Τα 14 οικόπεδα Νήσου Χρυσής

Ματθαίος Φιλιππάκης,
Δασολόγος Δ/νσης Δασών Λασιθίου

Με το από 10-7-020 δημοσίευμά μου με τίτλο «Νεκροί είναι το 80% των κέδρων Χρυσής» (ΕΔΩ) και το από 1-9-2020 δημοσίευμά μου με τίτλο «Το οικόπεδο 15» (ΕΔΩ) που δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο dasarxeio.com, αναδείξαμε τα πραγματικά προβλήματα του δασικού αυτού νησιώτικου περιβάλλοντος εμβληματικής σημασίας για την χώρα και όλη την περιοχή της Αν. Μεσογείου όπως αυτό προκύπτει πλέον και από τις διεκδικήσεις της Τουρκίας και την Τουρκο- Λιβυκή ΑΟΖ. Από τα δημοσιεύματα αυτά δόθηκε η αναζητούμενη ούτως ή άλλως από παλαιότερα αφορμή στην Α.Δ.Κ για τον αποκεφαλισμό της Δ/νσης Δασών Λασιθίου που επήλθε στις 30-7-020 και που την οδήγησαν στη διάλυση, παραμονές ανάρτησης του δασικού χάρτη. Και δημοσιεύσαμε τις παραπάνω καταγγελίες με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού κου Χατζηδάκη μετά λόγου γνώσεως για τις διώξεις εναντίον μας που ακολούθησαν καθόσον είχαμε υπόψη μας την χρόνια προσπάθεια για την αποδόμηση του πλαισίου προστασίας της νήσου, για την άρση της απόφασης αναδάσωσης, για την παράδοσή της σε φορείς διαχείρισης – απορρόφησης Εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων…, για την αποβολή της δασικής Υπηρεσίας, την αναγνώριση «ιδιοκτησιών», τον αποχαρακτηρισμό των 6.000 στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων Αρκεύθου με σπάνια υψηλά δάση αμμοθίνας που καλύπτουν τη Χρυσή, και της διάθεσής τους στην ανάπτυξη… Ήδη στη Π.Ε. Λασιθίου με εντολή της Α.Δ.Κ. και εισηγήσεις του από 30-7-020 τοποθετημένου νέου Αν. Δ/ντου Δασών Λασιθίου εκδίδονται αποφάσεις ανάκλησης του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας (άρσεις πρόσφατων αποφ. Δάσωσης –Αναδάσωσης, νομιμοποίησης αυθαιρέτων εντός δασών και άλλες που θα ακολουθήσουν). Για τις εξελίξεις αυτές ενημερώνονται ήδη και οι «ιδιοκτήτες» της Χρυσής που αναθάρρησαν και επανέρχονται με διεκδικήσεις.

Καταγγέλλοντας τα παραπάνω και μη έχοντας άλλη δυνατότητα να αντιδράσουμε από θέση ευθύνης, δημοσιεύω σήμερα το χάρτη της αρχικής παράνομης κατάτμησης του 1973 της νήσου Χρυσής σε 14 οικόπεδα τα οποία έκτοτε διατίθενται για πώληση, εξέλιξη που από δεκαετίες τώρα τίθεται εμπόδιο μόνο η Δ/νση Δασών Λασιθίου όπως αυτή εκπροσωπούνταν έως τις 30-7-020 που αποκεφαλίσθηκε. Επίσης για την υπεράσπιση της νήσου Χρυσής και Μικρονήσι ως δημόσιου δάσους και δασικής έκτασης παραπέμπω στην Δ.Υ./23-2-010 /724/3-3-010 Έκθεσή μας (διαδικασία Σ.Ι.Δ.) με θέμα «Διερεύνηση ιδιοκτησιακού καθεστώτος νήσων Χρυσής ή Γαϊδουρονήσι και Μικρονήσι» που στάλθηκε στο ΥΠΕΚΑ με τα 6307/π.ε.08/30-3-010 και 308/1-2-011 έγγραφά μας (Έκθεση αυτοψίαςΧάρτης έκθεσης αυτοψίαςΙδιοκτησιακό καθεστώς).

Κάνουμε έκκληση στους συναδέλφους δασολόγους να δημοσιοποιούν κάθε πόνημά τους που αφορά την υπεράσπιση της Δημόσιας Γης σε κρίσιμες εκτάσεις της Χώρας μας, ώστε η Εξουσία να τίθεται υπόλογος της Κοινής Γνώμης και να υποστηρίζονται οι υποθέσεις αυτές προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

21-4-021

Μ.Φιλιππάκης
Δασολόγος Δ/νσης Δασών Λασιθίου.

————

ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΨΙΑΣ ΧΡΥΣΗΣ ΜΙΚΡΟΝΗΣΙΟΥ

– ΧΑΡΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΥΤΟΨΙΑΣ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΝ Ν. ΧΡΥΣΗΣ

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [18.06 MB]



ΚατηγορίεςΑπόψεις, Δασική Υπηρεσία, Προστατευόμενες περιοχές

Tags: , , , , ,

1 replies

  1. Και οι κρίνοντες κρίνονται κύριε. Τα κομματόσκυλα έξω από το Δημόσιο. Το μόνο που ζητώ από το κράτος είναι το πόθεν έσχες σε όλους σας.Μας έχετε καταστρέψει με τους χάρτες σας.Ο κόσμος ξέρει πολύ καλά τι είναι δάσος και τι όχι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading