Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ, Η ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΟΜΩΣ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

(ΕΝΑΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ «ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ»)

Δρ Ελευθέριος Σταματόπουλος,
Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος Μελετητής

Σε λίγες ημέρες τελειώνει μία σχετικά δροσερή, για την Χώρα μας, αντιπυρική περίοδος χωρίς νεκρούς αυτή την φορά αλλά με σημαντικές απώλειες σε δάση και γεωργικές εκτάσεις.

Εκτός από τις Δασικές και Γεωργικές καμένες εκτάσεις που ξεπερνούν τα 250.000 στρέμματα και αποφεύγουμε να κάνουμε από τώρα πλήρη αξιόπιστο απολογισμό. Δυστυχώς όμως κάηκαν εμβληματικού ενδιαφέροντος εκτάσεις.

Μας πλήγωσε η καταστροφή του Αρχαιολογικού χώρου Παγκόσμιου ενδιαφέροντος των Μυκηνώνπαρά το ότι ήταν πλήρως αποψιλωμένος και είχε ελαχιστότατη καύσιμη ύλη. Έτσι μετά από το κάψιμο της Αρχαίας Ολυμπίας το 2007 δεχθήκαμε ένα ακόμα πλήγμα σε έναν Αρχαιολογικό χώρο..

Μας πλήγωσε η Πυρκαγιά μέρους του Εθνικού Δρυμού Σουνίου από το γειτονικό πεδίο βολής. Καμία πρόληψη από το πεδίο βολής, πολύ αργή πρώτη επέμβαση (αυτό που λέμε πρώτη πλήξη) και αν δεν είχαν παρέμβει αυτόκλητα τα στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας δεν ξέρουμε τι κατάληξη θα είχε.

Μετά την καταστροφή του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας το 2007 και μέρους του Εθνικού Δρυμού Σαμαρίνας το 2000 μας πλήγωσε φέτος η μερική καταστροφή του προστατευόμενου Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς επίσης παγκόσμιου ενδιαφέροντος και πάλι από το γειτονικό πεδίο βολής. Παρατηρούμε ότι ακόμα και τα δροσερά Δάση μας και οικοσυστήματα, που δεν είχαμε φανταστεί ότι θα κινδυνέψουν κάποτε, κινδυνεύουν.  

Πλήγωσαν και ξάφνιασαν πολλούς φέτος τα συγκλονιστικά στοιχεία που βγήκαν στο φως για την ανάκριση καταλογισμού των Ευθυνών μετά την Τραγική Πυρκαγιά στο «Μάτι» Αττικής όπου κάηκαν ζωντανοί 102 αθώοι συμπολίτες μας.

Θυμίζουμε ότι όπως αποκαλύφθηκε η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, επικαλούμενη άνωθεν εντολές και οδηγίες της τότε πολιτικής ηγεσίας, φαίνεται να δρούσε συντεταγμένα όχι για τη διαλεύκανση των στοιχείων της τραγωδίας αλλά αντιθέτως για τη συγκάλυψη του εγκλήματος.
(Όσο αφορά την πολιτική ηγεσία είμαι σίγουρος ότι δεν είχε ανάμειξη, λόγω πλήρους ανικανότητας).

Στις αποκαλύψεις καταγράφονται απειλές με χυδαίες εκφράσεις εναντίον του εμπειρογνώμονα του Σώματος (σημειώνω ότι ο Εμπειρογνώμονας αυτός είναι εν ενεργεία Αξιωματικός της Πυροσβεστικής), διαπιστώνεται προσπάθεια απόκρυψης κρίσιμων στοιχείων, και αναδεικνύεται η πλήρης απαξίωση των εισαγγελικών Αρχών από τους τότε αρμοδίους, που παραπέμπουν σε έναν αδίστακτο παρακρατικό μηχανισμό.

Η ουσία είναι ότι δύο χρόνια μετά την τραγωδία δεν έχουμε μάθει όλη την αλήθεια. Αν την θέλετε πρέπει να το χωνέψετε. Έχει δημιουργηθεί ένα Διοικητικό και πολιτικό στεγανό στην Πυροσβεστική που κυριαρχεί και συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά του παρακράτους.

Φέτος (2020) η Πυροσβεστική είχε στην διάθεσή της πληθώρα εναέριων μέσων. Είχε 30 ελικόπτερα !!! και 18 Δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου Καναντέρ. Τα αεροπλάνα είναι και τα πιο αποτελεσματικά όταν οι Δασικές πυρκαγιές εξελίσσονται σε μέτωπα. Παρ’ όλα αυτά η ηγεσία της Πυροσβεστικής αποφεύγει να τα συντηρεί επιμελώς σε αντίθεση με όλες τις άλλες Χώρες με παρόμοια προβλήματα. Έτσι πολυχρησιμοποιούνται τα ελικόπτερα που όμως λειτουργούν καλύτερα σημειακά όπως συχνά συμβαίνει σε Αστικές πυρκαγιές.

Ας κάνουμε μερικούς υπολογισμούς για να έχουμε μια ιδέα, για το τι μας στοιχίζει όλη η δραστηριότητα της καταστολής των Δασικών Πυρκαγιών.

Μισθώσαμε  21 ελικόπτερα αεροπυρόσβεσης. Τα 9 Ε/Π ήταν βαρέως τύπου και τα 12 Ε/Π μεσαίου τύπου.
Πόσο μας στοίχησε η μίσθωση των 21 ελικοπτέρων;
Για τα βαρέως τύπου έφτασε στο ποσό των: 9 Χ 3.246.920=30.000.000 €.
Τα 12 Μεσαίου Τύπου ελικόπτερα μας στοίχησαν: 12 Χ 740.000=9.000.000 €.

Επομένως απλά και μόνο για την μίσθωση 21 ελικοπτέρων ξοδέψαμε 39.000.000 €

Ας δούμε τώρα τι ξοδέψαμε για την λειτουργία των Ιδιωτικών πτητικών μέσων.

Για ένα Ε/ Βαρέως Τύπου είναι 6.182 €/ώρα και για τα Μεσαίου Τύπου 1.450 €/ώρα.

Αν παραδεχθούμε ότι τα μέσα αυτά λειτούργησαν μόνο 6 ώρες ημερησίως και για μόνο 100 ημέρες τότε θα έχουμε:

Για τα Βαρέως τύπου: 9 Χ 6 Χ 100 Χ 6.182 = 33.382.800 €
Για τα Μεσαίου τύπου: 12 Χ 6 Χ 100 Χ 1.450 = 10.440.000 €

Στην παραπάνω δαπάνη των μισθωμένων Ε/Π, ας συνυπολογίσουμε με τις ίδιες παραδοχές και τα κρατικά πτητικά μέσα.

Για τα 9 κρατικά Ελικόπτερα: 9 Χ 6 Χ 100 Χ 6.182 = 33.382.800 €.
Για τα 10 περίπου πυροσβεστικά αεροπλάνα που ήσαν με εναλλαγές διαθέσιμα και με τις ίδιες παραδοχές και με δεδομένο ότι έχουν κόστος περίπου 4.000 την ώρα έχουμε: 10 Χ 6 Χ 100 Χ 4.000 = 24.000.000 €.

Επομένως μόνο για τα πτητικά μέσα και μόνο για το 2020, ξοδέψαμε 101.205.600 € !!!

Παράλληλα συντηρούμε μια Υπηρεσία με 10.000-12.000 χιλιάδες άτομα προσωπικό και περίπου 3.000 οχήματα κάθε είδους. Αν τα συνυπολογίσουμε όλα να είσαστε σίγουροι ότι κάθε χρόνο ξοδεύουμε 350 εκατομμύρια ΕΥΡΩ έως και 1 Δις!!!

Για την ιστορία μόνο να αναφέρουμε ότι με το παλιό σύστημα Δασοπυρόσβεσης, που κι αυτό χρειαζόταν βελτίωση, δεν ξοδέψαμε ποτέ σε σημερινές τιμές πάνω από 27.000.000 €.

Συμπατριώτες μου πρέπει να το καταλάβουμε.

  1. Το σύστημα Δασοπυρόσβεσης είναι καταστροφικό, πολυδάπανο, ανάλγητο, σίγουρα διαβρωμένο, με αντιδημοκρατικά στεγανά και ίσως και αργυρώνητο.

Ο μηχανισμός διασπάθισης Δημόσιου χρήματος πιθανόν να είναι στημένος ακριβώς πάνω στην πολυλειτουργία των ιδιωτικών Εναέριων μέσων. Γι αυτό και η σπουδή μίσθωσης πολλαπλάσιων ιδιωτικών ελικοπτέρων. Μέσω των ωρών πτήσης των ιδιωτικών ελικοπτέρων θα μπορούσε να δικαιολογηθεί και απροσδιόριστος αριθμός πρόσθετων ωρών λειτουργίας και μέσω των ιδιωτικών μηχανισμών των εταιρειών να καταλήξουν εκεί που είναι ώρα να μας πει η εκάστοτε ηγεσία της Πυροσβεστικής (διαχρονικά).

Είχε καταγγελθεί παλαιότερα από πιλότους, σε άλλη εισαγγελική έρευνα για τις φωτιές του 2007, ότι πολλές ώρες πτήσης ελικοπτέρων ήσαν αχρείαστες μια και τους διέταζαν να κάνουν ρίψεις σε παραλίες…

Δεν είναι ώρα να έχουμε έναν γνήσιο, τίμιο, πατριωτικό απολογισμό; Σίγουρα. Επειδή αυτόν δεν μπορεί να τον κάνει η Πυροσβεστική, πρέπει να τον κάνει ένας ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ.

  1. Συμπατριώτες μου Δημοσιογράφοι. Παρακαλώ να πάψετε τα ρεπορτάζ από τα κλιματιζόμενα γραφεία του αρχηγείου της Πυροσβεστικής. Να είστε σίγουροι ότι τα πολλαπλά σχόλια για «ήρωες»!!! είναι απλά ψέματα. Δεν είναι ήρωες αυτοί που την «κοπάνησαν» από το Μάτι. Ούτε ένα ελικόπτερο δεν πέταξε στο Μάτι την ώρα της πυρκαγιάς. Ούτε ένα όχημα από τα πολλαπλάσια που είχαν στην διάθεσή τους δεν έκανε εγκατάσταση στην Λ. Μαραθώνος. Όχι σίγουρα δεν υπάρχουν ήρωες και συχνά σας λένε συστηματικά ψέματα. Μόνο δυο-τρείς πυροσβέστες μπήκαν στο Οικισμό από μόνοι τους.

Κάθε φορά που έχουμε μια μεγάλη Δασική Πυρκαγιά μιλάνε και μιλάτε κι εσείς για εμπρησμό. Πόσοι κακόβουλοι εμπρηστές κατηγορήθηκαν; Κατηγορήθηκαν 8. Και πόσοι θα καταδικαστούν; Να είστε σίγουροι, κανείς.

  1. Συμπατριώτες μου Πολιτικοί. Να ξέρετε ότι όλοι σας είστε «χρεωμένοι» σε έναν – δύο αξιωματικούς της Πυροσβεστικής. Ουσιαστικά σας πλευρίζουν για να σας ποδηγετήσουν. Μέσα από τα πυροσβεστικά κράνη που σας φέρνουν για διακοσμητικό δώρο για τα γραφεία σας και της «υποστήριξης», σας περνάνε την γνώμη και τους στόχους τους που είναι ξένοι με την ασφάλεια του λαού και των Οικοσυστημάτων. ΣΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ.

Βέβαια μερικοί τους ξέραμε. Τους βλέπαμε και τους βλέπουμε στην πράξη. Έχουν πλήρη άγνοια ενός σωστού και επιστημονικού σχεδιασμού κατάσβεσης. Και γι αυτό… ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ…ΚΑΝΕΝΑΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ.

Στο πεδίο της φωτιάς είναι αναποτελεσματικοί, πολύ αργοί, φοβούνται (γιατί δεν ξέρουν πώς να μπουν στα δάση και κυρίως πως θα βγουν), γκρινιάζουν γιατί θέλουν Δασικούς δρόμους πλάτους 20 μέτρων (που δεν γίνεται πουθενά διεθνώς), αδιαφορούν για τα Δάση και παίζουν «παιχνίδια εξουσίας» μεταξύ τους και με θύματα τους κατοίκους της Χώρας.

Το σύστημα αποδεικνύεται ότι δεν λειτουργεί σωστά από τα αποτελέσματα.  Κατά μέσο όρο 11 νεκροί συμπολίτες μας τον χρόνο, 13 εκατομμύρια στρέμματα καμένων Δασών (και σήμερα παραπάνω, χωρίς τους ελαιώνες και τα σπίτια) μέσα σε 22 μόνο χρόνια.

Οι καταστροφές αυτές με το παλιό σύστημα που χρειαζόταν βελτίωση θα γινόντουσαν σε 100 χρόνια ! ! !

Τους ξέραμε από την μόνιμη «λευκή απεργία» τους, όταν την ευθύνη είχε η Δασική Υπηρεσία.

Και τώρα όλοι μας τους γνωρίζουμε από το πώς κάνουν τις …προανακρίσεις.  «Καθαρίζονται» μεταξύ τους αλλά «καθαρίζουν» και αθώους πολίτες.

Το ξέραμε από τα παλιά πορίσματα που πάντα κατέληγαν με την… προαγωγή των υπευθύνων. Από τους ετήσιους απολογισμούς για το κόστος της Δασοπυρόσβεσης που ποτέ δεν έγινε ούτε ένας ! ! !

Τους ξέρουμε από την πρωτοφανή παραποίηση των στατιστικών στοιχείων των Δασικών πυρκαγιών. Όχι οι Δασικές Πυρκαγιές δεν είναι και δεν ήσαν ποτέ 15.000 το έτος. Έφτασαν το πολύ 2.000 το έτος. Οι αναζωπυρώσεις που καταχωρούν δεν είναι νέα περιστατικά.

Οπότε όλα τα στοιχεία της Πυροσβεστικής για αριθμού Πυρκαγιών και καμένα στρέμματα είναι ενσυνείδητα παραποιημένα και απέχουν από όλα τα διεθνή συστήματα τήρησης στοιχείων.

Αγαπητοί φίλοι, η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ λύση είναι: ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ (όπως τον περιέγραψε το ομόφωνο πόρισμα της Βουλής και ομόφωνα… ξεχάστηκε).

Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι η σύσταση του Φορέα όχι μόνο είναι ανέξοδη, αλλά αντιθέτωςθα είναι και πολύ μεγάλη οικονομία για την Χώρα.

Χωνέψτε το !!! Η βασική επιστημονική αρχή είναι ότι η Πυροπροστασία είναι μέρος της Δασοπροστασίας και συνολικά η Δασοπροστασία είναι μέρος της Διαχείρισης δασών.

Ο διαχειριστής του Δάσους μόνο ξέρει από πριν και χωρίς άλλη ενημέρωση πως θα πάει γρήγορα στο σημείο της φωτιάς, ξέρει ποιο τμήμα του Δάσους καίγεται πιο γρήγορα, ποιο είναι πιο επικίνδυνο, ποιο θα μπορούσε να θυσιαστεί και ποιο πρέπει οπωσδήποτε να σωθεί.

Ξέρει που μπορεί να γίνει αντιπύρ (που ξεχάστηκε) και που μπορούν να «σταθούν» οι δυνάμεις κατάσβεσης για να πάρουν «αναπνοές». Που μπορούν να ανασυνταχθούν, να ανεφοδιαστούν με νερό ακόμα και μέσα στο καιγόμενο δάσος. Και φυσικά ξέρουν τους δρόμους διαφυγής.

Πρέπει να το καταλάβουμε. Η αντιμετώπιση μιας δασικής πυρκαγιάς δεν είναι μια απλή υπόθεση πυρκαγιάς ρουτίνας, είναι μέρος της διαχείρισης και προστασίας των δασών.

Και σίγουρα η δασική πυρκαγιά δεν σβήνει με πανάκριβες πτήσεις εναέριων μέσων με συνολικά απροσδιόριστες συνολικές ώρες πτήσης. Δεν σβήνει με ρίξιμο νερού στα αποκαΐδια για τις ανάγκες εξασφάλισης φωτογραφικού υλικού. Και σίγουρα δεν σβήνει με την επίκληση των «ηρώων» ακόμα και στους Αρχαιολογικούς χρόνους.

Η Δασική Πυρκαγιά είναι υπόθεση Διαχείρισης Δασών. Ως υπόθεση λοιπόν Διαχείρισης Δασών, δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει το τεχνικό προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας υπάρχει ή δεν υπάρχει «φιλότιμο».

Ο Ενιαίος φορέας Δασοπροστασίας είναι παντού στον Κόσμο ένστολο και υπό προϋποθέσεις και ένοπλο σώμα.

Ο Φορέας θα αναλάβει το εξής έργο :

  1. Τον χειμώνα θα προετοιμάζει τα δάση μέσω υλοτομικών και άλλων προγραμματισμένων παρεμβάσεων στη βάση ενός Δασοτεχνικού Διαχειριστικού σχεδίου δασοπροστασίας έτσι ώστε να είναι δύσκολο να καούν.

Το Διαχειριστικό σχέδιο δεν είναι που… έχουμε δεξαμενές κλπ ή από πού θα φύγουν οι «ήρωες»…

Περιλαμβάνει την διαχείριση του Δάσους. Δηλαδή προγραμματίζει τον χρόνο και την ένταση των υλοτομιών και των καθαρισμών που αποτελεί ταυτόχρονα και αφαίρεση της βιομάζας προς παραγωγή ξυλείας και καλλιέργεια των συστάδων.

Περιλαμβάνει τις παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της αναγέννησης των συστάδων, τις ενέργειες για την οικολογική σταθεροποίησή τους, την καλλιέργεια των πηγών νερού κυρίως για την υδροδότηση πόλεων, χωριών ή οικισμών, αλλά και για τις ανάγκες της ίδιας της Δασοπυρόσβεσης. Περιλαμβάνει την εξασφάλιση των ενδιαιτημάτων της ορνιθοπανίδας και των άγριων ζώων και της οικοκλίνης τους.

Περιλαμβάνει προτάσεις της Δασικής οδοποιίας που υπακούει σε ιδιαίτερα επιστημονικά κριτήρια κι όχι στα χούγια του κάθε Στρατηγού. Δεν περνάς ας πούμε έναν δασικό δρόμο από όπου θέλεις, ούτε κι αυτός έχει πλάτος 20 μέτρα.

Όσο λοιπόν και να θέλουν μερικοί δεν μπορούν να κάνουν και Διαχείριση Δασών.

Όσο και να θέλει η Πυροσβεστική να αποκλείσει τους πάντες από το αντικείμενο, ξέρει καλά ότι… δεν μπορεί.

  1. Ο Ενιαίος Φορέας θα συμβάλλει στον συντονισμό με τις υπόλοιπες δυνάμεις κατάσβεσης σε τοπικό επίπεδο και μπορεί να οργανώσει την δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Εθελοντών και των Δασικών Συνεταιρισμών.
  2. Ο Φορέας θα επαναλειτουργήσει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ τα πυροφυλάκια που σήμερα είναι περιέργως εγκαταλελειμμένα.
  3. Και βέβαια ο Φορέας το καλοκαίρι θα παρεμβαίνει κατασταλτικά αποκλειστικά όμως στην πρώτη πλήξη της πυρκαγιάς.

Για να γίνει αυτό θα χρησιμοποιεί ευέλικτα οχήματα και σε περίπτωση προβλήματος θα παρεμβαίνουν τα εναέρια μέσα και η  Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία ασφαλώς δεν θέλουμε «να πάει να κρεμαστεί» αλλά να λειτουργεί και θα εξακολουθήσει να αποτελεί τον κορμό της πυρόσβεσης.

Ο Ενιαίος Φορέας δασοπροστασίας έχει ανάγκη στελέχωσης 3000 περίπου ανδρών και γυναικών, (σήμερα 4.000 περίπου άτομα είναι μόνο οι εποχιακοί δασοπυροσβέστες και άλλοι 1.500 αναμένεται να προσληφθούν στο Πυροσβεστικό Σώμα).

Θα λειτουργεί μέσα στην Δασική Υπηρεσία και επομένως έχουμε εξασφαλισμένη χωρίς επιπλέον έξοδα και την περιφερειακή του οργάνωση, χωρίς να υποβληθούμε στα έξοδα δημιουργίας των 80 περιφερειακών κλιμακίων της Πυροσβεστικής. Έχουμε την Περιφερειακή οργάνωση ολοκληρωμένη εδώ και 50 χρόνια. Λίγες βελτιώσεις χρειάζονται. 

Ο Ενιαίος Φορέας δασοπροστασίας εκτός από την ευθύνη της πρώτης πλήξης μιας δασικής πυρκαγιάς θα έχει φυσικά και ευθύνη των επιχειρήσεων της Πρώτης πλήξης μέσα στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας και μόνο στον δασικό και δευτερευόντως στον αγροτικό χώρο.

Ο συνολικός συντονισμός των επιχειρήσεων θα εξακολουθήσει να ανήκει στο Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν είναι ανάγκη να υπάρχει παράλληλα με το Υφυπουργείο. (Άλλη μια σπατάλη χρημάτων). Θυμίζω ότι μας έδωσε κατά καιρούς πολλά κωμικοτραγικά περιστατικά.

Ο προτεινόμενος Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας λειτουργεί με παραλλαγές σε όλες τις μεσογειακές Ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ιταλία και Πορτογαλία υπάρχουν ήδη τα ειδικά ένστολα σώματα. Στην Ιταλία είναι το Guarda forestale και στην Πορτογαλία το Corpo forestal στην Ισπανία το Servicio de prevencion y extintion de incentios forestales ενώ η Γαλλία από καιρό έχει παρόμοιο με την Ισπανία σύστημα. Το ίδιο και στην Κύπρο.

Στις ΗΠΑ λειτουργεί επίσης ο ειδικός Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας στις Πολιτείες που έχουν ανάλογα με εμάς προβλήματα παρά την διαφορετική φιλοσοφία αντιμετώπισης των Δασικών Πυρκαγιών.

Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει βέβαια ότι με την νέα οργάνωση δεν θα έχουμε στο μέλλον Δασικές πυρκαγιές. Θα μετριάσουμε όμως τις συνέπειες όπως το έχουν κάνει οι παραπάνω Ευρωπαϊκές Χώρες  που έχουν παρόμοια Μεσογειακά Οικοσυστήματα.

  • Ολοκλήρωση των Δασικών Χαρτών, του Δασολόγιου στα πλαίσια του Εθνικού Κτηματολόγιου.

Το θέμα αυτό όσο σύνθετο είναι άλλο τόσο απλό μπορεί να γίνει. Το σίγουρο είναι ότι οι Δασικοί χάρτες θα μας προσφέρουν μια σαφή γνώση το που  είναι το Δάσος που πρέπει να προστατεύσουμε, που είναι οι εκτάσεις που θα μπορούσαμε να πολεοδομήσουμε, που είναι οι ιδιωτικές εκτάσεις, που οι Δημόσιες κλπ. Άλλωστε είναι Συνταγματική επιταγή η ολοκλήρωσή τους.

Δυστυχώς η κατάρτιση των δασικών χαρτών στα πλαίσια του Εθνικού Κτηματολογίου βρήκε αντίθετους πολλούς κλάδους της Παραοικονομίας, δεν υποστηρίχθηκε πάντα σθεναρά από το Πολιτικό Προσωπικό της Χώρας, τορπιλίστηκε πολλές φορές με τελευταία τις αλλαγές στον τελευταίο Περιβαλλοντικό Νόμο 4685/20 που καθιστά τους Δασικούς Χάρτες (που χαρακτηρίζονται από πολύ μεγάλη ακρίβεια) σχεδόν αδύνατο να ολοκληρωθούν και σίγουρα θα τους καθυστερήσει για 30 ακόμα χρόνια.

Παράλληλα μετά την ανερμάτιστη, εξόφθαλμα λανθασμένη, αντιπαραγωγική και αντεθνική (τολμώ να πω), επομένως και επομένως ευθέως αντισυνταγματική απόφαση 710/2020 του ΣτΕ κινδυνεύουμε να ξεριζώσουμε το 30-40% των ελαιώνων, μαζί με απροσδιόριστο αριθμό στρεμμάτων Καστανεώνων, Κερασώνων, καλλιέργειες ακτινιδίων κλπ, για να …αναδασωθούν κατά κανόνα με …«πουρνάρια».

  • Αναδιοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας. 

Το θέμα αυτό είναι μάλλον απλό. Απαιτεί όμως σταθερή Πολιτική βούληση.

Η Πολιτεία θέλει όντως την προστασία των Δασών; Αυτό σημαίνει ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. Το Δάσος δεν προστατεύεται αν τα απαγορεύσουμε όλα μέσα σε αυτό. Το δάσος ανανεώνεται, προστατεύεται επιτηρείται μόνο αν είναι σε επιστημονική διαχείριση. Μόνο με τους ανθρώπους του μέσα σε αυτά και κυρίως με τους αγρότες, τους υλοτόμους, τους μελισσοκόμους, τους κτηνοτρόφους, βοσκούς, τους ρητινοσυλλέκτες.

Η αναδιοργάνωσή της Δασικής Υπηρεσίας είχε ξεκινήσει το 2002 αλλά ανακόπηκε. Σίγουρα πρέπει σε όλες τις περιοχές να ενισχυθεί βασικά με Επιστημονικό προσωπικό.

Οι περίπου 30 Δασολόγοι-Περιβαλλοντολόγοι και 50 Δασοπόνοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αν μεταταχτούν, αρκούν για τις πρώτες βασικές ανάγκες της αναδιοργάνωσης. Πρέπει όμως σίγουρα να πλαισιωθεί γρήγορα με 200 άτομα Επιστημονικού Προσωπικού χωρίς άλλες οικονομικές επιβαρύνσεις.

Χαιρετίζουμε την πρόταση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κου Ταγαρά για την ενίσχυση των δασικών Υπηρεσιών με 300 Δασολόγους και Δασοπόνους-Τεχνολόγους. Ελπίζουμε να γίνει γρήγορα. Θα ήταν μια καλή αρχή  

Με δεδομένο ότι η κάθε Δ/νση Δασών έχει ήδη ενισχυθεί λίγο-πολύ με το προσωπικό της διαλυθείσης Αγροφυλακής και με τον έλεγχο των προσλήψεων στην Πυροσβεστική δεν θα επιβαρυνθούμε ως Χώρα με επιπλέον έξοδα.

Τα ευέλικτα οχήματα δασοπυρόσβεσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία θα περάσουν στην Δασική Υπηρεσία οπότε πάλι δεν θα έχουμε επιπλέον έξοδα. Αντίθετα μερικά περιφερειακά κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα συμπτυχθούν σε πολυδύναμα κλιμάκια οπότε θα έχουμε μεγάλη οικονομία σε οικονομικούς πόρους.

Αγαπητοί φίλοι

Η εκτίμησή μου είναι ότι είναι καιρός το Κράτος μας να προχωρήσει στην αναγέννησή μας ως Έθνους.

Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος αποτελεί πια αδήριτη ανάγκη. Ανάγκη για τις ζωές μας, την Ιστορία και την Εθνική μας ταυτότητα και μνήμη, τις πόλεις μας, τα δάση μας.  

——————-

Διαβάστε επίσης:
ΜΥΚΗΝΕΣ, ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ UNESCO …ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ
ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΟΙ;
ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ
Δασικές Πυρκαγιές: Οικονομική σπατάλη ή μέτρα για τη διαμόρφωση μιας νέας συνολικής δασικής πολιτικής;
Η καταστροφή του Εθνικού Δρυμού Σουνίου – Οι δασικές πυρκαγιές, οι ευθύνες, οι αλήθειες και τα ψέμματα


Τα ενυπόγραφα κείμενα που φιλοξενούνται στη κατηγορία «Απόψεις» δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων, και όχι κατ’ ανάγκη του dasarxeio.com



ΚατηγορίεςΑπόψεις, Δασική Υπηρεσία, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading