Λ. Φραγκιουδάκης: Tραγικά λάθη της Διοίκησης για τις πυρκαγιές – Ενεργοποίηση των μηχανισμών πρόληψης

Ο πρώην Γενικός Διευθυντής Δασών Λευτέρης Φραγκιουδάκης κατακρίνει τα τραγικά λάθη της Διοίκησης για τις πυρκαγιές και ζητά την ενεργοποίηση των μηχανισμών πρόληψης

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρώην Γενικός Δ/ντής Δασών και Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ) Λευτέρης Φραγκιουδάκης, για την επερχόμενη καταστροφή του εναπομείναντος δασικού πλούτου της χώρας, λόγω της απενεργοποίησης του μηχανισμού πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, που λειτουργούσε αποτελεσματικά, πριν από μια περίπου δεκαπενταετία!

Επρόκειτο για μια απλοποιημένη διαδικασία, που χρηματοδοτούσε ο Ειδικός Φορέας Δασών, μέχρις ότου τα κονδύλια αυτά διοχετεύτηκαν σε άλλες αδιευκρίνιστες κατευθύνσεις, σκάνδαλο που αποκάλυψε η ΟΚΕ το 2009, με τους τότε Υπουργούς (Μπασιάκο-Κοντό) να κατηγορούνται, σύμφωνα με τη δικογραφία, που είχε αποσταλεί από τον Άρειο Πάγο στη Βουλή, κατόπιν καταγγελιών μας, με το Νόμο περί ευθύνης Υπουργών.

Η διαδικασία πρόληψης των δασικών πυρκαγιών αφορούσε, κυρίως, στους καθαρισμούς δασών, στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, στην απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών ή κορμών δένδρων και στη συντήρηση δασικών δρόμων, για την απρόσκοπτη πρόσβαση των επίγειων μέσων πυρόσβεσης.

Οι καταστροφικές φωτιές των τελευταίων ετών οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η καθ’ ύλιν αρμόδια πυροσβεστική υπηρεσία όχι μόνο καθυστερεί να επέμβει τα πρώτα κρίσιμα δέκα λεπτά εκδήλωσης της πυρκαγιάς αλλά δεν δίνει και έμφαση στο έργο της κατάσβεσης κατά τις νυκτερινές ώρες, όταν η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς είναι πιο εύκολη και περιμένει έως το πρωί να τη σβήσουν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Επιπλέον προσθέτει ο πρώην Γενικός Δ/ντής Δασών «αντί το έργο της κατάσβεσης να εξαρτάται από την Πολιτική Προστασία, που εδρεύει στην Αθήνα και δεν έχει άμεση εικόνα της εξέλιξης της φωτιάς, έπρεπε να ορίζεται επιτόπιος πεπειραμένος συντονιστής, που, μέσω εναέριας εποπτείας, θα σχεδίαζε την καταστολή της πυρκαγιάς και θα προσδιόριζε τα μέσα πυρόσβεσης που απαιτούνται».

«Επίσης το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο βασιζόταν στα άρθρα 24 και 117 παρ. 3 του ισχύοντος Συντάγματος αποσκοπούσε αποκλειστικά στην δασοπροστασία, ενώ, τώρα, έχει εμπλακεί και η προστασία των αστικών περιοχών, που είναι άλλο κομμάτι πυρόσβεσης και θα έπρεπε να υπάρχει ξεχωριστό κλιμάκιο, που θα ασχολείται με τις δασικές φωτιές και άλλο, που θα ασχολείται τους κινδύνους που συνεπάγονται για οικισμούς, σχέδια πόλης, διάσπαρτα σπίτια, αγροκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κ.λπ.».

Πηγή: oke-i.grΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , ,

2 replies

 1. Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α
  ΕΠΟΠΤΕΥΣΗ – ΦΥΛΑΞΗ

  H επόπτευση/φύλαξη περιλαμβάνει την πρόληψη και αντιμετώπιση εκείνων των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων οι οποίες επιφέρουν πιέσεις στην προστατευόμενη περιοχή και μπορεί να προκαλέσουν υποβάθμιση της κατάστασης διατήρησης ειδών και οικοτόπων.

  Τέτοιες δραστηριότητες είναι κυρίως: λαθροθηρία, θήρα εντός περιοχής απαγόρευσης κυνηγιού, λαθροϋλοτομία, όχληση σε περιοχές αναπαραγωγής, τροφοληψίας και ανάπαυσης ειδών της πανίδας, εκχερσώσεις, παράνομη απόθεση σκουπιδιών και μπάζων, κ.ά.

  Η δράση περιλαμβάνει περιπολίες στην περιοχή από το προσωπικό της Μονάδας και υλοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με ιδιαίτερη έμφαση τους χειμερινούς μήνες (περίοδος απαγόρευσης του κυνηγιού), άνοιξη (περίοδος αναπαραγωγής) και καλοκαίρι με αρχές φθινοπώρου (αντιπυρική περίοδος).

  ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΦΥΛΑΞΗ !!!!!!!!

 2. Oταν επί “βασιλείας Τζουμάκα” μεταπέσαμε από την δασοπροστασία στην δασοπυρόσβεση και την ανάθεσή της στο Πυροσβεστικό Σώμα, ο τότε Δ/ντης Δασών Αθηνών (ο ευπατρίδης δασολόγος Κ.Πανέτσος) μου είπε (κατά μετάβασή μου στην Υπηρεσία του για υπηρεσιακό λόγο) ότι η ενέργεια αυτή ισοδυναμεί με την ανάθεση της προληπτικής ιατρικής στους νεκροθάφτες.
  Δ.Φαρμακίδης
  Δικηγόρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: