Συνάντηση της «Καλλιστώ» με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αμυρά

Την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Eνέργειας κ. Γιώργο Αμυρά, μετά από αίτημα της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης.

Πέρα από τον Υφυπουργό, παρόντες ήταν στην συνάντηση ο κ. Πέτρος Βαρελίδης (Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ), ο κ. Κωνσταντίνος Τριάντης (Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ) και η κα Ανθούλα Αναγνωστοπούλου (συνεργάτις του υφυπουργού). Την ΚΑΛΛΙΣΤΩ εκπροσώπησαν οι κ.κ. Σπύρος Ψαρούδας (Διευθυντής), δρ. Γιώργος Μερτζάνης (Επιστημονικός Υπεύθυνος), δρ. Γιώργος Ηλιόπουλος (Επιστημονικός Συνεργάτης) και Γιώργος Θεοδωρίδης (Υπεύθυνος Επικοινωνίας).

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:

1. Καθιέρωση της 22ας Φεβρουαρίου ως Εθνικής Ημέρας Δράσης Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα (φόλες).

2. Διαχείριση της αλληλεπίδρασης λύκου-ανθρώπου με αφορμή τα τελευταία περιστατικά στην Αττική.

3. Εξέλιξη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αρκούδα.

Σχετικά με το πρώτο θέμα, οι εκπρόσωποι της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ έκαναν σύντομη αναφορά στο πρόβλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων που αντιμετωπίζει η ύπαιθρος και στο γεγονός της μαζικής δηλητηρίασης στα Στενά του Νέστου που έγινε γνωστό την 22α Φεβρουαρίου 2012. Το θλιβερό αυτό περιστατικό οδήγησε στη δημιουργία της «Ομάδας Εργασίας Ενάντια στα Δηλητήρια», που αποτελείται από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, Καλλιστώ, WWF Ελλάς, καθώς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Επιπλέον, τα στελέχη της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ ζήτησαν να ενημερωθούν για το που βρίσκεται η κατάρτιση σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) μεταξύ ΥΠΕΝ και ΥΠΑΑΤ, σχετικά με τα Τοπικά Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, για την οποία είχε στείλει σχόλια η Ομάδα Εργασίας.

Τέλος, εκ μέρους του έργου LIFE ARCPROM και της Ομάδας Εργασίας Ενάντια στα Δηλητήρια, απευθύνθηκε πρόταση προς τον κ. Αμυρά να είναι ομιλητής σε δημόσια εκδήλωση που συνδιοργανώνουν. Η διαδικτυακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την καθιέρωση της ημέρας αυτής, ως «Εθνικής Ημέρας Δράσης Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα».

Ο κ. Υφυπουργός αποδέχτηκε την πρόσκληση για την εκδήλωση και δεσμεύτηκε ότι θα συνεννοηθεί με τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργο Γεωργαντά ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα η κατάρτιση της σχετικής ΚΥΑ και πρότεινε να δημιουργηθεί μία ομάδα συντονισμού που θα απαρτίζεται από στελέχη του ΥΠΕΝ, του ΟΦΥΠΕΚΑ και της Ομάδας Εργασίας Ενάντια στα Δηλητήρια, η οποία θα δουλεύει για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Σχετικά με τις πιθανές επιθέσεις από λύκο σε σκύλους στην Αττική, ο δρ. Γιώργος Ηλιόπουλος ενημέρωσε ότι συνεργάτες της Καλλιστώς, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Πεντέλης, διεξάγουν ήδη αυτοψία στην περιοχή του Διονύσου και πραγματοποιούν συνεντεύξεις με κατοίκους προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία τα οποία θα προωθηθούν στη Δασική Υπηρεσία, για την κατάλληλη αξιοποίησή τους.

Από τα στελέχη της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ επισημάνθηκε ότι, σε αντίθεση με την καφέ αρκούδα, για την οποία υπάρχει από το 2014 σχετική ΚΥΑ για την διαχείριση της αλληλεπίδρασής της με τον άνθρωπο, για το είδος του λύκου η Πολιτεία δεν έχει πάρει αντίστοιχες αποφάσεις. Η κατάρτιση αντίστοιχης ΚΥΑ, αλλά και η κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Λύκο κρίνονται ως τα απαραίτητα επόμενα βήματα.

Ο κ. Τριάντης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ, επεσήμανε ότι έχουν εξασφαλιστεί πόροι για την υλοποίηση σχετικών δράσεων, τόσο μέσα από το τριετές Σχέδιο Δράσης του ΟΦΥΠΕΚΑ όσο και μέσα από τον προϋπολογισμό της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής.

Τέλος μία σύντομη αναφορά έγινε στην εξέλιξη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καφέ Αρκούδα από τον δρ. Γιώργο Μερτζάνη. Μετά από την κατάρτισή του, την διαδικασία της διαβούλευσης και την θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Φύση 2000, αναμένεται να εγκριθεί από το ΥΠΕΝ και να δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, όπως τονίζει στο σχετικό δελτίο τύπου, θα συνεχίσει τις προσπάθειες για τη διατήρηση της άγριας ζωής και της φύσης στη χώρα μας, τηρώντας παράλληλα τις δεσμεύσεις της για διαφάνεια και λογοδοσία σε κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνει.




ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading