Δασικοί χάρτες: Αξεπέραστα προβλήματα, σύσκεψη για τις ενστάσεις

Ούτε καν ημερομηνία έναρξης των συνεδριάσεων των επιτροπών που θα εξετάσουν τις αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες της Μεσσηνίας έχει ορισθεί ακόμα, αν και συμπληρώνεται χρόνος από την ημερομηνία συγκρότησής τους.

Της Βίκυς Βετουλάκη | www.tharrosnews.gr

Οι πρόεδροι των επιτροπών, που στο σύνολό τους προέρχονται από Δασαρχεία γειτονικών νομών, δηλώνουν σοβαρά κωλύματα, καθώς η απουσία τους για να συμμετέχουν σε αυτές σημαίνει ότι κάποια από τα Δασαρχεία πρέπει σχεδόν να κλείσουν, καθώς δεν υπάρχει προσωπικό. Και δεν πρόκειται για 5 ή 10 συνεδριάσεις, αλλά στη Μεσσηνία για παραπάνω από 100, αφού πρέπει να εξετασθούν 14.300 αντιρρήσεις και 3.000 πρόδηλα σφάλματα. Πρέπει, δηλαδή, να εξετασθούν πάνω από 17.000 φάκελοι, με δεκάδες δικαιολογητικά έκαστος.

Σύσκεψη

Σήμερα στην Τρίπολη ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου έχει καλέσει σε σύσκεψη όλους τους προέδρους των επιτροπών, προκειμένου να συζητηθεί η έναρξη των συνεδριάσεων.

Μπορεί, βέβαια, να λύθηκε το θέμα της αμοιβής των δικηγόρων που συμμετέχουν στις επιτροπές και να δόθηκε παράταση για την εξέταση των ενστάσεων έως το Φεβρουάριο, όμως δε φαίνεται αυτό να βοηθάει σε τίποτα τα κωλύματα που έχουν οι δασολόγοι που προεδρεύουν.

Οι περισσότεροι πρόεδροι των επιτροπών είναι δασάρχες σε Δασαρχεία που δεν υπάρχει δεύτερος δασολόγος για να τους αντικαταστήσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αδύνατον, μέρα παρά μέρα, να μετακινείται ο δασάρχης στο νομό που έχει ορισθεί για να εξετάσει ενστάσεις, αφήνοντας την υπηρεσία του στην ουσία κλειστή.

Εκτιμάται ότι σε κάθε συνεδρίαση επιτροπής δε θα μπορεί να εξετάζονται πάνω από 20 φάκελοι, ενώ πρέπει να τηρούνται και οι διαδικασίες που ορίζονται, όπως η χρονική προθεσμία ενημέρωσης των ιδιοκτητών.

Άλλα προβλήματα

Εκτός των παραπάνω, τα Δασαρχεία αντιμετωπίζουν κι άλλα προβλήματα, καθώς είναι δύσκολο να εξασφαλίσουν 2-3 υπηρεσιακά οχήματα για τη μετακίνηση των προέδρων σε γειτονικούς νομούς, συν τα καύσιμα που χρειάζονται.

Παράλληλα, όλο αυτό θα πρέπει γίνεται για 2-3 ώρες συνεδρίασης την κάθε φορά. Και τούτο, γιατί ο δασολόγος, για παράδειγμα, από τη Μεσσηνία, θα ξεκινήσει για περιοχή της Λακωνίας εντός του ωραρίου του, δηλαδή στις 7.30 το πρωί. Κατά συνέπεια, η συνεδρίαση της επιτροπής θα ξεκινήσει μετά τις 10.00. Στη 1.00 μετά το μεσημέρι θα πρέπει να φύγει για να επιστρέψει στη Μεσσηνία.

Μία πρόταση από τα Δασαρχεία για επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί είναι να συμμετέχουν στις επιτροπές δασολόγοι από τους ίδιους νομούς και όχι διπλανούς.
Φυσικά, η καθυστέρηση εξέτασης των ενστάσεων λειτουργεί ως ντόμινο και δημιουργεί προβλήματα σε ιδιοκτήτες και συμβολαιογράφους, καθώς δεν μπορεί να γίνει καμία πράξη αγοραπωλησίας στα ακίνητα που εκκρεμεί αντίρρηση, ούτε αποδοχή κληρονομιάς, ούτε καν προσύμφωνο!

Ειδικότερα, για όσες εκτάσεις δεν υπάρχει ο χαρακτηρισμός ΑΑ, δεν επιτρέπεται να γίνει ούτε αποδοχή κληρονομιάς, ούτε αγοραπωλησία, ούτε προσύμφωνο, ούτε καν πληρεξούσιο.

https://www.tharrosnews.gr/



ΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες

Tags: , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading