Απορριπτόμενα φυτά

fyta

(Φώτο: Μ. Καπάνταης)


Του Μανώλη Καπάνταη,
Δασολόγου-Περιβαλλοντολόγου,
τ. Δ/ντη Πρασίνου 

Συχνά σκέφτομαι πόσο άδικο φαίνεται να πετάμε ένα ζωντανό φυτό. Τα φυτά είναι σχετικά στάσιμα και βρίσκονται εντελώς στο έλεός μας, αν και μπορούν να προσαρμοστούν σε ορισμένες εξωτερικές και εσωτερικές συνθήκες. Μερικές ποικιλίες από τα είδη των φυτών, έχουν μεγάλη ικανότητα να συνεχίσουν να διατηρούνται και μετά από παραμέληση, ενώ άλλα είδη εμφανίζουν άμεσα σημάδια κινδύνου με την παραμικρή αλλαγή φροντίδας τους. Βέβαια ακόμη και αν κάνουμε το καλύτερό μας για να φροντίσουμε κάθε φυτό, εφαρμόζοντας πιστά τις οδηγίες των ειδικών του φυτωρίου, αυτό με τις ιδιαίτερες ανάγκες του και με την πάροδο του χρόνου, αρχίζει στα περισσότερα το φύλλωμα να τείνει να χάσει την αισθητική του. Αυτό ιδιαίτερα στα φυτά εσωτερικού χώρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις εάν αρχίσουν να φαίνονται τα σημάδια της αποσύνθεσης τα φυτά είναι για  αντικατάσταση, αυτό βέβαια χωρίς να φταίνε τα δικά σας λάθη φροντίδας.

Όταν τα φυτά είναι ακόμα ζωντανά, νιώθω ότι είναι σχεδόν εγκληματικό να τα πετάξουμε σαν απόβλητα σε μια τοπική χωματερή, σαν να μην έχουν καμία αξία. Όχι μόνο καταστρέφουμε ένα ζωντανό πράγμα που ο μοναδικός σκοπός του είναι να μας παρέχει οφέλη όπως η απορρόφηση αέριων ρύπων και να μας παρέχει καθαρό οξυγόνο, κάνουμε επίσης δύο φορές ζημιά στο περιβάλλον μας, επιτρέποντας στο φύλλωμα να σαπίσει εσφαλμένα σε ένα πεδίο σκουπιδιών που απελευθερώνει επιβλαβές μεθάνιο στον αέρα.

Ας δούμε μερικές ιδέες που θα μας κάνουν να βοηθήσουμε για να αποτρέψουμε αυτή τη σπατάλη και να θεραπεύσουμε τα απορριπτόμενα  φυτά.

Δώστε τα φυτά ως φιλανθρωπικές δωρεές

Τα φυτά είναι πολύ δύσκολο να δοθούν σε μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου στην τοπική μας σαν καλή θέληση. Ο λόγος υποθέτουμε είναι ότι αυτές δεν θα δεχτούν φυτά που δεν έχουν ζωντανό φύλλωμα και άρα καλή εμφάνιση. Εκτός αυτού αν καλέσετε στο σπίτι σας μια επιχείρηση φυτωρίου καταλαβαίνω ότι η δωρεά μπορεί να κοστίσει στον ιδιοκτήτη της εταιρείας, πολύτιμο χρόνο εργασίας, συν τα καύσιμα που θα καταναλώσει  για  τα χιλιόμετρα που πρέπει να διανύσει, που αυτό μπορεί να είναι πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια για ορισμένες επιχειρήσεις διαμόρφωσης τοπίου.

Μια άλλη περίπτωση είναι να διατεθούν τα φυτά σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, οι οποίες  παίρνουν δωρεάν αντικείμενα όταν έχουν ένα ορισμένο μέγεθος για να δωρίσετε.

Πουλήστε τα απορριπτόμενα φυτά σε μια τοπική αγορά

Ακόμη και αν τα φυτά δεν είναι αρκετά καλά για να παραμείνουν σε ένα φυτώριο, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά δεν είναι πολύτιμα για τους άλλους. Ένας κατάλληλος τόπος για να προσφέρεται το Α η Β βαθμού φυτικό υλικό είναι οι λαϊκές αγορές. Ίσως  ακόμη να έχετε έναν υπάλληλο ή να γνωρίζετε κάποιον που έχει μια επιχείρηση σε υπαίθρια αγορά. Ακόμα και αν πάρεις ελάχιστα χρήματα για ένα φυτό που θα αντικαταστήσεις, κερδίζεις περισσότερα από το να τα πετάς σε ένα σωρό σκουπιδιών. Επιπλέον, κάποιος άλλος μπορεί να βρει τα φυτά για τον κήπο η για το εσωτερικό του σπιτιού του και να έχει ένα μικρό κέρδος από την αξιοποίηση  σωστά του χώρου του.

Θεωρώ βέβαια ότι από όλα αυτά είναι η δωρεά των φυτών σας να δοθούν στο φυτώριο του οικείου Δήμου. Οι περισσότεροι Δήμοι διαθέτουν μικρά φυτώρια για να καλύψουν τις ανάγκες τους, με τη δωρεά των φυτών σας που θέλετε να αντικαταστήσετε οι εργαζόμενοι στο φυτώριο του Δήμου θα φροντίσουν να θεραπεύσουν αυτά τα φυτά και να βελτιώσουν την εμφάνιση τους καθιστώντας τα αρίστης ποιότητας.

Αυτά μπορεί να διατεθούν π.χ. σε σχολεία για να αναβαθμίσουν το περιβάλλον τους.

Η επιλογή δική σας……

Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 18.01.2020

Διαβάστε επίσης:
ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΧΑΡΙΖΕΙ ΥΓΕΙΑ
ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ
Φυτικά υπολείμματα και κυκλική οικονομία – Νομοθετικό πλαίσιο

 



ΚατηγορίεςΚηποτεχνία - Έργα Πρασίνου

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading