Σύστημα απογραφής και παρακολούθησης των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας

Διεθνή διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου: «Τεχνικός συντονισμός εγκατάστασης και πρώτης λειτουργίας συστήματος απογραφής και παρακολούθησης των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας», της πράξης «Σύστημα απογραφής και παρακολούθησης των δασών και δασικών εκτάσεων για την κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας και τη διαμόρφωση στρατηγικής για την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή και τον μετριασμό αυτής» προκηρύσσει η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.37 εκατ. ευρώ (συμπ. ΦΠΑ) και η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται μέχρι τις 31-12-2023.

Όπως αναφέρει η σχετική περίληψη διακήρυξης που δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, «στο πλαίσιο εφαρμογής των όρων της Σύμβασης Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (άρθρο 4) και του Πρωτοκόλλου του Κιότο (ΠτΚ), η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να υπολογίζει και να αναφέρει τις εκπομπές και τις απορροφήσεις CO2 και άλλων αερίων του θερμοκηπίου από διάφορες κατηγορίες γης, μεταξύ άλλων και τις Δασικές Εκτάσεις, και για διάφορες δράσεις, μεταξύ άλλων τη Δάσωση, την Αναδάσωση και την Αποδάσωση (άρθρο 3.3 του ΠτΚ). Προς υλοποίηση αυτού απαιτείται η εγκατάσταση ενός Συστήματος Απογραφής και Παρακολούθησης (ΣΑΠ) των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας και η διαμόρφωση στρατηγικής για την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή και τον μετριασμό αυτής, μέσω της εγκατάστασης ενός μόνιμου δικτύου δειγματοληπτικών επιφανειών σε όλα τα δάση και τις δασικές εκτάσεις της χώρας με το οποίο θα μετρηθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον υπολογισμό εκπομπών / απορροφήσεων CO2 από την υπέργεια και την υπόγεια βιομάζα.

»Το ΣΑΠ θα υλοποιηθεί μέσω της ενταγμένης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014- 2020» Πράξης «Σύστημα απογραφής και παρακολούθησης των δασών και δασικών εκτάσεων για την κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας και τη διαμόρφωση στρατηγικής για την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή και τον μετριασμό αυτής» η οποία υλοποιείται μέσω δέκα (10) υποέργων.

»Η παρούσα σύμβαση αποσκοπεί στην υλοποίηση του υποέργου 1: «Τεχνικός συντονισμός εγκατάστασης και πρώτης λειτουργίας συστήματος απογραφής και παρακολούθησης των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας» και το αντικείμενο των υπηρεσιών περιλαμβάνει:

  • τον επιστημονικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΣΑΠ,
  • την ανάπτυξη και εγκατάσταση πληροφοριακού συστήματος,
  • την εκπαίδευση των χρηστών,
  • την επιλογή των Δειγματοληπτικών Επιφανειών του ΣΑΠ,
  • την επεξεργασία των δεδομένων του ΣΑΠ,
  • το συντονισμό των φωτοερμηνευτικών εργασιών και των εργασιών πεδίου του ΣΑΠ σε εθνικό επίπεδο,
  • τον ποιοτικό έλεγχο και την προετοιμασία του εθνικού σχεδίου λογιστικής καταγραφής δασικών εκτάσεων που περιλαμβάνει το προτεινόμενο επίπεδο αναφοράς δασικών εκτάσεων για την περίοδο 2026 έως 2030, σύμφωνα με το άρθ. 8 και το Παράρτημα IV του Κανονισμού (ΕΕ) 841/2018.»

Περισσότερες πληροφορίες: ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download



ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , , ,

1 replies

  1. Η ανά δεκαετία απογραφή και παρακολούθηση των δασών και δασικών εκτάσεων ήταν το δυσκολότερο και περισσότερο απαξιωτικό για την Ελλάδα πρόβλημα που αντιμετώπισα κατά την εκπροσώπηση της στις διάφορες δασοπονικές συμμετοχές (ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση, κ.λ.π.). Υφίσταται αδυναμία στήριξης των διάφορων δασοπονικών στατιστικών στοιχείων, πχ στη Eurostat και Timber Committee, καθόσον η Ελλάδα διέθετε δύο μόνον απογραφές δασών (εμπειρική 1964 και επιστημονική που δημοσιεύτηκε μετά από δεκαέξι έτη από την έναρξη της, το 1992 αν δεν κάνω λάθος). Ακόμη και γι’ αυτές τις δύο, η χρήση διαφορετικού τρόπου υπολογισμού είχε ως συνέπεια να μην είναι εφικτή η στατιστική σύνδεση των στοιχείων μεταξύ τους για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων στη διαμόρφωση δασοπονικής στρατηγικής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading