Οροπέδιο Καθαρού: Χλωρίδα και Φυσική Ιστορία

Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) σας προσκαλεί στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Οροπέδιο Καθαρού: Χλωρίδα και Φυσική Ιστορία», που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019, ώρα 19:30, στο καφενείο του Γιάννη Σιγανού στο Καθαρό Λασιθίου.

Το οροπέδιο του Καθαρού βρίσκεται στην οροσειρά της Δίκτης στο νομό Λασιθίου Κρήτης σε υψόμετρο περίπου 1150 μέτρων. Το οροπέδιο είναι γνωστό για την πλούσια χλωρίδα που φιλοξενεί, αλλά και για τα απολιθώματα του ενδημικού νάνου ιπποπόταμου της Κρήτης(Hippopotamus creutzburgi)που έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η προβολή της μοναδικής βιοποικιλότητας και της φυσικής ιστορίας του οροπεδίου καθώς και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις αξίες, τις απειλές και τις πιέσεις που συνδέονται με το απειλούμενο, ενδημικό δέντρο της Κρήτης, την αμπελιτσιά. Παράλληλα, η εκδήλωση αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της ενεργής συμμετοχής των κατοίκων της περιοχής για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου στα πλαίσια του προγράμματος «Διατήρηση της Αμπελιτσιάς στην Κρήτη, 2019-2021». Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Franklinia της Ελβετίας, που υποστηρίζει προγράμματα για την προστασία σπάνιων και απειλούμενων δέντρων, όπως η αμπελιτσιά, και υλοποιείται με συντονισμό του ΜΑΙΧ και σε συνεργασία με όλες τις Διευθύνσεις Δασών της Κρήτης, με τοπικές Δημοτικές αρχές, σχολεία και άλλους φορείς.

Παρουσιάσεις – Ομιλητές:
  • Πυγμαίοι ιπποπόταμοι και κτηνοτροφία στη Μινωική Κρήτη: Η ζωή στο οροπέδιο Καθαρού ανά τους αιώνες – κα Jennifer Moody – Αρχαιολόγος, ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο του Τέξας (ΗΠΑ) και συγγραφέας του βιβλίου «Η δημιουργία του Κρητικού Τοπίου».
  • Η χλωρίδα του Καθαρού – κ. Steven Lenton, Ερασιτέχνης βοτανικός
  • Αμπελιτσιά, το απειλούμενο ενδημικό δέντρο της Κρήτης – κα Ηλέκτρα Ρεμούνδου, Τεχνολόγος Γεωπόνος ΜΑΙΧ
Για περισσότερες πληροφορίες: ΜΑΙΧ, κ. Ηλέκτρα Ρεμούνδου 2821035000 εσ. 578.


ΚατηγορίεςΣυνέδρια - Ημερίδες, Χλωρίδα

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: