Με αφορμή το άρθρο στην Καθημερινή “Αγώνας Δρόμου για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο”

MEDASSEΤ*

Η είδηση που βγήκε μέσα από το πρόσφατο άρθρο του Γ. Λιάλιου «Αγώνας Δρόμου για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο» στην Καθημερινή, σόκαρε σίγουρα όχι μόνο τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που έχουν ως βασικό σκοπό την προστασία των οικοσυστημάτων και των ειδών, αλλά κάθε σκεπτόμενο πολίτη που νοιάζεται για τη διατήρηση του φυσικού πλούτου της Χώρας και αγωνιά για τον εάν οι επόμενες γενιές θα έχουν τη δυνατότητα να τον απολαύσουν αναλλοίωτο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τοπική αυτοδιοίκηση ζητά την κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου (ΦΕΚ Δ 391/2018, όπως διορθώθηκε από το ΦΕΚ Δ 414/2018), με το οποίο η δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της Caretta caretta στη Μεσόγειο και ένα από τα σημαντικότερα αμμοθινικά οικοσυστήματα της Ελλάδας αποκτά θεσμική θωράκιση και προστασία έναντι σχεδίων εντατικής παράκτιας δόμησης.

Όπως επί λέξη αναφέρεται «ο Δήμος Ζαχάρως, προ ημερών έστειλε επιστολή σε τρεις υπουργούς με θέμα το Προεδρικό Διάταγμα για τη δήθεν προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου, παράδειγμα παρανομίας και αυταρχισμού κρατικών στελεχών εναντίον της τοπικής κοινωνίας»!.  Το δημοσίευμα συνεχίζει «Ο δήμος αρνείται ακόμα και την ύπαρξη οικοσυστημάτων και ειδών προς προστασία, υποστηρίζοντας ότι για την προστασία ανύπαρκτων ειδών της χλωρίδας και της πανίδας θα ερημώσει ο τόπος για να εγκατασταθούν σπάνια είδη νυχτερίδας και χελώνες καρέτα-καρέτα».

Δε χρειάζεται να απαντήσουμε με επιστημονικά επιχειρήματα στην παραπάνω δήλωση. Τούτο έχει ήδη γίνει καθώς το Προεδρικό Διάταγμα του Κυπαρισσιακού ήρθε κατόπιν Συστάσεων και Οδηγιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, καθώς η χελώνα Caretta caretta αποτελεί ευάλωτο είδος και χρήζει ειδικής προστασίας σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Διεθνής Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.

Χρειάζεται όμως να αναφέρουμε τους μακροχρόνιους αγώνες των περιβαλλοντικών οργανώσεων για τη διατήρηση της περιοχής αυτής, την καταδίκη της Χώρας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ C-504/14, Απόφαση της 10ης Νοεμβρίου 2016) για την ελλιπή προστασία της, καθώς και την επίσημη Σύσταση για μέτρα προστασίας από τη Σύμβαση της Βέρνης στο Συμβούλιο της Ευρώπης (case file 2010/5 «Greece: Threats to marine turtles in Thines Kyparissias», Recommendation No. 174). Όλα αυτά καταδεικνύουν τη σημασία που έχει, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο η διατήρηση των οικοσυστημάτων του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Το MEDASSET παρουσιάζει κάθε χρόνο στη Σύμβαση της Βέρνης στο Συμβούλιο της Ευρώπης το επίπεδο προστασίας του Κυπαρισσιακού κόλπου και τα διαρκή και μακροχρόνια προβλήματα, που απειλούν τον εξαιρετικά σημαντικό αυτό βιότοπο αναπαραγωγής θαλάσσιων χελωνών.

Το Προεδρικό Διάταγμα του Κυπαρισσιακού είναι αδιαμφισβήτητα μια κατάκτηση. Αντί οι τοπικές αρχές να αναλώνονται για την κατάργησή του θα έπρεπε να συνδράμουν για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του.

Να στηρίζουν την εύνομη και όχι άναρχη ανάπτυξη  και να κινήσουν μία διαδικασία διαλόγου για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η περιοχή, με τη συμμετοχή του φορέα διαχείρισης, των οργανώσεων και της ίδιας της τοπικής κοινωνίας προς όφελος της τοπικής οικονομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της διατήρησης των ειδών.

Πηγή: www.medasset.org

——————

* Το MEDASSEΤ είναι διεθνής περιβαλλοντική ΜΚΟ και Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχει στόχο την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους σε όλη την Μεσόγειο. Ιδρύθηκε στην Αγγλία το 1988 και το 1993 στην Ελλάδα.

 

 



ΚατηγορίεςΠροστατευόμενες περιοχές

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading