Περιπετειώδεις αναμοχλεύσεις ή τα τσιμέντα και τα δάση

Δημήτριος Η. Παπαστερίου
Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ

Επανερχόμαστε στην ανακοίνωση του Γραφείου τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αντικείμενο τις τρεις παρεμβάσεις για να μπει τάξη στο ζήτημα των δασικών χαρτών.

Ήδη σε προηγούμενο σημείωμά μας καταθέσαμε μια θέση αγωνίας. Μελετώντας και πάλι τη σχετική ανακοίνωση προσπαθούμε μέρες τώρα να κατανοήσουμε τις ακόλουθες προτάσεις: «Εκτός αν κάποια κόμματα όπως έκαναν στην περίπτωση του Ελληνικού, πιστεύουν ότι και τα τσιμέντα είναι δάση. Εμείς πάντως δεν το πιστεύουμε».

Ας αφήσουμε τα κόμματα και ας αφήσουμε και την περίπτωση του Ελληνικού. Και ας επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας σε όσους «πιστεύουν ότι και τα τσιμέντα είναι δάση». Αυτό αφορά σε όλα τα δάση ανά την Επικράτεια.

Πράγματι, όπως έχουν τα πράγματα, τα τσιμέντα δεν μπορεί να είναι δάση. Αυτό δεν μπορεί να το ισχυριστεί κάποιος νοήμων άνθρωπος. Όμως, τα «έπεα» αυτά καλύπτουν μια εκατονταετή τουλάχιστον παθογένεια.

Εκεί που υπάρχουν σήμερα τα τσιμέντα εκεί – όπως και σε μεγάλο βαθμό στην περιοχή όπου είναι το Μάτι – υπήρχαν δάση. Που καταστράφηκαν με την ανοχή όλων. Περισσότερο ή λιγότερο υπεύθυνων φορέων. Χωρίς καμία «αιδώ», χωρίς καμία αναζήτηση υπευθύνων. Αντίθετα, μάλιστα, με περισσή κατανόηση στο «τσιμεντένια». Για αυτά τα «τσιμέντα» γίνεται λόγος. Για τις όποιες νομιμοποιήσεις τους και τις όποιες τακτοποιήσεις τους. Και κυρίως για να μην υπάρξουν και άλλα «τσιμέντα». Για να μην επαναληφθούν και άλλα «έπεα».

Ρήσεις, όπως «Πρέπει επιτέλους να βάλουμε κάποια πράγματα σε μία σειρά. Να προστατεύσουμε το δάσος! Να κάνουμε ό,τι μπορούμε», δηλώνουν κάτι αντιφατικό!

Αυτό το να κάνουμε «ό,τι μπορούμε» ηχεί περίεργα. Να κάνουμε ό,τι επιβάλλει το Σύνταγμα και όχι «ό,τι μπορούμε». Η σύσταση Επιτροπών εξαιρείται.

Και μια ερώτηση: Από τότε που δημοσιεύθηκε η απόφαση της ΟλΣτΕ 685/2019 για τις απαράδεκτες «οικιστικές πυκνώσεις» υπήρξε ένα – έστω  ένα – μέτρο για την εφαρμογή της; «Εμείς δεν το πιστεύουμε»! Θα κάνουμε ό,τι επιβάλλει το Σύνταγμα;

Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 11.02.2020

Διαβάστε επίσης:
Τάξη στους δασικούς χάρτες
Αναδασωτικές μελέτες και κοινωνική υπαιτιότητα
Τρεις ακόμη αποφάσεις της ΟλΣτΕ υπέρ της αντισυνταγματικότητας των «οικιστικών πυκνώσεων»
Το πρώτο βήμα για τις οικιστικές πυκνώσεις: ΟλΣτΕ 685/2019



ΚατηγορίεςΔόμηση - Αυθαίρετα, Νομοθεσία

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading