2,7^ν Ερωτήματα στα συναρμόδια Υπουργεία για τους δασικούς χάρτες

2,7ν Ερωτήματα στα συναρμόδια Υπουργεία
για τους δασικούς χάρτες

Δημήτριος Η. Παπαστερίου
Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ

Α. Η Ανακοίνωση

Μία Ανακοίνωση Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους Δασικούς Χάρτες, υπό τον τίτλο «ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ: 27 ερωτήσεις – απαντήσεις για τους Δασικούς Χάρτες», δηλώνει την ανάγκη μιας ανθρώπινης επικοινωνίας μεταξύ ενός Υπουργείου και των κοινωνών του δικαίου.

Ως πρόθεση του ΥΠΕΝ να μεταφέρει στους πολίτες γνώσεις για τους δασικούς χάρτες είναι ένα αξιέπαινο βήμα. Ο αριθμός μάλιστα των ερωτήσεων-απαντήσεων προβάλλει την αδήριτη ανάγκη πληροφορήσεως των κοινωνών του δικαίου για ό, τι συμβαίνει στο πεδίο των δασικών χαρτών, δηλαδή σε τελευταία ανάλυση για την ακίνητη περιουσία των πολιτών κατά του «αδηφάγου» δάσους ανά την Επικράτεια.

Β. Το Προοίμιο

Στο προοίμιο της ανακοινώσεως επισημαίνεται ότι η Κυβέρνηση, μέσω του ΥΠΕΝ, έχει την πρόθεση:

  • Να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει αξιόπιστους δασικούς χάρτες. Κάτι που φαίνεται ότι δεν έχει συμβεί ακόμη.

  • Να διασφαλιστεί το δάσος ως κοινό αγαθό και δημόσιος φυσικός πόρος σύμφωνα με το Σύνταγμα. Μια διασφάλιση που από σκοπός αναμένει να γίνει πραγματικότητα.

  • Να προστατευθούν τα νόμιμα δικαιώματα των ιδιοκτητών. Που μπορεί να σημαίνει, σε μετανομικό πεδίο, ότι υπάρχουν νόμιμα δικαιώματα και μη νόμιμα, πάντως δικαιώματα.

Στο ίδιο προοίμιο τονίζεται ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

  • Είναι αποφασισμένο να επιλύσει τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με αφορμή την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Αυτό ανήκει χωρίς άλλο στις υποχρεώσεις του, είτε υπάρχουν συνθήκες για επίλυσή τους είτε όχι.

  • Στόχος μας είναι να διορθωθούν τα λάθη, με εσωτερικές διαδικασίες της ίδιας της Διοίκησης, χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες με χρονοβόρες διαδικασίες. Οι εσωτερικές διαδικασίες πρέπει να πρόσφορες για να μην αστοχήσουν, για άλλη μία φορά.

  • Με σκοπό τη σωστή ενημέρωση των πολιτών προσφέρονται απαντήσεις σε επιλεγμένα κρίσιμα ερωτήματα για τους δασικούς χάρτες. Ευχής έργο θα ήταν μία σωστή ενημέρωση, που να περιέχει βήματα προς μία και μόνο κατεύθυνση: την κτηματολογική δασική ορθότητα μέσω δασικών χαρτών που να διαθέτουν ακρίβεια, πληρότητα και σαφήνεια.

Γ. Οι 27 ερωτήσεις- απαντήσεις

Η επιλογή των ερωτήσεων και το περιεχόμενο των απαντήσεων πηγάζουν από το ΥΠΕΝ. Λόγω της πρόσφατης συναρμοδιότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναδύεται ο ερώτημα, αν τόσο η επιλογή των ερωτήσεων και κυρίως των περιεχόμενο των απαντήσεων καλύπτουν και το Υπουργείο αυτό.

Ενδεικτικά σε ορισμένες ερωτήσεις-απαντήσεις θα μπορούσαν να διατυπωθούν κάποιες αποκλίνουσες απόψεις.

Στο τι είναι ο δασικός χάρτης, (υπό 1), αρμόζει το ερώτημα: τι είναι ο δασικός χάρτης που να διαθέτει ακρίβεια πληρότητα και σαφήνεια, όπως απαιτεί η νομολογία, εφαρμόζοντας τα άρθρα 24 και 117, παρ. 3, Συντ.

Στους λανθασμένους χαρακτηρισμούς εκτάσεων (υπό 2) αποφεύγεται οποιαδήποτε κρίση για ποιο λόγο είναι λανθασμένοι και ποιοι διαχρονικά συμμετείχαν σε αυτή την κατάσταση.

Στο εκτεταμένο τι είναι -δασικό- πρόδηλο σφάλμα (υπό 3, 4, 5) επαναλαμβάνονται οι εννέα περιπτώσεις που καταγράφονται στη σχετική υ.α. και δηλώνεται για άλλη μία φορά η πρόθεση του ΥΠΕΝ να ακολουθήσουν αποκαταστατικές διαδικασίες. Πρόκειται δηλαδή για δήλωση προθέσεων.

Σε σχέση με τις αντιρρήσεις (υπό 6, 7, 8, 12, 13 και 14) επαναλαμβάνονται προθέσεις για λήψη μέτρων, με επιλεκτική – και άρα μονόπλευρη -αναφορά σε αποφάσεις του ΣτΕ αλλά και επίκληση του άρθρου 46 ν. 4685/2020, αγνοώντας όμως το άρθρο 24 Συντ.

Ως εναλλακτική δυνατότητα (υπό 9) αναγνωρίζεται η προσφυγή στα δικαστήρια, χαρακτηριζόμενη ως «ύστατη λύση». Η δυνατότητα αυτή ισχύει από γενέσεως του Ελληνικού Βασιλείου.

Η παράταση έξι (6) μηνών στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων (υπό 10 και 11), εντάσσεται στις τελευταίες πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ. Είναι ο πιο πρόσφατος κρίκος στις συνεχείς παρατάσεις. Αναφέρεται και η συγκρότηση άτυπης νομοπαρακευαστικής Επιτροπής.

Επιταχύνεται η διαδικασία εξετάσεως αντιρρήσεων (υπό 14) με αριθμό υποθέσεων 100 ανά μήνα! Μήπως αρμενίζουμε στραβά, γιατί ο γιαλός μάλλον δεν μπορεί να φταίει.

Η σημασία για τους ασπαλάθους (υπό 15 και 16) και τους «δασωμένους αγρούς) (υπό 17) έγκειται στο ότι επιλύονται σημαντικές αστοχίες (!) που αφορούν στον χαρακτηρισμό εκτάσεων ιδίως σε Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο και Μάνη, κατά παραπομπή στο Τεχνικό Συμβούλιο Δασών, ως υπέρτατο -αλλά σύμφωνα με το νόμο διορισμένο- συμβουλευτικό σώμα. Οι σημαντικές αστοχίες προκαλούν άστοχα μέτρα.

Για τις εκχερσωμένες εκτάσεις (υπό 18) προβλέπεται προσπάθεια για προώθηση «στέρεων λύσεων» και για επιτάχυνση της υπάρχουσας διαδικασίας προς συμμόρφωση στην απόφαση ΣτΕ 710/2020. Οι όποιες στέρεες λύσεις πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα πράγματι τα οριζόμενα στο ΣτΕ 710/2020 και όσα ορίζονται στην ΟλΣτΕ 685/2019.

«Σαφέστατα ΟΧΙ» είναι η απάντηση στο αν αληθεύει ότι κάποιοι θα χάσουν τις ιδιοκτησίες τους! (υπό 19). Παρά τη ρητή διαβεβαίωση – υπό μορφή δικαστικής κρίσης – , το όλο ζήτημα επεξεργάζεται (και πάλι) μία άτυπη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με προφανή κατάληξη στο επιδιωκόμενο ΟΧΙ.

Σε σχέση με τις εκτάσεις των οποίων κύριος είναι το Δημόσιο, (υπό 20), και για τις οποίες στο Κτηματολόγιο «εμφανίζονται ότι διεκδικούνται από το Δημόσιο», προβλέπεται άμεση επίλυση, χωρίς μακροχρόνιες δικαστικές εμπλοκές. Ειδικότερα, το Δημόσιο θα είναι υποχρεωμένο να αποδεικνύει την ιδιοκτησία του επί αμφισβητούμενων εκτάσεων, όπου δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου. Ερώτημα, και όπου ισχύει το τεκμήριο;

Υπάρχουν και οι «νόμιμες πράξεις της Διοίκησης» που δεν έχουν ληφθεί υπόψη στην κατάρτιση των δασικών χαρτών» (υπό 21). Γίνεται αναφορά στο άρθρο 48 ν. 4685/2020, χωρίς καμία επιφύλαξη για τη συνταγματικότητα των σχετικών ρυθμίσεων. Μήπως οι αποκαλούμενες «νόμιμες» πράξεις είναι αντισυνταγματικές;

Αναμόρφωση και πάλι των δασικών χαρτών, (υπό 22) που περιέχουν (ή δεν περιέχουν) τις διοικητικές πράξεις που ορίζονται στην υ.α. ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/64663/ 2956/2020. Που σημαίνει εκ νέου κατάρτιση, θεώρηση, ανάρτηση, αντιρρήσεις και κύρωση ή μερική κύρωση των νέων «αναγεννημένων δασικών χαρτών», που θα είναι και πάλι ελαττωματικοί.

Και πάλι οι διοικητικές πράξεις για το χρονικό διάστημα μεταξύ αναρτήσεως και (μερικής;) κυρώσεως των δασικών χαρτών (υπό 23)∙ είναι δυνατή (!) η έκδοση πράξης τροποποιήσεως του δασικού χάρτη, σύμφωνα με την υ.α.153394/919/21.04.2017 παρ. 9, περίπτωση β.

Η υπό τον αρ. 24 εξαγγελλόμενη ρύθμιση παρέχει την εξουσία σε συντάκτη μηχανικό – προφανώς της επιλογής του ενδιαφερομένου – να δηλώνει υπεύθυνα κατά τη διάρκεια της αναρτήσεως του δασικού χάρτη – το μη δασικό χαρακτήρα που αφορά το ακίνητο, σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία. Δηλαδή ο μηχανικός θα αποφανθεί για την εφαρμογή ή όχι των άρθρων 24 και 117, παρ. 3, Συντ στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Για τις μεταβιβάσεις-αγοραπωλησίες σε χαρακτηρισμένες εκτάσεις ως δασικές (υπό 25) ισχύει ότι και πρωτύτερα. Μόνο που πρωτύτερα δεν υπήρχε ο περίφημος κατάλογος των διοικητικών πράξεων που «αναμορφώνουν» τους δασικούς χάρτες, επί το αντισυνταγματικότερο. Ερώτηση: Επιτρέπεται στο ΥΠΕΝ να προβαίνει σε τέτοια διαβεβαίωση;

Βεβαιώνεται (υπό 26) ότι μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια σε έκταση που είναι εν μέρει δασική και εν μέρει «Άλλης μορφής (ΑΑ)». Εδώ το αρμόδιο Υπουργείο ασκεί καθήκοντα Ολομέλειας του ΣτΕ. Αρκεί, υποστηρίζει, ότι συντρέχουν οι όροι αρτιότητας, ως το μόνο ζητούμενο από άποψη εφαρμογής του ισχύοντος Συντάγματος.

Οι θέσεις του ΥΠΕΝ ολοκληρώνονται με τη διαβεβαίωση (υπό 27) ότι με την ανάρτηση των δασικών χαρτών – και μόνο – α) δεν αλλάζει το καθεστώς των αγροτικών επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και β) οι επιδοτήσεις αυτές θα συνεχίσουν να καταβάλλονται στους νόμιμους δικαιούχους τους. Ιδίως στους δικαιούχους βάσει των στοιχείων της ΑΚΜΗ ΑΕ. Άλλο είναι το θέμα ότι δεν μπορεί να προεξοφληθεί η συνταγματικότητα αυτών των επιδοτήσεων.

Δ. Προκύπτοντα ζητήματα

Οι παραπάνω περιπτώσεις εξαγγελιών-δεσμεύσεων του ΥΠΕΝ δεν αναφέρουν πουθενά τα άρθρα 24 και 117, παρ. 3, Συντ. Ανακύπτει το σοβαρό θέμα, εάν όλα αυτά βρίσκονται σε γνώση και σε σιωπηρή αποδοχή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην εποπτεία του οποίου ανήκει το δίκαιο των δασικών χαρτών. Μήπως το ΥΠΕΝ λειτουργεί αυτόνομα; Μήπως λειτουργεί ως προάγγελος; Μήπως συμβαίνουν άλλα πράγματα;

Η απάντηση περιμένουμε να δοθεί μέσω της αναδιατάξεως στο ορθό.

 

Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 16.05.2021

 




ΚατηγορίεςΑπόψεις, Δασικοί Χάρτες

Tags: , , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading