Νέα δασοδιατροφικά – δασικά προϊόντα και η συμβολή τους στην ανάπτυξη της δασικής οικονομίας

Παναγιώτης Κορισιάνος
πρώην Διευθυντής Δασών Ν. Ηλείας

Τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα πολλαπλασιάστηκαν, με συνέπεια να έχουμε συρρίκνωση της παραγωγής, καθώς και μεγάλη φυγή των νέων ανθρώπων από την απασχόληση στους διάφορους τομείς, όπως Γεωργία, Κτηνοτροφία – Δασοπονία -Αλιεία κλπ.

Νομίζω ότι είναι χρέος μας, τόσο η αλλαγή πολιτικής με στόχο την παραγωγική διαδικασία, όσο και της εξωστρέφειας των αγροτικών προϊόντων. Επίσης οι αρμόδιοι Γεωτεχνικοί επιστήμονες, ειδικά στον δημόσιο τομέα, να απεγκλωβιστούν από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και παθογένειες και να δώσουν έμφαση στο πραγματικό αντικείμενο.

Ο υποφαινόμενος πεπεισμένος για την ανάδειξη νέων προϊόντων, στην κατεύθυνση της διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης, αλλά και στην αύξηση της συμμετοχής του πρωτογενή τομέα στο ΑΕΠ της χώρας μας, παρουσιάζω κάποια από τα διατροφικά -δασικά προϊόντα που εμφανίζουν τεράστια δυναμική, είτε εξαγωγική, είτε για την κάλυψη των αναγκών της χώρας μας.

Ήτοι αναλυτικά:

ΑΓΡΙΕΛΑΙΟ
Προέρχεται από την συγκομιδή διάσπαρτων αγριελιών που φύονται αυτοφυώς σε πευκοδάση και δάση αειφύλλων πλατύφυλλων, σε χαμηλά υψόμετρα. Από τα αποτελέσματα της Φαρμακευτικής Αθηνών, που ο ίδιος έστειλα δείγμα αγριελαίου, με ψυχρά έκθλιψη, έδειξαν την τεράστια υπεροχή σε πολυφαινόλες (ελαιασίνη, ολεοευρωπαινη, ελαιοκανθάλη) σε σχέση με το κορωνέικο λάδι, γεγονός που το κατατάσσει στα φαρμακευτικά είδη αφού υπερκαλύπτει τον Καν. 432/12 ισχυρισμό υγείας. Πρότασή μου, οι αναδασώσεις με αγριελιές γενετικά επιλεγμένες, στα χαμηλά υψόμετρα και η δωρεάν κάρπωση σε ομάδες νέων αγροτών, ενώ η τυποποίηση – συσκευασία θα δώσουν υπεραξία σε αυτό το προϊόν με κυρίως εξαγωγικό προορισμό.

ΧΑΡΟΥΠΑΛΕΥΡΟ
Προέρχεται από τα χαρούπια που παράγονται από τους αυτοφυούς πληθυσμούς χαρουπιών σε δάση του Ν. Ηλείας, ενώ δεν είναι ασήμαντο τα διάσπαρτα δέντρα φυτεμένα σε πάρκα – κήπους , διότι ως γνωστόν η χαρουπιά είναι άριστο καλλωπιστικό δένδρο, καθώς επίσης συνιστάται και σαν αντιπυρικό και δύσφλεκτο είδος που μπορεί να φυτευθεί περιμετρικά των περιαστικών δασών. Τα προϊόντα που παράγονται από το χαρούπι είναι πολλά α) χαρουπάλευρο β) χαρουπόμελο γ) διάφορα κουλουράκια και είδη ζαχαροπλαστικής δ) σαν άριστη ζωοτροφή που συμμετέχει με ποσοστό 20% σε μείγματα ζωοτροφών.

ΑΓΡΙΑ ΚΑΠΠΑΡΗ (Capparis spinoza)
Φύεται σε δάση του Ν. Ηλείας, κυρίως σε πετρώδεις θέσεις και εκτείνεται από τα παραθαλάσσια μέρη έως 600 μέτρα υψόμετρο. Προτιμώνται κυρίως τα κλειστά μπουμπούκια και τα τρυφερά φύλλα των κορυφών. Μεταποιείται σε τουρσί με άλμη και ξύδι και αποτελεί άριστο απεριτίφ ούζου ή τσίπουρου. Υπάρχουν επίσης πολλές συνταγές, ενώ η διατροφική του αξία είναι μεγάλη λόγω των πλούσιων βιοφλαβονοειδών και αντιοξειδωτικών ουσιών (καροτενοειδή, βιταμίνη C, σελήνιο, νάτριο, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και στερόλες. Αποτελεί μια πρόκληση για εξαγωγές και βεβαίως η με αειφορικό τρόπο διαχείρισης από νέους αγρότες, δίνει ικανοποιητικό εισόδημα και αύξηση της απασχόλησης. Σαν δασικός θάμνος προτείνεται και στα προγράμματα αγροδασοπονίας σε συγκαλλιέργεια με ελιές ή άλλα είδη.

ΑΓΡΙΟΣ ΚΡΙΤΑΜΟΣ (Crithmum maritimum)
Απαντάται σε παραλιακές περιοχές καθώς και σε βραχώδεις. Συνυπάρχει πολλές φορές με δάση αειφύλλων πλατύφυλλων (σχίνο, πουρνάρι, κουμαριά). Τα φύλλα του είναι σαρκώδη και έχουν γλαυκό χρώμα. Συλλέγονται οι κορυφές ήτοι οι πρώτοι 6-7 πόντοι, πριν ανθίσει. Μπορούμε να το καταναλώσουμε φρέσκο σε σαλάτες, αλλά και να τον κάνουμε τουρσί με άλμη και ξύδι. Αποτελεί άριστο απεριτίφ ούζου ή τσίπουρου. Έχει άριστες αντιοξειδωτικές ιδιότητες με αμινοξέα και φαινόλες, επιπλέον βιταμίνες Ε, C και Κ, ιώδιο και λιπαρά ωμέγα 3. Τα αιθέρια έλαια του χρησιμοποιούνται στην κοσμετολογία, ενώ τα ξηραμένα φύλλα του μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν αλάτι. Συνιστάται η αειφορική του διαχείριση, όχι η ληστρική, που φυσικά μπορεί να δώσει ένα ακόμη καινοτόμο προϊόν στην αγορά, είτε σε εξαγωγές. Μπορεί επίσης να καλλιεργηθεί.

ΤΑΧΥΑΥΞΗ ΕΙΔΗ – Παραγωγή στρογγύλης ξυλείας και βιομάζας

Πλην των ταχυαυξών ειδών λεύκης, πλατάνου, φράξου, ευκαλύπτου κλπ. Υπάρχει σήμερα ένα νέο δασικό είδος, η Παυλώνια που μας έρχεται από την Ασία (Κίνα, Ινδονησία), που μετά από πειραματικές φυτείες που εγκαταστάθηκαν στην χώρα μας από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, φαίνεται να εμφανίζει θεαματικά αποτελέσματα ανάπτυξης, μέχρι 3 μέτρα το χρόνο, σε καλά περιβάλλοντα.

Προτείνεται για εγκατάσταση σε γεωργικές εκτάσεις, αρκεί να υπάρχει άρδευση και ανάλογα με τον σκοπό προτείνεται ο φυτευτικός σύνδεσμος. Εάν προτιμηθεί 4Χ4 ή 5Χ5 ή 6Χ6, τότε σε 8-10 χρόνια έχουμε έτοιμη στρόγγυλη ξυλεία (τεχνική) με παραγωγή τουλάχιστον 1 κυβικό μέτρο/ ανά δένδρο, με τιμές αγοράς να αρχίζουν από 150€ το κυβικό η ακατέργαστη ξυλεία και άνω, ενώ η πριστή ξυλεία φθάνει τα 400€/ ανά κυβικό. Εάν προτιμηθούν οι πυκνοί φυτευτικοί σύνδεσμοι 1Χ1, 2Χ2, τότε παράγουμε βιομάζα – πέλλετ , άριστο υλικό για θέρμανση, πολύ φθηνότερη από το πετρέλαιο. Υλοτομείται ανά 3 χρόνια και υπολογίζεται 7 υλοτομίες σε 21 χρόνια.

Ήδη η αγορά έχει αρχίσει να κινείται για την αγορά πέλλετ, ενώ ένα συνεταιριστικό εργοστάσιο παραγωγής έχει στηθεί στην Καρδίτσα από 7 ενεργειακές κοινότητες, ενώ δειλά δειλά αναπτύσσονται και μικρές εταιρείες που χρησιμοποιούν βιομάζα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.ΚατηγορίεςΑπόψεις, Δασικά προϊόντα

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Τα βελανίδια δεν συμβάλουν στην ανάπτυξη της δασικής οικονομίας? Απλά ρωτάω, δεν είμαι ειδικός..

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: