Της ύβρεως ή Κόρος ύβριν τίκτει

limanaki

Δημήτριος Η. Παπαστερίου,
Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Της Σιωπής  |  Της κραυγής  |  Της ύβρεως ή Κόρος ύβριν τίκτει |

Δεν είμαστε καθόλου καλοί μαθητές. Από την «κατακαμμένη» Δευτέρα 23 Ιουλίου μέχρι σήμερα δεν βρήκαμε το σθένος να ομολογήσουμε, ως Πολιτεία, ότι δεν πήραμε κανένα μάθημα.

Τα «κουφάρια» ανθρώπων, σπιτιών, ζώων και δένδρων συνθέτουν ως παρόντες και απειλητικοί μουσουργοί ένα τραγικό βουητό. Μα οι κραυγές τους – κραυγές «κάποιων ανθρώπων» σε «κάποιο λιμανάκι» (=έπεα πτερόεντα) –  αποτυπώνονται σε δύο βίντεο, αδιάψευστη απόδειξη γεγονότων, τόπου και χρόνου. Βίντεο συνανθρώπων μας και όχι της πολιτείας.

Οι ιθύνοντες, εξ ορισμού άνθρωποι που αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και επεξεργάζονται τα δεδομένα της, αποδεικνύονται μη επαΐοντες. Οι ιθύνοντες ως μη ειδήμονες κατά κόρον (= καθ’ υπερβολή) παίζουν «εν ου παικτοίς». Κόρος (εκ του κορρένυμι = υπερχορταίνω) σημαίνει το χορτασμό, αλλά και την πλησμονή, την επιδίωξη υπέρ το μέτρο επιδιώξεων.

Ο κόρος αυτός, όμως, που  εμπεριέχει ισχυρή δόση απληστίας, «τίκτει ύβριν». Η απληστία, συμπεριλαμβανομένων της πολιτικής απληστίας και εκείνης των ειδημόνων, οδηγεί «εις μεγάλον όνειδος». Όνειδος που προσβάλλει το φιλότιμο των Ελλήνων.

Στους Αισώπειους μύθους υπάρχει μια σοφή αλληγορία («απληστίας ένεκεν»): Κάποιος είχε μια κότα που γεννούσε χρυσά αυγά. Νομίζοντας ότι μέσα στην κοιλιά της είχε όγκο χρυσού την έσφαξε, αλλά δεν βρήκε χρυσάφι. Στέρησε έτσι τον εαυτό του και το μικρό καθημερινό κέρδος που είχε λόγω της απληστίας του.

Υπάρχει και μια ακόμη χρήσιμη και κρίσιμη αλληγορία στους Αισώπειους μύθους: «Ανθρώπων έκαστος δύο πήρας (= σάκκους), την μεν έμπροσθεν, την δε όπισθεν. Γέμει δε κακών εκατέρα. Η μεν έμπροσθεν αλλοτρίων γέμει. Η δε όπισθεν των αυτού του φέροντος. Και δια τούτο οι άνθρωποι τα μεν εαυτών κακά ουχ ορώσιν, τα δε αλλότρια πάνυ ακριβώς θεώνται».

Είναι φανερό ότι στο Μάτι οι ιθύνοντες «τα μεν εαυτών κακά ουχ ορώσιν, τα δε αλλότρια πάνυ (= σε μεγάλο βαθμό) ακριβώς θεώνται». Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι στρεβλώσεις τύπου «Μάτι» είναι γεμάτη η Ελλάδα. Και εις μάτην το Μάτι κραυγάζει.

Το μουγκρητό των Ερινύων συνοδεύεται από την οργή τους. Αυτό ισχύει και για τους κατέχοντες τα σκήπτρα. Ο ψόγος, δηλαδή οι δυσμενείς κρίσεις που γίνονται σε βάρος του ανθρώπου κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, είναι χειρότερος από τους κινδύνους που διατρέχει, παίρνοντας ή μη παίρνοντας τις κατάλληλες αποφάσεις.

Το σωφρονέστερο δημοκρατικό καθεστώς είναι εκείνο στο οποίο οι πολιτευόμενοι φοβούνται περισσότερο το ψόγο από το νόμο. (Πλούταρχος, Συμπόσ. 154 e).

Ίσως ο ψόγος που εκτοξεύεται ανά την οικουμένη από το Μάτι είναι πιο αποτελεσματικός από την εφαρμογή του νόμου. Ίσως ο κόρος που «τίκτει ύβριν» αντιμετωπισθεί από το ψόγο, δηλαδή από τη στάση του καθενός μας.

Το κατά κόρον της εξουσίας αντιμετωπίζει πια τους νεκρούς στο Μάτι. Το ίδιο και η ύβρις που γεννιέται από τον κόρο. Η ύβρις κατά τον Αριστοτέλη είναι ελάττωμα ή κολάσιμη εκδήλωση. Στους αρχαίους έλληνες κόρος και ύβρις αναφέρονται ως αλληλένδετοι. Ο κόρος εκλαμβάνεται άλλοτε ως συνέπεια της ύβρεως και άλλοτε ως γενεσιουργός της αιτία. Μήπως το ίδιο δεν ισχύει και σήμερα; Στο Μάτι κόρος ύβριν τίκτει. Ή ύβρις κόρον τίκτει.

Νίψον ανονήματα μη μόναν όψιν. Διαβάζεται και εκ δεξιών και εξ αριστερών.

30.7.2018


.
Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 30.7.2018

.


Διαβάστε επίσης:
Της κραυγής
Της Σιωπής
Μισός αιώνας πράξεων χαρακτηρισμού. Μια διαρκής παρακαμπτήριος
Το ΑΚ 1057 στα δάση. Ειδοποιία και «οικιστικές πυκνώσεις»
Δείγματα και Δήγματα αντιπεριβαλλοντικής συμπεριφοράς
ΠΡΟΔΗΛΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ
Το ΣτΕ για τις «οικιστικές πυκνώσεις»
Παρέμβαση για τις «οικιστικές πυκνώσεις»
ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ: «Οικιστικές πυκνώσεις»
Στην κυριολεξία και μεταφορικά πυρκαγιές
Αριστεία και ισότητα στα δάση
–  Γούρνες: Φυσικές και νομικές
–  Η συνεχιζόμενη ιδέα των πυκνώσεων
–  ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΥΚΝΩΣΕΙΣ
ΔΑΣΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΑΠΡ 2017 (I) – Συστηματική παρουσίαση και λίγες παρατηρήσεις
ΔΑΣΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΑΠΡ 2017 (II) – Συστηματική παρουσίαση και λίγες παρατηρήσεις
Στην «κοσμογονία» των δασικών χαρτών: Και πάλι βελτιώσεις
Επανακαθορισμοί στους δασικούς χάρτες
Αναρτήσεις δασικών χαρτών
Τάξη στα δάση και έννομη τάξη

 



ΚατηγορίεςΕπικαιρότητα, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading