Η σάπια κοινωνική πανδημία των ψευτοαναδασώσεων της κοινωνικής και περιβαλλοντικής… ρύπανσης

Δρ Ελευθέριος Σταματόπουλος,
Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος Μελετητής

Η Κλιματική αλλαγή εξελίσσεται και βαθαίνει. Όλος ο κόσμος το έχει καταλάβει πια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αναδασώσεις και οι δασώσεις αν γένει αποτελούν μια βασική δράση για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής.

Και ασφαλώς κάθε δράση ή πρωτοβουλία είναι κατ’ αρχάς καλοδεχούμενη.

Και λέμε «κατ’ αρχάς» γιατί πρέπει οι αναδασώσεις που έγιναν από φορείς (ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ) είναι πάντοτε, μα πάντοτε, αποτυχημένες από Δασοκομική άποψη.

Βέβαια προσωπικά δέχομαι την πρωτοβουλία με ορισμένες επισημάνσεις.

  1. Πρώτα από όλα τι ζητάμε από τις «αναδασώσεις» αυτές; Αν ο στόχος είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση ή η καλλιέργεια φιλοδασικού πνεύματος υποστηρίζω την πρωτοβουλία.

Αν ο στόχος είναι ο φορέας της πρωτοβουλίας να συγκεντρώσει και να διασπαθίσει τα χρήματα των χορηγών του, προφανώς και δεν μπορεί να υποστηριχθεί από κανέναν.

Αν ο στόχος είναι η δοκιμή γενετικά τροποποιημένων δενδρυλλίων με πιθανότερο ενδεχόμενο την γενετική και οικολογική ρύπανση προφανώς και θα βρει την Κοινωνία αντίθετη.

  1. Συνήθως οι περισσότεροι φορείς ως αναδάσωση εννοούν να φυτέψουν απλά κάποια δέντρα ή και θάμνους. Όμως αναδάσωση είναι μια πολύ ποιο σύνθετη διαδικασία. Δεν είναι μια απλή φύτευση. Είναι η επανίδρυση ενός οικοσυστήματος.

Απαιτεί πριν από όλα την σωστή εκλογή του είδους. Ως παράδειγμα λανθασμένης εκλογής ειδών για αναδασώσεις αναφέρουμε τις για εδώ και πολλά χρόνια συνεχιζόμενες αναδασώσεις με πρωτοβουλία ενός ραδιοφωνικού σταθμού. Δυστυχώς αυτές ήταν πάντοτε αποτυχημένες κι αυτό κυρίως εξ αιτίας της άναρχης εκλογής ειδών, που δεν μπορούν να αναπτυχθούν στις θέσεις επιλογής τους.

Είναι πολύ πρόσφατη η εκτενής προπαγάνδα του ίδιου σταθμού για την οργάνωση αναδάσωσης μιας διπλο-καμένης περιοχής της Πεντέλης με ….Οξιές !!!, Δρύες !!! και Κουτσουπιές!!!

Πριν από όλα τους ενημερώνουμε ότι οι Οξιές δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν στην Πεντέλη.

Στην Χώρα μας από τα 10 διαφορετικά είδη Οξιάς έχουμε την Fagus orientalisΑνατολική οξιά που την συναντάμε κυρίως Βορειοηπειρωτική Ελλάδα και απαντάται και στην Μ. Ασία, και κυρίως την Fagus sylvatica (Φηγός η δασική) ή Δασική οξιά που σχηματίζει και τα πιο εκτεταμένα και πολύτιμα Δάση του γένους Fagus. Βέβαια υπάρχουν και πολλαπλά υβρίδια των δύο ειδών.

Το νοτιότερο σημείο εξάπλωσης της Οξιάς στην Χώρα είναι το ομώνυμο βουνό της νότιας Πίνδου. Το μεγαλύτερο τμήμα του ανήκει στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού Φθιώτιδας. Το βουνό επεκτείνεται στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Φωκίδας.

Η ψηλότερη κορυφή του βρίσκεται στο Νομό Ευρυτανίας και συγκεκριμένα στην Σαράνταινα και φτάνει τα 1923 μέτρα.

Εκεί είναι και το νοτιότερο δάσος οξιάς της Ευρώπης (Όχι τώρα, εδώ και χιλιάδες χρόνια).

Και τα δύο είδη απαιτούν βαθιά έως μέτρια βαθιά εδάφη και μεγάλη σχετική υγρασία του αέρα ενώ προτιμά συνήθως τα ουδέτερα εδάφη με μητρικό πέτρωμα κατά βάση σχιστόλιθο.

Στην συγκεκριμένη θέση του Πεντελικού εκτός από το πουρνάρι ούτε και κάποια άλλη δρυς μπορεί να ευδοκιμήσει πραγματικά.

Τα εδάφη της Πεντέλης δυστυχώς είναι σημαντικά διαβρωμένα εξ αιτίας της αρχέγονης άναρχης διαχείρισής τους.

Το Πεντελικό όρος, βρίσκεται στα βορειοανατολικά του λεκανοπεδίου των Αθηνών και κορυφώνεται στα 1.109 μ. Το πρώτο του όνομα ήταν Βριλησσός, κατόπιν ονομάσθηκε Πεντέλη από τον αρχαίο δήμο που βρισκόταν περίπου στην θέση όπου σήμερα είναι η Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου.

Αναφέρεται ήδη στον Παυσανία με αυτό το όνομα. Ο Παυσανίας γύρω στα 150 μ.Χ. αναφέρει στα Αττικά του (32,1-2) τα βουνά της Αττικής : “Ορη δε αθηναίοις εστί Πεντελικόν ένθα λιθοτομίαι, και Πάρνης παρεχομένη θήραν συών αγρίων και άρκτων, και Υμηττός ος φύει μελίσσαις επιτηδειοτάτας πλήν της αλαζόνων”.

Από την αρχαιότητα λοιπόν η Πεντέλη ήταν ονομαστή για τα λατομία της, η Πάρνηθα ήταν ένα πολύ εξελιγμένο οικοσύστημα που διέθετε αγριογούρουνα και αρκούδες (σήμερα μετά την λαίλαπα της Πυροσβεστικής κατά 90% καμένη) και ο Υμηττός ονομαστός για την μελισσοκομία (σήμερα δεν έχει πουθενά δάσος εκτός από ένα σημείο).

Στην κορυφή της Πεντέλης -όπου κατά τον Παυσανία υπήρχε την εποχή το άγαλμα της Αθηνάς- και το ανώτερο τμήμα του βουνού ήταν από τότε σχεδόν γυμνό από βλάστηση ως αποτέλεσμα της αρχαίας πολλαπλής αλλά όχι πάντα σωστής, με τις σημερινές γνώσεις μας, διαχείρισης.

Χαμηλότερα όμως, και μέχρι τις μεγάλες πυρκαγιές των δεκαετιών 1990 και 2000 της Πυροσβεστικής, καθώς και πριν από την κατά σημεία ανοικοδόμηση της περιοχής -άναρχης και μη- καλυπτόταν από πυκνά πευκοδάση. Είχε επίσης πολλές πηγές με άφθονο και καθαρό νερό.

Στην νεότερη Ιστορία μας, την Πεντέλη την συναντάμε γυμνή ή σχεδόν γυμνή, μόνο την περίοδο της Τουρκοκρατίας, την άμεση περίοδο μετά την Ναζιστική κατοχή και την σημερινή περίοδο της Πυροσβεστικής.

Μετά την δράση Τούρκων, των Ναζί και της Πυροσβεστικής, οι διαβρώσεις εντατικοποιήθηκαν, τα εδάφη στα περισσότερα σημεία είναι πλέον ρηχά και είναι αδύνατον να φιλοξενήσουν τα παραπάνω είδη Οξιάς.

Αλλά ούτε και κανένα είδος δρυός μπορεί να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει Δάσος δρυός για παρόμοιους λόγους. Μπορεί μόνο σε επιλεγμένες και ελάχιστες θέσεις να επιζήσουν ορισμένα δενδρύλλια της ήμερης βαλανιδιάς ή βαλανιδιάς (λατ. Quercus ithaburensis subsp. macrolepis) ή της Αριάς (λατ. Quercus ilex).

Και αυτά όμως τα δενδρύλλια ακόμα και να φυτευτούν, ακόμα και να επιζήσουν τα πρώτα δύο χρόνια, θα είναι δέντρα-νάνοι.

Έγιναν ήδη αναδασωτικές προσπάθειες σε πολλά σημεία της Αττικής και όχι μόνο, με τα παραπάνω είδη.

Θα πάρετε μια καλή εικόνα των «νάνων» δενδρυλλίων της ήμερης βαλανιδιάς στον Βοτανικό Κήπο Ι. και Α. Διομήδους στην θέση «Κουνέλια» (στον Δήμο Χαϊδαρίου). Η αναδασώσεις αυτές έγιναν από τις Δασικές Υπηρεσίες στο πλαίσιο παλαιότερου τεράστιου ειδικού προγράμματος αναδασώσεων με διάφορα είδη για την εξακρίβωση της προσαρμογής τους σε διάφορα περιβάλλοντα.

Όσο για την κουτσουπιά ή κερκίδα (Cercis siliquastrum), γνωστή και ως δέντρο του Ιούδα ή μαμουκαλιά, πράγματι κατά σημεία θα μπορούσε να επιτύχει καλύτερα αλλά και πάλι μόνο κατά θέσεις.

Η Κουτσουπιά είναι φυλλοβόλο δέντρο της Μεσογείου και αυτοφυές της ελληνικής χλωρίδας. Ανήκει στην οικογένεια Leguminosae στην οποία ανήκουν κι άλλα δημοφιλή καλλωπιστικά δέντρα όπως οι ακακίες, η ψευδακακία και η σοφόρα καθώς και θάμνοι όπως ο εχίνωπας, η κάσσια, το παγώνι και το σπάρτο.

Όλα είναι δέντρα ή θάμνοι ιδιαίτερα ανθεκτικά, δεν απαιτούν πολλές καλλιεργητικές φροντίδες και φυτεύονται είτε μεμονωμένα, είτε για τη δημιουργία δενδροστοιχιών σε δρόμους και πάρκα ή για την απόσβεση χειμάρρων ή για την στήριξη πρανών στην Οδοποιία.

Όλα τα παραπάνω είδη έχουν ως βασικό «προσόν» της ανθεκτικότητάς τους, την άμεση πρόσληψη από τον αέρα των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών μια και φιλοξενούν στο ριζικό τους σύστημα συμβιωτικά βακτήρια. Τα βακτήρια δεσμεύουν θρεπτικά συστατικά από τον αέρα και τα αποδίδουν στα φυτά διευκολύνοντας την ανάπτυξή τους και εξασφαλίζουν από τα φυτά υγρασία.

Ωστόσο η Κουτσουπιά πουθενά δεν σχηματίζει εκτεταμένες συστάδες και παλαιότερες δοκιμαστικές προσπάθειες στο παρελθόν απέδειξαν ότι δεν είναι δυνατόν να δημιουργήσουν συστάδες επομένως και στην περίπτωση αυτή, από μόνη της η Κουτσουπιά, δεν μπορεί να επανιδρύσει συστάδες.

Η Δασολογική επιστήμη έχει απαντήσει εδώ και πολλά χρόνια στους κάθε λογής «προβληματισμούς» και θεωρητικά και πειραματικά απ’ ευθείας στο πεδίο.

Ήδη από τις δεκαετίες του ’50 και ’60 αναπτύχθηκε ένα τεράστιο δίκτυο δοκιμής διάφορων Ελληνικών ειδών και ποικιλιών, αλλά συμπεριλαμβανομένων και ξενικών ειδών.

Σε 400 περίπου επιφάνειας 2-4 στρεμμάτων σε ολόκληρη την Χώρα δοκιμάστηκαν δεκάδες είδη, υποείδη της Ελληνικής χλωρίδας δέντρων και θάμνων και οι σημαντικότερες ποικιλίες τους, προκειμένου να οδηγηθούμε σε ασφαλή αποτελέσματα για επιτυχημένες αναδασώσεις.

Βέβαια αυτά σχεδιάστηκαν από τις Δασικές Υπηρεσίες, στην λογική της επανίδρυσης των δασικών οικοσυστημάτων και απέχουν πολύ από τις άναρχες «φυτεύσεις κήπου»… απλά για να δείξουμε στους χορηγούς, ότι όλοι μαζί μπορούμε… να δείξουμε ότι «κάτι κάνουμε».

Έχουμε συνάγει πολύτιμα αποτελέσματα για το ποια είδη είναι τα καταλληλότερα και που.

Το να προπαγανδίζεις λοιπόν για πολλές μέρες ότι θα βάλεις Οξιές στην … Πεντέλη εκτός από την ρύπανση της παραπληροφόρησης, διαπαιδαγωγεί κυρίως τα νέα παιδιά και την Κοινωνία, στην λογική της ανεξέλεγκτης αυθαίρετης παρέμβασης που οδηγεί με ασφάλεια και ουσιαστικά στην ρύπανση του περιβάλλοντος.

Περιφέροντας μια μελέτη αναδάσωσης γραμμένη για άλλη περιοχή σε άλλη περιοχή, θεσπίζεις το «δίκαιο» της προχειρότητας στην προστασία των δασών και του περιβάλλοντος. Το να αλλάζεις μάλιστα αυθαίρετα τα επιλεγμένα είδη που προβλέπει η μελέτη με διαφορετικά είδη είναι ακόμα χειρότερο.

Γιατί και σπατάλη πόρων κάνεις και λανθασμένο μήνυμα αυθαιρεσίας στέλνεις.

Και κάτι ακόμα χειρότερο. Προδίδεις τις αγνές προθέσεις των εθελοντών, των μικρών παιδιών, των χορηγών και των φορέων εθελοντών και διαπαιδαγωγείς την κοινωνία στην παλιά και λανθασμένη αρχή του «άνθρωπου κυρίαρχου της φύσης».

Αφού λοιπόν ο άνθρωπος είναι απόλυτος κυρίαρχος, μπορεί να αλλάξει τα κυρίαρχα είδη που για χιλιάδες χρόνια επικράτησαν σε απόλυτη ισορροπία με το περιβάλλον.

Τα εγχείρημα δεν εφαρμόζει κάποιο επιστημονικό αποτέλεσμα. Υπακούει στην σάπια Πυροσβεστική λογική… (μόνο της δικιάς μας εγκληματικής Πυροσβεστικής) που εξελίσσεται σε Πολιτική, Κοινωνική και Οικονομική Πανδημία.

Για να δικαιολογήσει η σημερινή υπόδικη ηγεσία της Πυροσβεστικής την πλήρη αποτυχία της.. τώρα της φταίνε… τα πεύκα.

Όμως τα πεύκα ήταν εκεί για χιλιάδες χρόνια και δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθούν με ότι επιθυμεί η ανίκανη ηγεσία της Πυροσβεστικής όσο κι αν αυτό πλασάρεται ως λύση από τους αυθάδεις κατά κανόνα αμόρφωτους ψευτοδημοσιογράφους (το «ψευτο» αναφέρεται στα ψέματα που λένε). Η λύση θα ήταν να σβήνει τις Φωτιές και όχι να τις επιτηρεί από την άσφαλτο.

Για να τελειώνουμε λοιπόν.

  • Όλοι μαζί μπορείτε, να αφήσετε να εφαρμοστεί η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΝΩΣΗ κι εμπειρία.
  • Όλοι μαζί μπορείτε, να μην ενημερώνεστε από το Γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής. Σας λένε ψέματα ! ! !

Στόχος τους είναι να κρύψουν τα εγκλήματά τους και να βάλουν χέρι εκτός από τα πλούσια κονδύλια της κατάσβεσης με την διατήρηση της μεγαλύτερης σπατάλης εναέριων μέσων και στα Ευρωπαϊκά προγράμματα προστασίας και στον Προϋπολογισμό της Εθνικής Άμυνας.

  • Όλοι μαζί μπορούμε, να απομονώσουμε τους συνεργαζόμενους ψευτοδημοσιογράφους της Πυροσβεστικής.

Όλοι μαζί μπορούμε, να απαιτήσουμε έναν δημόσιο Οικονομικό απολογισμό της κατάσβεσης Δασικών Πυρκαγιών από την Πυροσβεστική (και για τα 23 καταστροφικά της χρόνια).

ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ 1 δις ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ! ! !

(Θα κάνει κάτι η νέα Ειδική Γραμματεία Δημοσιονομικού Ελέγχου;)

  • Όλοι μαζί μπορούμε, να σταματήσουμε την επιπλέον αγορά άχρηστου εξοπλισμού χλιδής από την Πυροσβεστική.

Έχουν σκαρώσει τον μεγαλύτερο ιδιωτικό στόλο εναέριων μέσων στον Κόσμο που ενεργεί κυρίως μετά τις καταστροφές …και γράφει… ανεξέλεγκτο αριθμό ορών πτήσης, με επίσης ανεξέλεγκτη τελική κατεύθυνση των χρημάτων.

  • Όλοι μαζί μπορούμε να απαιτήσουμε να δικαστούν επιτέλους οι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ της Πυροσβεστικής για ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΑΤΤΙΚΗΣ.

Φυσικά έπρεπε από καιρό να έχουν απομακρυνθεί με πρώτο τον αποδεδειγμένα (εκ του αποτελέσματος των καταστροφών του 2021) ανίκανο παλιό Αρχιπυροσβέστη που διαστρεβλώνει όλους τους στόχους της Πολιτικής Προστασίας.

Τώρα μιλάνε και για την πρόληψη των Δασικών πυρκαγιών.

Πρώτα-πρώτα θύμα της σάπιας ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ της Πυροσβεστικής είναι ο έρμος (σε εμάς πολύ συμπαθής) Υπουργός Πολιτικής Προστασίας. Για να μην γίνεται ρεζίλι, πρόληψη προστασίας των Δασών δεν είναι οι Ευρωπαϊκές συμφωνίες αρωγής εναέριων μέσων ή προσωπικού κλπ. Καλά κι αυτά αλλά…

ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ, ΠΡΙΝ ΑΥΤΑ ΚΑΟΥΝ (και δεν είναι αρμοδιότητά σας). Η Πρόληψη είναι μέρος μιας ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Δασών. Έτσι μόνο μπορεί να γίνει αφαίρεση του πλεονάζοντος όγκου χωρίς τα δάση να καταστραφούν.

Είχαμε Δασο-κομάντος όπως αυτοί οι Δασοπυροσβέστες που θαυμάσαμε στις πυρκαγιές του 2021. Δασοπυροσβέστες της Δασικής Υπηρεσίας για να μην μπερδευόμαστε.

  • Όλοι μαζί μπορούμε, να πλαισιώσουμε την νέα ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΑΣΩΝ. Ήταν αυτονόητο ότι έπρεπε να συσταθεί και πάλι και πολύ παράξενο το γιατί καταργήθηκε.

Και θα ήταν καλύτερο να γίνει και ΥΔΑΤΩΝ. Έτσι κι αλλιώς η εξασφάλιση γλυκών υδάτων είναι το αποτέλεσμα της Διαχείρισης των Δασών.

  • Όλοι μαζί μπορούμε, να απαιτήσουμε την ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας ΤΩΡΑ!!!

Η ενίσχυσή της είναι αδήριτη ανάγκη. Η ενίσχυση παράλληλα της Δασοφυλακής είναι άμεσης προτεραιότητας.

Και μην μπερδευόμαστε, η ενίσχυση αυτή δεν φέρνει Δημοσιονομικά έξοδα.

Αντίθετα θα φέρει τελικώς πολλαπλά κέρδη. Οικονομικά από την Διαχείριση των Δασών, κοινωνικά προσφέροντας χιλιάδες μεροκάματα σε ευαίσθητες περιοχές για τα μικρά έργα.

Θα φέρει περιορισμό των λαθροϋλοτομιών που όσο πάνε και πολλαπλασιάζονται με περιβαλλοντικά και οικονομικά κέρδη. Σημειώνουμε ότι σήμερα η Δασοφυλακή δίνει καθημερινές ένοπλες μάχες με οργανωμένους Λαθροϋλοτόμους. Και βέβαια παράλληλα ασκεί και άλλου είδους επιτήρηση (παράνομη μετανάστευση, παράνομες φυτείες κλπ) πέρα από αυτήν την επιτήρηση των Δασών.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ; ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ; Ο αγώνας για την κλιματική αλλαγή δεν θα κερδηθεί από σπασμωδικές και αντιεπιστημονικές πρωτοβουλίες όσο και αγνές να μοιάζουν στον ανύποπτο και αθώο κόσμο που τις ακολουθεί.

Θα κερδηθεί με πολυδιάστατη Πολιτική. Ακρογωνιαίος λίθος στην πολιτική αυτή είναι η Προστασία και η βελτίωση των Δασών μας.

 


Τα ενυπόγραφα κείμενα δημοσιεύονται αυτούσια και εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ’ ανάγκη με την άποψη του dasarxeio.comΚατηγορίεςΑπόψεις, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , ,

1 reply

  1. Ελευθέριε, συνάδελφε, συμφωνώ πως η Αναδάσωση έχει πολλές και προς διάφορες κατευθύνσεις προοπτικές μόνο όμως μέσα απο την Δασολογική επιστήμη. Δεν μπορούν να γίνουν αναδασώσεις χωρίς να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι της Δασολογικής Επιστήμης. Τώρα νομίζω οτι τα πράγματα γίνοτναι στο πλαίσιο του ¨΄αρπα κόλα¨ για λόγους επικοινωνιακούς και για να γλιτώσουν στην ουσία οι υποτιθέμενοι επενδυτές χρήματα απο την μείωση της φορολογίας. Ισχύει νομίζω οτι οι δωρεές εκπίπτουν απο το φορολογητέα ύλη……………….κάπως έτσι πρέπει να είναι…………

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: