Διάλεξη Δρ. Γ. Μαντάνη: «Καινοτομικά προϊόντα τροποποιημένου ξύλου – Εφαρμογές σε εξωτερικές κατασκευές»

Στο πλαίσιο των Επιστημονικών Διαλέξεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και το Τμήμα Δασολογίας – Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού, πραγματοποιούν από κοινού μια νέα διαδικτυακή επιστημονική διάλεξη του καθηγητή Γεωργίου Μαντάνη με θέμα:

«Καινοτομικά προϊόντα τροποποιημένου ξύλου – Εφαρμογές σε εξωτερικές κατασκευές»

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 30/03/2022, ώρα 11.00 π.μ.

Η συγκεκριμένη διάλεξη αφορά στις σύγχρονες τεχνολογίες θερμικής και χημικής τροποποίησης του ξύλου, οι οποίες στοχεύουν σε εξόχως καινοτομικά προϊόντα ξύλου με βελτιωμένες φυσικές, μηχανικές, χημικές και βιολογικές ιδιότητες.

Ο ομιλητής, μετά από μια συνοπτική εισαγωγή στην έννοια της τροποποίησης (wood modification), επιχειρεί με απλό τρόπο να εξηγήσει μειονεκτήματα του φυσικού υλικού, που χρήζουν και βελτίωσης και περιορισμού.

Στη συνέχεια, παρουσιάζει δύο από τα κυριότερα προϊόντα τροποποιημένης ξυλείας (modified wood) που ενδιαφέρουν τον νέο μηχανικό, σχεδιαστή και τεχνολόγο και έχουν σήμερα -στην Ευρώπη- εφαρμογή σε ποικίλες κατασκευές.

Πρόσθετα, αναλύονται συνοπτικά οι τεχνολογίες της ακετυλίωσης και της φουρφουρυλίωσης του ξύλου και δίνονται στοιχεία για τα πλεονεκτήματα των προϊόντων που παράγονται, με βάση τόσο τη διεθνή βιβλιογραφία, όσο και την ελληνική εμπειρία από συνεργασίες του εργαστηρίου.

Τέλος, παρουσιάζεται η τεχνολογία της θερμικής τροποποίησης του ξύλου και -ενδεικτικά- ένα συναφές προϊόν, κατάλληλο για επενδύσεις κτιρίων και εξωτερικά δάπεδα.

Σχετικά links:
Δίαυλος: https://diavlos.grnet.gr/event/e3058
YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=odN2DjTXl1E
Ακαδημαϊκή ιστοσελίδα του καθ. Γ. Μαντάνη: http://mantanis.users.uth.gr/

 


 



ΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα, Συνέδρια - Ημερίδες

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading