Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει για την απαγόρευση της χρήσης μολύβδινων σκαγιών στους υγροτόπους

Tο πρωί της Τετάρτης (25/11), η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε την απαγόρευση της χρήσης μολύβδινων σκαγιών σε υγροτόπους σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 362 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης, 292 κατά και 39 απείχαν.

Παρότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωβουλής ήδη υπερψήφισε την απαγόρευση μολύβδινων σκαγιών σε υγροτόπους, λόγω των εξαιρετικά τοξικών ιδιοτήτων της, η υπόθεση έφτασε στην Ολομέλεια του ΕΚ καθώς ομάδες ευρωβουλευτών εξέφρασαν τις ενστάσεις τους και υπέβαλαν πρόταση ψηφίσματος όπου και καταψηφίστηκε από 362 ευρωβουλευτές.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID) έχει ήδη υποβάλει άλλη μια ένσταση που σημαίνει ότι η τελευταία και η τελική ψηφοφορία για αυτό το ζήτημα θα διεξαχθεί κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης (25/11).

Στην Ελλάδα, Περιβαλλοντικές ΜΚΟ (Ορνιθολογική, ΕΕΠΦ) ζήτησαν από τους έλληνες Ευρωβουλευτές, να υπερψηφίσουν την απαγόρευση του χρήσης μολύβδινων σκαγιών σε υγροτόπους.

Οι επιπτώσεις που έχει ο μόλυβδος σε ανθρώπινη υγεία και σε οικοσυστήματα είναι γνωστές σε όλους και τεκμηριωμένες επιστημονικά. Ειδικά σε υγρότοπους, η χρήση του τοξικού μολύβδου έχει σοβαρότατες συνέπειες σε ολόκληρες τροφικές αλυσίδες, σε υδρόβια πουλιά αλλά και σε σπανιότερα είδη. Οι υγρότοποι έχουν τεράστια περιβαλλοντική σημασία, καθώς, μεταξύ άλλων, αποτελούν ενδιαιτήματα σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας και συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη και την περιβαλλοντική ισορροπία.

 


 



ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading