«Εδαφική ερημοποίηση-διάβρωση και παραγωγικές αναδασώσεις»

Το Πράσινο Ινστιτούτο προγραμματίζει την ημερίδα-συνάντηση εργασίας «Εδαφική ερημοποίηση-διάβρωση και παραγωγικές αναδασώσεις», που θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 18-03-2021 και ώρα 18:00 μμ. Η ημερίδα υλοποιείται με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέσω του Ευρωπαϊκού Πράσινου Ιδρύματος (GEF- Green European Foundation) και εντάσσεται στο έργο ««Αποδάσωση και Κλιματική Αλλαγή»  του Αυστριακού Οργανισμού FREDA.

Η συνάντηση συμπίπτει χρονικά με την 19η σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της απερήμωσης που βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος λόγω και της κλιματικής κρίσης. Η συμμετοχή και η συμβολή της χώρας μας στην παραπάνω διαδικασία κρίνεται ως εξαιρετικά επείγουσα αφού η Ελλάδα αντιμετωπίζει ήδη το σοβαρό αυτό πρόβλημα, αλλά και διότι υπάρχουν προτάσεις και σχετική τεχνογνωσία που χρειάζεται να κωδικοποιηθούν και να δρομολογηθεί άμεσα η εφαρμογή τους.

Το πρόγραμμα της ημερίδας «Εδαφική ερημοποίηση-διάβρωση και παραγωγικές αναδασώσεις» είναι το ακόλουθο:

Τιμητικό εισαγωγικό χαιρετισμό θα απευθύνει ο ομότιμος καθηγητής Γιάσογλου Νικόλαος, πρωτεργάτης της συμμετοχής της χώρας μας για την  υπογραφή στον ΟΗΕ της Σύμβαση για την καταπολέμηση της ερημοποίησης και την δημιουργία του πρώτου  Εθνικού  Στρατηγικού  Σχέδιου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή  (1999).

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων θα ακολουθήσει συζήτηση και παρεμβάσεις από εκπροσώπους φορέων καθώς και υπουργούς και βουλευτές που έχουν αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες για το θέμα.

Η παραπάνω ημερίδα αποτελεί συνέχεια της πρώτης ημερίδας-συνάντησης εργασίας με τίτλο: «Παραγωγικές αναδασώσεις για την μελισσοκομία την κτηνοτροφία και την αναψυχή», που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου από το Πράσινο Ινστιτούτο. Θα ακολουθήσει δε και τρίτη επιστημονική συνάντηση στις 30-03-2021 με θέμα «Κλιματική αλλαγή και δαπάνες για παραγωγικές αναδασώσεις» με στόχο την διατύπωση προτάσεων για την καλύτερη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ. Η συνολική προσπάθεια θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο 2021 με τη δημοσίευση των πρακτικών των τριών επιστημονικών συναντήσεων σε έναν «οδηγό» που θα παρέχει τεχνικές, θεσμικές και πολιτικές προτάσεις για να αξιοποιηθούν οι πόροι του Ταμείου που θα αποτελέσει το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο για τη επόμενη δεκαετία, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Το Πράσινο Ινστιτούτο στοχεύει έτσι στη διαμόρφωση ενός πλαισίου πολιτικών που να συνδυάζουν την οικονομική ανάκαμψη με την κοινωνική συνοχή, την προστασία της βιοποικιλότητας και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

Η ημερίδα θα γίνει στην πλατφόρμα ΖΟΟΜ στη διεύθυνση: https://us02web.zoom.us/j/88244683827  Meeting ID: 882 4468 3827
Για την συνάντηση μπορείτε να ενημερωθείτε και από την σελίδα του facebook Πράσινο Ινστιτούτο (Green Institute Greece) | Facebook

Η Επιστημονική Ομάδα του Πράσινου Ινστιτούτου

Πληροφορίες:
Ρήγας Τσιακίρης 6972877468
Ηλίας Γιαννίρης 6974185330


 



ΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις, Συνέδρια - Ημερίδες

Tags: , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading