Το ΣτΕ γκρέμισε τη… μωβ αυθαιρεσία

Ελευθερία Κόλλια
Πηγή: Protagon.gr
Ευτυχώς, σε αυτή τη χώρα, υπάρχει και το ΣτΕ. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματικό νόμο του 2016, επί ΣΥΡΙΖΑ, που ουσιαστικά νομιμοποιούσε την ύπαρξη οικισμών μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις, αλληθώριζε μπροστά στο κατοικημένο τσιμέντο αγναντεύοντας το πράσινο. Η απόφαση θρυμματίζει με τρόπο εκκωφαντικό το οικοδόμημα που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ να ανεγείρει τρία χρόνια νωρίτερα, και το οποίο -φευ!- απεδείχθη γυάλινο και αρκούντως εύθραυστο. Θυμίζοντας πολύ απλά ότι η προστασία του δασικού πλούτου της χώρας είναι συνταγματική υποχρέωση της χώρας. To συνταγματικώς αυτονόητο.

Η αλήθεια είναι ότι το 2016 στήθηκε ένα συμφέρον αλλά ρηχό «κόλπο», ενόσω η κατάσταση με τους δασικούς χάρτες βρισκόταν σε αδιέξοδο. Το Σύνταγμα υποχρεώνει σε κατάρτιση Δασολογίου, πλην όμως στην προοπτική του, οι ενστάσεις από αυθαιρετούχους αβγάτιζαν με ρυθμούς τρομακτικούς και η κύρωση των δασικών χαρτών φάνταζε αδύνατη. Κάποιος ευέλικτος νους σκέφθηκε ότι μια κάποια λύση θα ήταν η κύρωση των χαρτών δίχως αυτές τις πυκνώσεις-οικισμούς. Μόνον των κομματιών εκείνων, δηλαδή, που ήταν καθαρά δάσος. Οι οικισμοί θα βάφονταν με μωβ στους χάρτες, θα αποτυπώνονταν σαν να εξαλείφονταν, και κάποια στιγμή κάποια μέλη κάποιων επιτροπών θα αποφάσιζαν για αυτούς. Η κυβέρνηση θα είχε κάνει το καθήκον της, εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιούντες αυθαιρετούχοι επιτέλους θα χαμογελούσαν και πολλές, μα παρά πολλές ψήφοι δεν θα χάνονταν. Α λα ούνο, α λα ντούο, α λα τρε. Μαγικό.

Το ΣτΕ δεν ανακαλύπτει βεβαίως την πυρίτιδα, ούτε είναι ανακόλουθο προς τον παλαιότερο εαυτό του. Σέβεται την πλούσια νομολογία του, με Ευαγγέλιο την προστασία του Περιβάλλοντος, απαγορεύοντας ασέλγειες σε όλες τις αποχρώσεις του γκρι σε δάση και παραλίες. Πληροφορία πικάντικη: ατυχώς για τους εμπνευστές του νόμου, στην καρέκλα της προέδρου της Ολομελείας του Δικαστηρίου καθόταν η ίδια η πρόεδρος του, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία γνωρίζει σαν την παλάμη της τα του Δικαίου Περιβάλλοντος. Όχι ότι δεν ήταν προετοιμασμένοι. Ο νόμος είχε ήδη κριθεί τον Ιούλιο του 2017 αντισυνταγματικός από το ευαίσθητο Ε΄ Τμήμα του Δικαστηρίου, παραπέμποντας το θέμα προς κρίση στην Ολομέλεια.

«Οποιο αυθαίρετο κι αν γκρεμίσεις, θα βρεις ψήφους από κάτω…», συνηθίζει να χαριτολογεί ένας πολύπειρος συνταξιούχος ανώτατος δικαστής. Το ΣτΕ, επειδή ως γνωστόν δεν ενδιαφέρεται για ψήφους, έψαξε να βρει λόγους δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι ενδεχομένως και να δικαιολογούσαν τους οικισμούς. Εψαξε για άλλοθι εθνικής οικονομίας, έψαξε και για άλλοθι αγροτικής εκμετάλλευσης. Τζίφος. Μόνο ψήφοι. Και το Σύνταγμα δεν λέει κάτι για ψήφους.

Το φαιδρό –και ίσως η απόδειξη ότι τίποτε δεν αλλάζει σε αυτή τη χώρα– είναι ότι μόλις χθες η κυβέρνηση επεχείρησε με σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή να «τακτοποιήσει» (τι ρήμα κι αυτό για το διαχρονικό μπάχαλο!) αυθαίρετες εγκαταστάσεις στον αιγιαλό και την παραλία, εφόσον αποτελούσαν μέρος έργου που είχε ανεγερθεί με νόμιμο τρόπο, αλλά τελικά υποχρεώθηκε να οπισθοχωρήσει, τουλάχιστον για τις κατασκευασθείσες μετά τον Ιούλιο του 2011 – για το διάστημα πριν από το 2011, ίδωμεν.

Δεν ξέρω αν το βλέπετε κι εσείς, αλλά η απόφαση του ΣτΕ, όπως και δεκάδες άλλες (όχι όλες) με τη σφραγίδα του, λαμπυρίζει στο σκοτάδι. Την ώρα που η κυβέρνηση, και όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ για να είμαστε απολύτως δίκαιοι, χαϊδεύει νανουρίζοντας την αυθαιρεσία με «παράθυρα» σε νόμους και γιαλαντζί πρόστιμα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έρχεται να ορθώσει δυνατή, δωρική φωνή. Φωνή λογικής σε μια χώρα που αγαπάει το παράλογο.

Χωρίς πελατειακά ψιμύθια, το Δικαστήριο και οι αποφάσεις του κινούνται κοντά στο Σύνταγμα και τις επιταγές του, μακριά από ευκαιριακές, βολικές λύσεις ελεγχόμενης πολιτικής ευφυίας. Γεφυρώνοντας το χάσμα ανάμεσα στη διακηρυκτική λατρεία του Συντάγματος και την εφαρμογή του στην πράξη. Ακυρώνοντας βαθιά αντιπολιτικές κυβερνητικές πράξεις.

Φάρος μέσα στην ομίχλη. Μη ξεχνάτε ότι πριν από μόλις εννέα ημέρες μια άλλη απόφαση του Δικαστηρίου, του Δ΄ Τμήματος αυτή τη φορά, απαγόρευε το ντουμάνι από τσιγάρο σε χώρους μαζικής συνάθροισης, όπως τα κέντρα διασκέδασης και τα καζίνο. Και «διέγραφε» σχετική υπουργική απόφαση, βάζοντας την υγεία των πολιτών πάνω από τα έσοδα που εισρέουν στον δημόσιο κορβανά. Την ώρα που νεότερη υπουργική απόφαση επέτρεπε – από την πίσω πόρτα – και πάλι το κάπνισμα σε ελεγχόμενους χώρους.

Την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ, ας μη τη θίξουμε στο κείμενο αυτό, είναι ένα κεφάλαιο από μόνη της. Σημασία έχει ότι το καραβάνι προχωράει, στο ντουμάνι πάντα, κι ας γαβγίζουν τα σκυλιά.

Πηγή: Protagon.gr

Μοιραστείτε το!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin


ΚατηγορίεςΔόμηση - Αυθαίρετα, Δασικοί Χάρτες

Tags: , , , , , , , ,

5 replies

 1. Αυτά να τα βλέπουν οι Νομοθέτες μας και οι καλοί δασάρχες μας που φροντίζουν τόσα χρόνια το Περιβάλλον …! Ολη η Ελλάδα ένα απέραντο δικαστήριο . Η διοίκηση όταν χτίζονταν αυτοί οι οικισμοί απο την δεκαετία του 1960 και μετά δεν έχει ευθύνες ? Εδώ μιλάμε για 1.5 εκατομύρια κατοικίες με συγκροτημένους οικισμούς , ασφαλτομένους δρόμους, φως νερό τηλέφωνο δημοτικά τέλη εφορία κλπ. Κανείς δεν γνωρίζει τίποτε ?? Η Ελλάδα μας πάλι ένα ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ , τι να πείς στα παιδιά σου ??

  • Να πεις στα παιδιά σου, πρώτ’ απ’ όλα, αν εσύ ο ίδιος έχεις χτίσει μία από τις 1,5 εκατομμύρια κατοικίες. Αν είναι περισσότερες, άσε, μην πεις τίποτα. Μετά να τους πεις αν οι καλοί δασάρχες μας απλά δεν έκαναν τη δουλειά τους καλά ή αν τους πλήρωσες για να μην την κάνουν. Μετά να τους πεις αν οι πολιτικοί που ψήφισες σού είχαν κλείσει το μάτι για να μην ανησυχείς για τις αυθαιρεσιες σου. Τελευταία, πες τους, αν σε παίρνει, αν τους ψηφίζεις ακόμα και σήμερα! Γιατί σήμερα είναι η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής των παιδιών σου, και των δικών μας, που μπορεί να είμαστε χωρίς σπίτι!
   Μετά, διάβασε και λίγο Καπετάνο, για να καταλάβεις πού πάει ο πλανήτης, με την απληστία και την αμορφωσιά. Αυτό αφορά τα παιδια μας περισσότερο από εσένα και από εμένα…
   Αν δεν είχεις καμιά συμμετοχή στο …πάρτι, συγνώμη για τον τόνο. Αλλά, βλέπεις, δεν έχουμε πια ούτε βόδι για να μας το πάρει το ρητό. Σου απαντώ επώνυμα, γιατι επώνυμα μού απευθύνθηκες.

 2. Εξαιρετικό άρθρο.

 3. Ωραία ας βγάλουν τώρα τις μπουλντόζες να γκρεμίσουν τα 700.000 αυθαίρετα σε δάση να μην είμαστε και εμείς όμηροι της εφορίας και του τι μέλει γενέσθαι. Κράτος παραλόγου τριάντα χρόνια μετά σκέφθηκαν να μας καταδιώξουν.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: