Περιβαλλοντοκτόνος Νόμος – Πού βαδίζουμε;

Του Παναγιώτη Κορισιάνου

Εν μέσω κορονοϊού η κυβέρνηση εσπευσμένα έφερε και ψήφισε το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που αποτυπώνει την πολιτική της που είναι πάνω από όλα τα κέρδη των μεγαλοεπενδυτών και των επιχειρηματικών ομίλων, τα οποία βάζει πάνω από τις ζωές των απλών ανθρώπων,  ήτοι η φιλοσοφία της είναι βαθιά ταξική και στοχεύει στην εμπορευματοποίηση της γης στο βωμό των επενδύσεων και των κερδών.

Σε μία κρίση υπερσυσσώρευσης του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού που αναζητάει συνεχώς νέα κέρδη για τα παρκαρισμένα κεφάλαιά του και τις εν δυνάμει εξελίξεις της φούσκας των άυλων τίτλων εκτός από την κυρίαρχη αντίθεση κεφαλαίου-εργασίας, αναδύεται σήμερα και η παράγωγη αντίθεση άνθρωπος-φύση.

Τι και αν σε άλλες καπιταλιστικές χώρες τουλάχιστον μέχρι σήμερα είχαν μία πιο συγκρατημένη πολιτική όσον αφορά την αειφορική διαχείριση των φυσικών οικοσυστημάτων τουλάχιστον όπως υπογράφονται στις διάφορες παγκόσμιες συμφωνίες για το περιβάλλον… εν τούτοις η σημερινή κυβέρνηση τα δίνει όλα για επενδύσεις, είτε λέγονται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είτε λέγονται σκουπίδια (ΣΔΙΤ), είτε προστατευόμενες περιοχές Νatura, είτε εθνικοί δρυμοί είτε ιδιωτικοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.

Με το παρόν σημείωμα ο υποφαινόμενος προσπαθεί να προσεγγίσει τεχνοκρατικά και πολιτικά τον περιβαλλοντοκτόνο Νόμο.

Αλήθεια κύριε Υπουργέ απαντήστε μας στα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Πόσο είναι το οικονομικό όφελος από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανεμογεννήτριες που εγκαταστάθηκαν από διάφορους επενδυτές και ξεκοίλιασαν τα βουνά μας; (Στη Γερμανία από 5.000 ανεμογεννήτριες όπως γράφτηκε σε πρόσφατη μελέτη το όφελος δεν φτάνει ούτε στο 1% του ποσοστού της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας).
  2. Γνωρίζετε κύριε Υπουργέ τις εκθέσεις διαφόρων χώρων Καναδά, ΗΠΑ, Αυστραλίας, το ποσοστό μείωσης της χλωρίδας και πανίδας και της επιπτώσεις στην κτηνοτροφία;
  3. Οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις που ιδιωτικοποιούνται, πώς θα ελεγχθούν από τις απογυμνωμένες υπηρεσίες σε χρόνο dt;
  4. Οι προστατευόμενες περιοχές πώς θα διαχειρίζονται εκτός της δασικής Νομοθεσίας που υπεύθυνοι από τους νόμους και το Σύνταγμα είναι η Δασική Υπηρεσία;
  5. Η εμμονή σας κύριε Υπουργέ για την αλλαγή σύνθεσης των Επιτροπών Αντιρρήσεων, πιστεύετε ότι είναι στη σωστή και παραγωγική κατεύθυνση; Πιστεύετε ότι με την τοποθέτηση Δικηγόρου ως προέδρου και Μηχανικού στη σύνθεση, θα προσφέρουν ουσιαστικά και πρακτικά; Πιστεύετε ότι οι αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες είναι Νομικό θέμα και τεχνικό για Μηχανικούς και όχι εξειδικευμένο που ανταποκρίνεται στις γνώσεις του επιστήμονα δασολόγου; Όπως συγκόμωση, ποσοστό βλάστησης, είδος βλάστησης και γενικά δασική φωτοερμηνεία;

Μετά τα παραπάνω που σαφώς δεν εξαντλούνται με το παρόν σημείωμα και βεβαίως έχουν αναφερθεί και άλλοι συνάδελφοι, θεωρώ ότι ο αγώνας για τον εγκληματικό Νόμο πρέπει να οργανωθεί και να συνεχιστεί, διότι δεν αφορά μόνο εμάς αλλά και τις Μελλοντικές γενιές.

Μία σχιζοφρενική, εμμονική, Νεοφιλελεύθερη πολιτική για το περιβάλλον πρέπει να αποκρουστεί από όλους, Συλλόγους, Επιμελητήρια, αγρότες καθώς και ολόκληρη η κοινωνία, που πρέπει και επιβάλλεται να αφυπνιστεί.

Για την Πανεπιστημιακή κοινότητα αισθάνομαι ντροπή και λύπη για την απουσία της, όπως σωστά αναφέρθηκε και άλλος συνάδελφος.

Ο αγώνας συνεχίζεται το περιβαλλοντοκτόνο Νομοσχέδιο πρέπει να μείνει στα χαρτιά.

Για το Αριστερό ρεύμα της ΛΑΕ

Παναγιώτης Κορισιάνος

 

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ’ ανάγκη με την άποψη του dasarxeio.com



ΚατηγορίεςΑπόψεις, Δασικοί Χάρτες, Νομοθεσία, Προστατευόμενες περιοχές

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading