Παρθενογενέσεις σε είδος κόνδορα που απειλείται με εξαφάνιση

Δύο πουλιά γέννησαν χωρίς αρσενικό γενετικό DNA

Ερευνητές άγριας ζωής στις ΗΠΑ ανακάλυψαν πως δύο κόνδορες της Καλιφόρνιας, ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση, γέννησαν χωρίς να χρησιμοποιηθεί αρσενικό γενετικό DNA.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, η ανακάλυψη πως οι κόνδορες είναι ικανοί για παρθενογενέσεις (ασεξουαλική αναπαραγωγή) προκάλεσε έκπληξη στους επιστήμονες. Σημειώνεται πως το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και σε άλλα είδη πουλιών, καθώς και σε σαύρες, φίδια, καρχαρίες και άλλα είδη ψαριών.

Μόνο περίπου 500 κόνδορες της Καλιφόρνιας έχουν απομείνει στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ και στο Μεξικό. Κατά τη δεκαετία του 1980 απέμεναν στην άγρια φύση περίπου 20 πουλιά, μα τα τελευταία χρόνια έγιναν προσπάθειες αύξησης των αριθμών τους.

Τα αποτελέσματα έρευνας τς San Diego Zoo Wildlife Alliance δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα στο Journal of Heredity της American Genetic Association. Οι ερευνητές περιγράφουν πώς παρατηρήσεις ρουτίνας οδήγησαν στην ανακάλυψη πως δύο μικρά αρσενικά που εκκολάφθηκαν το 2001 και το 2009 συγγένευαν μόνο με τις μητέρες τους και δεν είχαν DNA από κάποιο αρσενικό. Για τους σκοπούς της έρευνας εξετάστηκαν 467 αρσενικοί κόνδορες που βρίσκονταν στην εν λόγω «δεξαμενή» αναπαραγωγής. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που παρατηρείται παρθενογένεση σε ένα είδος πουλιού ενώ υπάρχουν αρσενικά για αναπαραγωγή.

Η παρθενογένεση είναι εξαιρετικά σπάνια ως φαινόμενο, μα έχει καταγραφεί και σε άλλα είδη στο παρελθόν. Λαμβάνει χώρα όταν ένα κύτταρο σε ένα θηλυκό συμπεριφέρεται ως σπέρμα και ενώνεται με ένα ωάριο. Κανονικά παρατηρείται σε πληθυσμούς που έχουν λίγα ή και καθόλου αρσενικά.

huffingtonpost.gr



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading