Εντατικοπoίηση κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, οικιστικές πυκνώσεις και προδιαγράφες πρόληψης πυρκαγιών στα σχέδια του ΥΠΕΝ

Εντατικοποιείται τις επόμενες εβδομάδες ο ρυθμός κατεδάφισης αυθαιρέτων στην Αττική και δρομολογείται αντίστοιχη διαδικασία για τα αυθαίρετα στην υπόλοιπη Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την παρουσίαση των καθηκόντων του υφυπουργού Γιώργου Δημαρά.

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, ο επόμενος κύκλος κατεδαφίσεων στην Αττική περιλαμβάνει την εκκαθάριση ρεμάτων στη Μάνδρα και την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών προς το Σούνιο, ενώ έχουν ήδη παραληφθεί από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου κατάλογοι με αυθαιρεσίες στην υπόλοιπη χώρα, όπου αναμένεται να επέμβουν οι μπουλντόζες αμέσως μετά την έγκριση χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο.

Σε ό,τι αφορά το λεπτό θέμα των οικιστικών πυκνώσεων και πώς προτίθεται η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να το διευθετήσει σε σχέση με την ύπαρξη αυθαιρεσιών και την κατάρτιση των δασικών χαρτών, ο αναπληρωτής υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος, σημείωσε ότι θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, που αναμένεται να ανακοινωθεί ίσως και στα τέλη του τρέχοντος μηνός και η οποία προφανώς θα αφορά θέματα δόμησης, αλλά όχι πολεοδόμησης. «Η νομοθεσία για τις πυκνώσεις δεν θα παραβιάζει τους κανόνες του οικιστικού περιβάλλοντος και της προστασίας του. Θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των δηλώσεων οικιστικών ορίων εκ μέρους των δήμων, ο κ. Φάμελλος γνωστοποίησε ότι 14 δήμοι δεν συνεργάστηκαν καθόλου, ενώ στη συνεργασία με άλλους 13 υπάρχουν εκκρεμότητες. Έκανε, δε, σαφές ότι η προθεσμία, που έληξε στις 25/8, ήταν τελεσίδικη και πως δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση. «Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια και το θέμα πρέπει να κλείσει» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την αποκατάσταση των περιοχών της ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τη φονική πυρκαγιά του Ιουλίου, ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αν. Αττικής έχει ήδη ετοιμαστεί η μελέτη για τα φυτοτεχνικά χαρακτηριστικά, ως εργαλεία αποκατάστασης του περιβάλλοντος και σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα. «Ετοιμάζουμε νέες προδιαγραφές για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Η μικτή ζώνη δάσος-κατοικία είναι ιδιαίτερη. Όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα ανακοινώσουμε ολοκληρωμένη την πρότασή μας» πρόσθεσε.

Η διαχείριση απορριμμάτων στην Κέρκυρα

Ερωτηθείς για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Κέρκυρα, με το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και τον επαπειλούμενο κορεσμό τού ΧΥΤΥ Λευκίμης, ο αν απληρωτής υπουργός κοινοποίησε ότι εγκρίθηκε η χρηματοδότηση και για νέο ΧΥΤΑ και για μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων. «Στην Κέρκυρα δεν υπήρχε σχέδιο που να αντιστοιχεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Είχαμε και περιπτώσεις καταδίκης της από το ευρωπαϊκό δικαστήριο. Ο περιφερειακός σχεδιασμός έλυνε το πρόβλημα στα Ιόνια» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Προφανώς, στο κομμάτι ευθύνης που μας αναλογεί -διότι είμαστε συναρμόδιο υπουργείο- μας ενδιαφέρει να αποσοβήσουμε πρόστιμα και θα λάβουμε πρωτοβουλίες προς την επίλυση του προβλήματος».

http://www.amna.gr/ota/article/289824/Entatikopoiountai-oi-katedafiseis-authaireton-stin-Attiki—Dromologountai-amesa-kai-gia-tin-upoloipi-Ellada-

 ΚατηγορίεςΔόμηση - Αυθαίρετα, Δασική Υπηρεσία, Δασικοί Χάρτες, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , , , , , , ,

2 replies

  1. Πραγματικά εία απορίας άξιο γιατί 50 χρόνια μετά την δημιουργία οικισμών σε περιοχές αμφισβητούμενες, ως προς τον χαρακτήρα τους, δεν βλέπουμε με ρεαλισμό την πραγματικότητα. Στο Μάτι και αλλού υπάρχουν σπίτια από τη δεκαετία του 50. Οταν αλλάζει η χρήση γης τότε μια περιοχή παραμένει “δασική”? Δεν μπορούμε να αγνοούμε την πραγματικότητα η οποία δεν αλλάζει. Η εφαρμογή της οικιστικής πύκνωσης και εν συνεχεία η αναγνώριση των οικισμών θα βάλει τέλος τόσο στην ταλαιπωρία των ομήρων ιδιοκτητών όσο και στην μελλοντική επέκταση αυθαίρετων κατασκευών. Πρέπει να γίνει οριστικά κάτι που εκκρεμεί από τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους.

  2. Οι οικιστικές πυκνώσεις παραβιάζουν τους κανόνες του δασικού περιβάλλοντος για την προσβολή του οποίου δεν αναφέρεται τίποτα στο δημοσίευμα. Δεν αφορούν το οικιστικό περιβάλλον το οποίο επικαλείται ο υπουργός για να υποστηρίξει ότι δήθεν δεν υπάρχει παρανομία.. Σαφώς και δεν υπάρχει παρανομία κατά το οικιστικό δίκαιο αφού δεν είναι αυτό το εφαρμοστέο, δεδομένου ότι οι οικιστικές πυκνώσεις αφορούν αυθαίρετα σε δάση και σε δασικές εκτάσεις.. Η συγκεκριμένη δήλωση είναι εντελώς αυθαίρετη (όσο και οι πυκνώσεις!), απαράδεκτη και παραπλανητική..

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: