Το ΣτΕ ακυρώνει τα σχέδια μπαζώματος υγροτόπου

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφαση 1936/2019 του E’ τμήματος έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης που έδινε το πράσινο φως για την πολεοδόμηση του παραθεριστικού οικισμού «Ολυμπιάδα» 6.500 κατοίκων στον υγρότοπο του Κορινού Πιερίας.

Ο υγρότοπος γειτνιάζει με το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και μέρος του έχει ενταχθεί στο Δίκτυο #NATURA2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα.

Η εν λόγω Υ.Α. συρρίκνωνε τα όρια του Καταφυγίου Άγριας Ζωής προκειμένου να είναι εφικτή η οικοδόμηση του οικισμού και δρομολογούσε την οριστική «τακτοποίηση» μιας μεθόδευσης χρονολογούμενης από τη δεκαετία του ’90.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε έναν μοναδικό υγρότοπο, μέρος του οποίου είναι περιοχή του Δικτύου Natura 2000, και που φιλοξενεί σημαντικό πλούτο ειδών ορνιθοπανίδας.

Η απόφαση του ΣτΕ είναι πολύ σημαντική καθώς αναφέρει ότι «η Διοίκηση δεν μπορούσε να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της πολεοδόμησης της περιοχής β’ κατοικίας και στην υλοποίησή της με την έκδοση της προσβαλλόμενης ΑΕΠΟ, αλλά όφειλε να αναμείνει να ολοκληρωθεί προηγουμένως, με την επίκληση αποκλειστικώς επιστημονικών κριτηρίων και όχι οικιστικών, η οριοθέτηση των προστατευόμενων περιοχών του πάρκου και του υγροτόπου των Αλυκών Κίτρους, η οποία οριοθέτηση παραμένει, άλλωστε, μέχρι σήμερα εκκρεμής».

Η αίτηση ακύρωσης υποβλήθηκε το 2015 στο ΣτΕ από τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις Elliniki Ornithologiki Etaireia, WWF Greece, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Καλλιστώ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Δράση για την Άγρια Ζωή/ Action for wildlife και Φίλοι Του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008.

Φωτ.: Δημήτρης Μπούσμπουρας/ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ



ΚατηγορίεςΝομοθεσία, Προστατευόμενες περιοχές

Tags: , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading