Οι ψευτοδενδροφυτεύσεις ξεκινούν πάλι

 

Εσείς τι λέτε; Όλοι μαζί μπορούν να καταστρέψουν τελειωτικά όσα οικοσυστήματα άφησε η Πυροσβεστική να καούν;

Δρ. Ελευθέριος Σταματόπουλος,
Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος Μελετητής

Αγαπητοί φίλοι

Άκουσα από επίμονες ραδιοφωνικές ανακοινώσεις ότι οι «δενδροφυτεύσεις» ξεκινούν ξανά.

Όσον αφορά τις δενδροφυτεύσεις καλές είναι. Αλλά δεν είναι αναδασώσεις.

Αν οι δενδροφυτεύσεις γίνονται στον ιστό της πόλης ή στον κήπο μας μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ένα ευρύ πεδίο επιλογών των ειδών που θα εγκατασταθούν.

Η αναδάσωση όμως δεν είναι δενδροφύτευση. Η αναδάσωση είναι επανίδρυση του Δάσους που με κολοσσιαία ευθύνη της Πυροσβεστικής χάσαμε.

Κι όταν λέμε επανίδρυση του «Δάσους», δεν εννοούμε μόνο δέντρα που απλώς φυτεύουμε. Το δάσος είναι ένα οικοσύστημα που βρίσκεται σε ισορροπία με το περιβάλλον.

Στις περισσότερες καμένες εκτάσεις μας, πράγματι ειδικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι παλαιότερα και πριν την καταγεγραμμένη αρχαία ιστορία μας, κυριαρχούσαν τα Δρυοδάση.

Ωστόσο μετά από τη μακραίωνη και εντατική χρήση τους, τα εδάφη που έφεραν τα δάση αυτά, διαβρώθηκαν από τις ραγδαίες βροχές που είναι χαρακτηριστικό των Μεσογειακών οικοσυστημάτων.

Τα Δρυοδάση λοιπόν αυτά μετά την ιστορικά γρήγορη καταστροφή τους, δεν μπορούσαν να επανεγκατασταθούν γιατί ένας καθοριστικός παράγοντας (το έδαφος) είχε εντελώς μεταστραφεί.

Δημιουργήθηκαν με άλλα λόγια νέες συνθήκες με περιοριστικό παράγοντα το έδαφος. Από βαθιά και πλούσια εδάφη δημιουργήθηκαν ρηχά και σχετικά φτωχά εδάφη. Έτσι τη θέση των πλατύφυλλων δρυοδασών κατέλαβαν τα πευκοδάση.

Λιτοδίαιτα, εντυπωσιακά, με παραγωγή χρήσιμης ξυλείας και πολλών άλλων προϊόντων.

Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την αρχαιότητα η Χαλέπιος Πεύκη ήταν το δέντρο της Ήρας. Το δέντρο που ένωνε τη γη με τον Ουρανό. Η Χαλέπιος μαζί με την Τραχεία πεύκη (λιγότερο) πρόσφεραν το δαδί για το εύκολο άναμμα της φωτιάς, τη ρητίνη που ήταν σπουδαίο μονωτικό και αντιδιαβρωτικό υλικό και που αργότερα από αυτή οι Βυζαντινοί κατασκεύασαν το υπερ-όπλο τους. Το υγρό πυρ.

Έτσι δημιουργήθηκαν μεγάλες εκτάσεις Πευκοδασών σε πλήρη οικολογική ισορροπία στις νέες συνθήκες. Δάση που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα υπόλοιπα. Δάση που φιλοξενούν για χιλιάδες χρόνια πλούσια πανίδα και πολλαπλούς γενετικούς κώδικες που μετά το 1998 και τη λαίλαπα της Πυροσβεστικής, κινδυνεύουν να χαθούν.

Και τώρα τι κάνουμε; Κάνουμε ….δενδροφυτεύσεις… Που σύμφωνα με τις προσκλήσεις, μας καλούν να αντικαταστήσουμε τα πευκοδάση με πλατύφυλλα και «βραδύκαυστα είδη».

Αυτός λοιπόν είναι ο στόχος; Τα «βραδύκαυστα είδη» (ας μας πουν μερικά) για να τα προλαβαίνει η Πυροσβεστική; Ο στόχος μας λοιπόν είναι να καταστρέψουμε την οικολογική ισορροπία των οικοσυστημάτων μας εισάγοντας παρείσακτα είδη που ευδοκιμούν σε διαφορετικά περιβάλλοντα;

Μήπως είναι καλύτερο να ξηλώσουμε το άρρωστο, αργό, πολυδάπανο, αδιάφορο για τα δάση, καθεστώς της Πυροσβεστικής; Μήπως είναι καλύτερο να κάνουμε πραγματικές αναδασώσεις και όχι άστοχες δενδροφυτεύσεις της καραβάνας;

Όσο μάλιστα δεν υπάρχει έστω και ένας επίσημος ετήσιος απολογισμός των Εθνικών δαπανών μας από τη δράση της Πυροσβεστικής, μένει αναπάντητο το ερώτημα μήπως υφίσταται ακόμα και συστηματική διασπάθιση του δημόσιου χρήματος κυρίως από τις αχρείαστες πτήσεις των ιδιωτικών ελικοπτέρων κατά κανόνα μετά… τη φωτιά.

Θα μου πείτε πώς το καταλαβαίνουμε; Τι να κάνουμε; Οι Δασικοί είμαστε οι μόνοι ειδικοί για τις Δασικές Πυρκαγιές και έχουμε αντίληψη της πιθανής διασπάθισης, της πλήρους ανικανότητας του συστήματος. Καταλαβαίνουμε πού αναπτύσσεται το pay roll από την ύποπτα μονόπλευρη ενημέρωση των περισσότερων ΜΜΕ.

Αγαπητοί φίλοι,

Οξιές στην Πεντέλη δεν ευδοκιμούν. Σας κοροϊδεύουν. Τώρα, όλοι μαζί ή όσοι μπορούμε έχουμε ένα καθήκον: Τουλάχιστον να απαιτήσουμε να έχουμε νέα για τους υπεύθυνους της τραγωδίας στο ΜΑΤΙ.

Από τις 31/10 γίνεται η δίκη (μετά από 4 χρόνια) αλλά κανείς δεν μαθαίνει τίποτα.

Γι’ αυτήν τη φωτογραφία (που είναι η λιγότερο μακάβρια) δεν θα μάθουμε τίποτα;

Ως κοινωνία δεν μας ενδιαφέρει;

Θεωρείτε πως το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να κρύβουμε τις ευθύνες των υπαιτίων και να οργανώνουμε δενδροφυτεύσεις… αντί αναδασώσεις.

Γιατί λοιπόν «βραδύκαυστα»; Για να περάσουμε την αντίληψη ότι για τις καταστροφές δεν φταίνε οι πραγματικοί ένοχοι, αλλά …τα πεύκα.

Αγαπητοί φίλοι. ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ.

 1. Ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας με την υλοποίηση των προγραμματισμένων προσλήψεων.
 2. Ειδικό Σώμα Δασοπροστασίας έργων πρόληψης τον χειμώνα και επιτήρησης και πρώτης πλήξης ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ κατά την αντιπυρική περίοδο (όπως καθορίστηκε στο ομόφωνο πόρισμα της Βουλής το 1993. Μέσα στη Δασική Υπηρεσία και ένστολο σώμα).
 3. Μεταφορά όλων των ευέλικτων Δασοπυροσβεστικών μέσων στο Σώμα Δασοπροστασίας.
 4. Μεταφορά προσωπικού (μέχρι 3.000 άτομα) στο Ειδικό Σώμα με ταυτόχρονη αναδιοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας με την άμεση μεταφορά όλου του Δασοτεχνικού Προσωπικού (Δασολόγων, Δασοπόνων) στις Δασικές Υπηρεσίες, όπου ανήκει και το αντικείμενό τους.
 5. Άμεση κατάργηση των αδηφάγων 80 εποχιακών Κλιμακίων της Πυροσβεστικής με προφανή τεράστια Οικονομία, μεταφορά των 500 Δασοκομάντος στο Σώμα Δασοπροστασίας και επανεκπαίδευσή τους άμεσα, αφού η εκπαίδευσή τους έχει αποδειχτεί, μέχρι σήμερα, ανεπαρκής.
 6. Απαγόρευση υποβολής προτάσεων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε Εθνικά και Κοινοτικά προγράμματα Χρηματοδότησης, σε θέματα Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Κλιματικής αλλαγής και φυσικά σε θέματα Εθνικών εξοπλισμών.
 7. Ακύρωση κάθε προγραμματισμού που οδηγεί σε κατασπατάληση δημόσιου χρήματος από την  ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
 8. Έλεγχος των λογαριασμών όλων των ηγεσιών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (και των συγγενών τους) σε βάθος δεκαπενταετίας τουλάχιστον.
 9. Μετατροπή σε Κακούργημα των αδικημάτων αποχώρησης ή «εξαφάνισης» των υπευθύνων από τα καθήκοντά τους, σε περίπτωση εν εξελίξει επιχειρήσεων Δασικών Πυρκαγιών και επιτάχυνση του καταλογισμού ευθυνών από τις Δικαστικές Αρχές για την τραγωδία στο ΜΑΤΙ.

Τα ενυπόγραφα κείμενα που φιλοξενούνται στη κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν την προσωπική άποψη του αρθρογράφου, και όχι κατ’ ανάγκη του ιστολογίου dasarxeio.com ΚατηγορίεςΑπόψεις

Tags: , , , , , , ,

2 replies

 1. Έχω δει δρυς να φυτρώνουν σε βράχια στην ξηρή Ανατολική Αττική (Προφήτης Ηλίας στο Πόρτο Ράφτη). Τα πουρνάρια, οι χαρουπιές, οι κουτσουπιές και φυσικά οι υπέροχοι σκίνοι φυτρώνουν σε βράχια σε όλη την ξηρή ανατολική Πελοπόννησο. Εκεί (πχ Λεωνίδιο Κυνουρίας) δεν υπήρχαν πεύκα και ευκάλυπτοι μέχρι τη δεκαετία του 50 όπου έγιναν οι σχετικές αναδασώσεις από καλοθελητές… Ακριβώς λόγω των πυρκαγιών και της φτωχής τους βιοποικιλότητας, δεν θα έπρεπε τα πεύκα να χρησιμοποιούνται καθόλου. Υπάρχουν πολλά εναλλακτικά είδη, αλλά δεν υπάρχει κάποιο μακροπρόθεσμο όραμα για την ελληνική φύση και τα δάση της. Φοβούμαι ότι το τωρινό όραμα είναι τα βραχυπρόθεσμα και βολικά οικονομικά συμφέροντα ημετέρων. Στο όραμα αυτό προφανέστατα ανήκουν και οι αναδασώσεις με τα πεύκα.

 2. Το δάσος θαύμα έρχεται!!!!!. Οξυές στην Πεντέλη !!!! Κάτι παρόμοιο είχε πει αρχηγός κόμματος μετά την τραγωδία της πυρκαγιάς στο Μάτι. Είπε στην τηλεόραση να φυτεύψουμε λεύκες που δεν καίγονται, να κάνουμε δηλαδή ψευτοδενδροφυτεύσεις όπως σωστά τις αποκαλεί ο κ. Σταματόπουλος στο ενδιαφέρον άρθρο του. Εάν δεν έχεις γνώση σε ένα θέμα και μάλιστα επιστημονικό, είναι καλύτερα να σιωπάς και να ακούς τους ειδικούς. Τότε η σιωπή είναι χρυσός.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: