Αποζημίωση μελών ΕΠΕΑ

Στην παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων σχετικά με την αποζημίωση μελών των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) προχώρησε η Οικονομική Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

«Για δημιουργία κλίματος αβεβαιότητας και ανασφάλειας για τους όρους και προϋποθέσεις, τόσο της πληρωμής, όσο και της ίδιας της λειτουργίας των ΕΠΕΑ», κάνει λόγο η συνδικαλιστική παράταξη “Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Δασολόγων”.

Σύμφωνα με το α.π. ΥΠΕΝ/ΔΟΙΚΔ/52846/4020/12-05-2023 έγγραφο της Δ/νσης Οικονομικής Διαχείρισης που εστάλη στις Επιθεωρήσεις Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής:

 1. Δεν υπάρχει διάταξη νόμου για το ακατάσχετο και αφορολόγητο για τη συγκεκριμένη δαπάνη (αποζημίωση μελών ΕΠΕΑ).
 2. Το σύνολο των αποζημιώσεων των μελών δεν πρέπει να υπερβαίνει το 25% των μηνιαίων αποδοχών τους.
 3. Οι συνεδριάσεις των ΕΠΕΑ πραγματοποιούνται εκτός υποχρεωτικού ωραρίου και σε χρόνο που δεν καλύπτεται από υπερωριακή απασχόληση (στην απαγόρευση αυτή δεν εμπίπτουν οι δικαστικοί λειτουργοί, οι νομικοί σύμβουλοι και οι ιδιώτες).
 4. Οι κρατήσεις που εφαρμόζονται αυτόματα με τον υπολογισμό των πρόσθετων αποδοχών είναι:
 • ΜΤΠΥ 2% (σε όσους έχουν ΜΤΠΥ στις αποδοχές τους).
 • ΤΠΔΥ 1%(σε όσους έχουν ΤΠΔΥ στις αποδοχές τους) καταργήθηκε από 1-1-2023.
 • ΟΑΕΔ 1%(σε όσους έχουν ΟΑΕΔ στις αποδοχές τους) καταργήθηκε από 1-1- 2023.
 • Ειδική εισφορά 2% Ν. 3986/2011 ( σε όσους έχουν την αντίστοιχη εισφορά στην τακτική μισθοδοσία).
 • 20% φόρος σε όλους.

Σε ανακοίνωσή της η “Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Δασολόγων” επισημαίνει ότι με το πλαφόν του 25% επί των μηναίων αποδοχών «κανένας δεν μπορεί να πληρωθεί το περιβόητο 600άρι, το οποίο είχαν κάνει σημαία πολιτικά και συνδικαλιστικά στελέχη ως μεγάλη επιτυχία!».

«Δεν είναι αρκετό που οι λιγοστοί συνάδελφοι δασολόγοι πέραν όλων των άλλων αρμοδιοτήτων φορτώθηκαν υποχρεωτικά και τις ΕΠΕΑ, τώρα προκύπτει ότι πρέπει μετά το ωράριο τους να συνεδριάζουν, να μελετούν τις υποθέσεις και να βγάζουν αποφάσεις. Προκύπτουν θέματα επίσης, για το τι θα γίνει για τις συνεδριάσεις, που γίνανε εντός του ωραρίου και με ποιον τρόπο θα μετακινούνται οι συνάδελφοι για να πάνε στο μέρος των συνεδριάσεων. Θα αναγκαστούνε να βάζουν τα ΙΧ τους;» αναφέρει η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα και ζητά από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και την υπηρεσιακή κυβέρνηση άμεσα να:

 • Λυθεί το τεράστιο πρόβλημα που προέκυψε με το έγγραφο του ΥΠΕΝ,
 • Πληρωθούν τα μέλη των ΕΠΕΑ που ακόμη είναι απλήρωτα.

Τέλος, καλεί την πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΕΔΔΥ «να προκηρύξει απεργία-αποχή από τις συνεδριάσεις των ΕΠΕΑ, μέχρι να λυθούν τα τεράστια θέματα που υπάρχουν από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας τους».
ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , , ,

1 reply

 1. Με το ν. 4685/2020, στο άρθρο 18 του ν. 3889/2010, όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 7, ως εξής:

  «7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορεί να καθορίζεται αποζημίωση για τον Πρόεδρο, τα μέλη και τους γραμματείς των ΕΠ.Ε.Α., κατά παρέκκλιση του ν. 4354/2015 (Α’ 176). Με την ίδια απόφαση, καθορίζονται οι προϋποθέσεις και το ύψος της αποζημίωσης. Η αποζημίωση αυτή βαρύνει το Πράσινο Ταμείο.»

  Το πλαφόν του 25% αναφέρεται στο άρθρο 21, “Αμοιβές συλλογικών οργάνων” του 4354/2015.

  Οπότε νομίζω ότι κάτι δεν πάει καλά με το έγγραφο της Δ/νσης Οικονομικής Διαχείρισης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: