα κι αν επίσημα λήξει η «μνημονιακή περίοδος», οι πολιτικές της θα μείνουν για χρόνια παρούσες μέσα από τους μηχανισμούς της ΕΕ και της ΕΚΤ, εφόσον δεν τις αμφισβητήσουμε εμείς οι ίδιοι, ο κόσμος της εργασίας.

Στον δασικό τομέα ειδικότερα, η διαφαινόμενη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση, χρειάζεται να εγγυάται τον αναπροσανατολισμό της δασικής πολιτικής, την αναδιοργάνωση της δασικής υπηρεσίας, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, την χάραξη μια δικιάς μας «πολυλειτουργικής μεσογειακής δασοπονίας», ώστε να προστατευτούν αποτελεσματικά και να ενεργοποιηθούν οι δασικοί πόροι που αποτελούν τον απαξιωμένο θησαυρό μας, που πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθούν αειφορικά για το κοινωνικό σύνολο. Χρειάζεται όλοι μας να ενεργοποιηθούμε με κατάθεση προτάσεων, ιδεών και θέσεων και να «ξεκολλήσουμε» από την στείρα μηδενιστική αντιπολιτευτική κριτική που μας συνήθισε τόσο χρόνια η πλειοψηφία της ΠΕΔΔΥ υποκρύπτοντας δόλια τα συμφέροντα λίγων.

Υπάρχει άμεση ανάγκη να συνεισφέρουμε στην μάχη για την κλιματική αλλαγή, κάτι που αλλάζει τα πάντα και να συνδράμουμε στο διεθνές πλαίσιο προτεραιοτήτων (νερά, βιοποικιλότητα, προστατευόμενες περιοχές), με την νεκρανάστασης του ρόλου της δασικής υπηρεσίας, των δασικών συνεταιρισμών και της πολύπλευρης παραγωγικότητας των δασών με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Απαιτούμε την αειφορική αξιοποίηση των δασικών πόρων και ειδικά των προστατευόμενων δασικών περιοχών και σύνδεση τους με όλους του άλλους τομείς της εθνικής οικονομίας και κυρίως την ατμομηχανή της, τον τουρισμό και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα τους έναντι των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που για λόγους “δημοσίου συμφέροντος εθνικής σημασίας” φοβόμαστε ότι μπορεί να βρεθούν άμεσα στο μάτι του κυκλώνα της «αξιοποίησης».

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,

  • Σας καλούμε να συμμετέχετε μαζικά στις εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων της ΠΕΔΔΥ στις 6 Ιουλίου 2018 και να επιλέξετε το ψηφοδέλτιο της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ.
  • Σας καλούμε να συμμετέχετε ενεργά στην παράταξη μας συμβάλλοντας ο καθένας χωριστά στην παραγωγή συνθετικής άποψης για τα εργασιακά, κλαδικά και θεσμικά προβλήματα μας.
  • Σας καλούμε σε συνεχή διάλογο και αγώνα και υποσχόμαστε να σταθούμε αντιμέτωποι σε κάθε μορφής κυβερνητικό και κομματικό συνδικαλισμό.

.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΔΔΥ
ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΠΟΓΕΔΥ

1 ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
2 ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
3 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ ΣΗΜΕΛΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ
4 ΖΙΑΖΙΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ
5 ΖΙΓΚΗΡΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΛΙΜΝΗΣ
6 ΛΟΥΚΑ ΜΑΡΙΑ-ΒΕΡΕΝΙΚΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Κ.Υ. ΥΠΕΝ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ
7 ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
8 ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΛΑΥΡΙΟΥ – ΑΠΟΣΠ. ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ
9 ΜΟΥΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ
10 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
11 ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΦΟΥΡΝΑ
12 ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ
13 ΠΕΤΡΟΥ–ΒΑΡΟΥΧΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ – ΑΠΟΣΠ. ΕΛΛ. ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
14 ΠΡΩΙΜΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΙΟΥ Κ.Υ. ΥΠΕΝ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ
15 ΡΗΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
16 ΣΤΑΓΓΙΔΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ
17 ΤΟΚΑΤΛΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ Α.Δ. Π.Δ.Ε.& Ι.Ν.
18 ΤΣΙΑΚΙΡΗΣ ΡΗΓΑΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – ΑΠΟΣΠ. ΥΠΑΑΤ
19 ΤΣΙΑΜΗ ΑΝΝΑ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
20 ΤΣΙΠΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥ ΦΩΤΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
21 ΦΟΥΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ–ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
22 ΧΑΛΙΝΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΣΤΑΥΡΟΥ



ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Επικαιρότητα

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading