Αντιδιαβρωτικά έργα στη Κινέτα (φωτογραφίες)

Στις 23 Ιουλίου 2018, η πυρκαγιά που ξέσπασε στα Γεράνεια Όρη, πάνω από την περιοχή της Κινέτας, έκαψε δάση και δασική έκταση, συνολικής έκτασης περίπου 55.000 στρ. Το πρώτο και άμεσο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί μετά την κατάσβεση μιας δασικής πυρκαγιάς, σε μια τέτοια περίπτωση, αφορά την αποτροπή της διάβρωσης του εδάφους και τον έλεγχο του κίνδυνου των πλημμυρών, που μπορεί να αποβούν το ίδιο ή και περισσότερο καταστροφικές από ότι η πυρκαγιά αυτή καθαυτή.

Στη περίπτωση της Κινέτας, η Δασική Υπηρεσία προχώρησε στη λήψη άμεσων αντιδιαβρωτικών μέτρων. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την κατασκευή έργων όπως κορμοδέματα για τη συγκράτηση του εδάφους και των σπόρων στις καμένες πλαγιές και μικρά κορμοφράγματα στις κοίτες μικρών ρεμάτων, για την αποφυγή της επιφανειακής και αυλακωτής διάβρωσης, με απώτερο σκοπό τη συγκράτηση των φερτών υλικών κοντά στις εστίες παραγωγής. Τα έργα αυτά έχουν περισσότερο αντιδιαβρωτικό και λιγότερο αντιπλημμυρικό χαρακτήρα, παρότι μειώνουν σημαντικά τις πλημμυρικές αιχμές, γι’ αυτό είναι σκόπιμο να συμπληρώνονται και με αντιπλημμυρικά έργα στο χαμηλότερο τμήμα των κοιτών απορροής των ρεμάτων.

Οι παρακάτω φωτογραφίες έχουν ληφθεί μετά την έντονη βροχόπτωση που προκάλεσε μεγάλα προβλήματα και καταστροφές στη περιοχή της Κινέτας (κακοκαιρία Γηρυόνης). Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην ευρύτερη περιοχή το ύψος της βροχής που έπεσε μέσα σε λίγες ώρες έφτασε τα 205,8 χιλιοστά, δηλαδή πάνω από 200 τόνοι νερού ανά στρέμμα! Παρά τη ραγδαιότητα της βροχόπτωσης, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, οι κορμοί των δένδρων που συγκροτούν τα κορμοδέματα παραμένουν στη θέση τους, συγκρατώντας, στο μέτρο του δυνατού, έδαφος και σπόρους στις καμένες πλαγιές. Τα κορμοφράγματα έχουν συγκρατήσει μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών χωρίς σημαντικές ζημιές. Αυτή η ποσότητα των φερτών υλικών, σε διαφορετική περίπτωση, παρασύρεται και μέσω των ρεμάτων καταλήγει στη θάλασσα.

Πρέπει να επισημανθεί ότι σε μια εκτεταμένη περιοχή με μεγάλες κλίσεις, όπως η έκταση που κάηκε το 2018 στη Κινέτα, τα αντιδιαβρωτικά έργα (κορμοδέματα, κορμοφράγματα) μπορούν να προστατέψουν σημαντικό μέρος αλλά οχι το σύνολο της περιοχής. Υπάρχουν θέσεις όπου για τα κορμοδέματα είτε δεν συνίσταται η κατασκευή τους είτε δεν προσφέρουν σημαντική προστασία (π.χ. πλαγιές με πολύ μεγάλη κλίση, πετρώδεις επιφάνειες, ασβεστολιθικά πετρώματα). Στο σύνολο του καμένου δάσους, όμως, υπάρχουν καμένα δένδρα, κλαδιά, κ.λπ. που παρασύρονται και εμφανίζονται στις χαμηλότερες θέσεις και στη θάλασσα. Το υλικό που παρασύρθηκε από τη βροχή στη Κινέτα, αν εξαιρέσουμε το χώμα και τα λοιπά εδαφικά υλικά, αποτελείται κυρίως από κορμούς με ρίζες και κλαδιά. Υλικά που πάντα υπάρχουν σε αφθονία τα πρώτα χρόνια μετά τη πυρκαγιά, σαν υπολείμματα μέσα στα καμένα, και δεν προέρχονται από τα αντιδιαβρωτικά έργα, όπως αναφέρθηκε σε κάποια ρεπορτάζ.

Κορμοδέματα

Κορμοφράγματα

 



ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , ,

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading