Το ΒΗΜΑ των ΔΑΣΙΚΩΝ

tovima_bord

Η στήλη «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ» δημιουργήθηκε για να προβάλλονται και να εκφράζονται οι ιδέες, απόψεις και προβληματισμοί των ανθρώπων του δασικού χώρου για θέματα της επικαιρότητας και του κλάδου τους που τους αφορούν. Η στήλη φιλοξενεί αυτούσια κείμενα, ανακοινώσεις και δημοσιεύματα εκπροσώπων και φορέων του χώρου στη μορφή και με το περιεχόμενο που αποστέλλονται, οι δε απόψεις και γνώμες που εκφράζονται στα σχετικά κείμενα που αναρτώνται ουδόλως απηχούν προσωπικές θέσεις ούτε υιοθετούνται κατά περιεχόμενο από τους διαχειριστές του ιστολογίου, το οποίο λειτουργεί ως βήμα έκφρασής τους και μόνο προς το κοινό. Για την κατά το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση και την πιστότητα της πληροφορίας, τα κείμενα δημοσιεύονται ενυπόγραφα, με ρητή αναφορά του ονοματεπωνύμου και της ιδιότητας του συντάκτη τους.

– – – ◊ ◊ ◊ – – – 

20 Μαρτίου 2017

Διαμαρτυρία για την Διακήρυξη ανοικτής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχων κατασκευής των έργων… του Δασαρχείου Θάσου

Ένωση Εργοληπτών Δασοτεχνικών Έργων & Πρασίνου (Ε.Ε.Δ.Ε.Π.)

Μετά από την υπό αριθμόν Πρωτ.3931/3-3-2017 Περίληψη Διακήρυξης Ανοικτής Διαδικασίας με την οποία ανακοινώνεται… Διαβάστε περισσότερα…

– – – ◊ ◊ ◊ – – – 

17 Φεβρουαρίου 2017

Διαμαρτυρία για την διαδικασία δημοπράτησης δασοτεχνικών έργων

Ένωση Εργοληπτών Δασοτεχνικών Έργων & Πρασίνου

Όπως μας πληροφόρησαν μέλη της Ένωσης μας, με την με αριθμό πρωτοκόλλου … απόφασή Διαβάστε περισσότερα…

– – – ◊ ◊ ◊ – – – 

14 Φεβρουαρίου 2017

Οικιστικές πυκνώσεις: μωβ μουντζούρες
στους Δασικούς Χάρτες

Του Δημήτρη Παλάσκα

Ως γνωστόν, το θέμα των οικιστικών πυκνώσεων αποτέλεσε μία επινόηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, με σκοπό την εξαίρεση των αυθαίρετων οικισμών από τις διαδικασίες fast-track ανάρτησης και κύρωσης των Δασικών Χαρτών (για μελλοντική νομοθετική ρύθμιση του προβλήματος).  Διαβάστε περισσότερα…

– – – ◊ ◊ ◊ – – – 

13 Φεβρουαρίου 2017

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ

Του Αντώνη Ραλλάτου

Η ανάρτηση των Δασικών χαρτών αποκάλυψε τις πολιτικές ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και όλων των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων. Διαβάστε περισσότερα…

– – – ◊ ◊ ◊ – – – 

12 Ιανουαρίου 2017

Η δασοπονία υπό απειλή υποβάθμισης
(επ’ ευκαιρία της διαβούλευσης για τις προδιαγραφές
εκπόνησης δασοπονικών μελετών)

Υπό Δρ. Στυλιανού Γκατζογιάννη, ειδικού σε θέματα διαχείρισης δασών

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι της δασοπονίας,
δυο αποφάσεις, η μια οριστική και η δεύτερη υπό «διαβούλευση», ακυρώνουν τη δασολογία ως επιστήμη, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη διαχείριση των δασών και τη δασική οικονομία, και την υποκαθιστούν με εμπειρογνωμοσύνες παρωχημένων εποχών και αντιλήψεων. Διαβάστε περισσότερα…

– – – ◊ ◊ ◊ – – – 

9 Νοεμβρίου 2015

Συνάδελφος χρειάζεται τη βοήθειά μας

2

Συνάδελφος, που υπηρετεί ως δασοπόνος στο Δασαρχείο Καβάλας, χρειάζεται άμεσα την βοήθεια μας. Διαβάστε περισσότερα…

– – – ◊ ◊ ◊ – – – 

30 Μαρτίου 2015

Νατάσα Βαρουχάκη
Οργανωτικός Γραμματέας ΓΕΩΤΕΕ
Μέλος ΔΣ ΠΕΔΔΥ

Ποιοι δεν θέλουν τους δασικούς χάρτες;

Από το 1998 που θεσμοθετήθηκαν οι δασικοί χάρτες ως εργαλεία τεκμηρίωσης και διασφάλισης της δημόσιας δασικής γης στα πλαίσια του Εθνικού Κτηματολογίου, έχουν παρέλθει 17 χρόνια κατά τα οποία το νομικό πλαίσιο σχετικά με το τι είναι δάσος έχει αλλάξει και ξαναλλάξει πλείστες όσες φορές, αρχής γενομένης από τον ν. 3208/2003 ο οποίος κρίθηκε εν τέλει αντισυνταγματικός από το ΣτΕ το 2013, έχοντας ωστόσο εφαρμοστεί επί μία δεκαετία, με ανυπολόγιστες συνέπειες στις αλλαγές χρήσης της δασικής γης. Διαβάστε περισσότερα…


– – – ◊ ◊ ◊ – – – 

Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014

Αντώνης Ραλλάτος,
Δασολόγος 

Σχόλιο της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Δασολόγων, σχετικά με την ανακοίνωση της ΠΕΔΔΥ για μετακινήσεις

Η Ανακοίνωση  του ΔΣ της ΠΕΔΔΥ (αλήθεια και εγώ είμαι μέλος του ΔΣ πότε έγινε πάλι η «αόρατη» συνεδρίαση???),  ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ με την οποία έπρεπε να ευχαριστεί την Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Δασολόγων, ο εκπρόσωπος της οποίας στο ΔΣ (Ραλλάτος Αντώνης), ενημέρωσε προσωπικά Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα για την ανάγκη να κάνουμε ΔΣ και μαζικές διαδικασίες για τα τεκταινόμενα. 

Φαίνεται ότι το προεδρείο του ΔΣ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΥΡΑΣΕΙ ΑΛΛΟ ΚΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΜΟΝΟ ΤΟΥ

ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΙΟΙ !

Αθήνα 4 Νοέμβρη 2014

 

Αντώνης Ραλλάτος, μέλος του ΔΣ της ΠΕΔΔΥ (εκπρόσωπος της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Δασολόγων   – δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους Δασολόγους.


– – – ◊ ◊ ◊ – – – 

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014

Γιώργος Φούντας,
Δασολόγος 

Δημιουργία ιστοχώρου dp.ypeka.gr και άλλες ιστορίες…

(Ή γιατί επιτέλους γίνονται αυτά)

Ποιος λόγος άραγε υπήρχε για την δημιουργία ενός νέου ιστοχώρου ανάρτησης των πράξεων χαρακτηρισμού; Και μάλιστα γιατί μόνο αυτών και όχι των αναδασωτέων, των ΠΔΑ, των τόπων ειδικής προστασίας και γενικά όλων των γεωχωρικών πληροφοριών που συνεχώς παράγει η Δασική Υπηρεσία; Γιατί να προστεθεί ακόμα ένας, δεδομένου ότι υπάρχει ήδη η ΔΙΑΥΓΕΙΑ στην οποία αναρτώνται υποχρεωτικά αυτές οι πράξεις, υποχρέωση που απορρέει από τον σχετικό νόμο και δεν ανακαλείται με τις νέες διατάξεις του 4280/2014, κατ’ επιταγή του οποίου δημιουργείται το περίφημο dp.ypeka.gr. Διαβάστε περισσότερα…


– – – ◊ ◊ ◊ – – – 

Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014

Γιαννάκος Στέφανος,
Δασολόγος της Δ/νσης Αναδασώσεων Κ. Μακεδονίας

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΔΔΥ

Καταγγέλλω  την πρόταση της  ΠΕΔΔΥ που αφορά την αναδιοργάνωση και λειτουργία του δασικού τομέα και σε όσους συμμετείχαν στην σύνταξη αυτής της πρότασης, διότι άσκησαν κυβερνητικό συνδικαλισμό, συνέταξαν αναρμοδίως την πρόταση και χωρίς να συγκαλέσουν έκτακτη γενική συνέλευση όλων των μελών του συλλόγου, ως το μόνο αρμόδιο όργανο να αποφασίσει για μια τόσο σοβαρή υπόθεση.

Είναι απορίας άξιον ποιοι και πόσο καιρό ασχολήθηκαν με την σύνταξη αυτής της επαίσχυντης πρότασης  χωρίς  να ενημερώσουν τα μέλη του συλλόγου.

Απαιτώ από το συνδικαλιστικό μου όργανο αντί να προτείνει την μείωση ή την διατήρηση των υφιστάμενων δομών να αγωνιστεί για την αύξηση και την επάνοδο στην αρμοδιότητα της δασικής υπηρεσίας των δασικών αντικειμένων που μεταφέρθηκαν σε άλλους φορείς κατά καιρούς ( θηροφυλακή, φορείς διαχείρισης, δασοπυρόσβεση κλπ.).

Γιαννάκος Στέφανος
Δασολόγος της Δ/νσης Αναδασώσεων Κ. Μακεδονίας


Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014

Κων/νος Φάκαρος, Δασοφύλακας (Ειδικός Δασικής Προστασίας)

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

 1. Συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης και προστασίας των Δασών. Να συσταθεί Σώμα Δασών (ένστολο με 24ωρη λειτουργία) και να έχει τον πρώτο λόγο εντός του παραπάνω φορέα.
 2. Άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και το Πράσινο Ταμείο του Φορέα Δασοπροστασίας και Δασοπυρόσβεσης.
 3. Σύνταξη από την Δασική Υπηρεσία του Δασικού Κτηματολογίου πριν από το Εθνικό Κτηματολόγιο ώστε να γίνει οριοθέτηση των Δασικών Οικοσυστημάτων (δάση, δασικές εκτάσεις, υδροβιότοποι, προστατευόμενες  περιοχές, Εθνικοί Δρυμοί, Μνημεία της Φύσης κλπ.).
 4. Οι επενδύσεις στη Δασοπονία θα πρέπει να τετραπλασιαστούν. Να υλοποιηθούν από την Δασική Υπηρεσία τα πριν τις επενδύσεις έργα χαρτογράφησης του δασικού χώρου, απογραφής του δασικού πλούτου, ταξινόμησης των δασικών εκτάσεων, ανάλογα με τις παραγωγικές δυνατότητες και με βάση αυτήν την υποδομή να εκπονηθούν μελέτες διαχείρισης, προστασίας, ανόρθωσης των δασών και πάντα με ευθύνη της Δασικής Υπηρεσίας να προχωρήσουν βασικά έργα της Δασοπονίας.
 5. Να εκπονηθεί από την Δασική Υπηρεσία και να υλοποιηθεί από την ίδια, ειδικό ταχύρρυθμο πρόγραμμα αναδάσωσης των καμένων εκτάσεων της χώρας. Επίσης, να εκπονηθεί ειδικό πρόγραμμα διευθέτησης των χειμάρρων και προστασίας των εδαφών από την διάβρωση.
 6. Αναθεώρηση των θέσεων προσωπικού των Π.Δ. του 2010 (Οργανισμοί Αποκεντρωμένων Διοικήσεων). Διπλασιασμός των οργανικών θέσεων τις οποίες να καταλάβουν οι συνάδελφοι Δασοφύλακες από την πρώην αγροφυλακή. Να γίνουν προσλήψεις όπου υπάρχουν κενές θέσεις.
 7. Επαναφορά όλων των αντικειμένων της Δασικής Υπηρεσίας που αφαιρέθηκαν τα τελευταία χρόνια (Δασοπυρόσβεση, Δασικοί Χάρτες, Εθνικοί Δρυμοί στους φορείς διαχείρισης κλπ.). 
 8. Ενίσχυση των Δομών της Δασικής Υπηρεσίας. Δημιουργία νέων Δασοφυλακείων μετά και την ενσωμάτωση του Αγροτικού αντικειμένου. Στα παραπάνω Δασοφυλακεία θα πρέπει να υπηρετούν  τουλάχιστον τέσσερις Δασοφύλακες .
 9. Ενίσχυση και εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής της Δασικής Υπηρεσίας. Μηχανοργάνωση σε όλες τις Δασικές Μονάδες. Οι Δασικές Υπηρεσίες, θα πρέπει να εφοδιαστούν με 4*4 φορτηγάκια, τετρακάμπινα με αντλία, που θα χρησιμοποιούνται σε αναδασώσεις και πυρκαγιές. GPS, ασύρματοι, φακοί και κιάλια σε όλες τις Δασικές Μονάδες.
 10. Εξαίρεση των Δασικών Υπηρεσιών από τις περικοπές δημοσίων δαπανών (ν.4024/2011) που προορίζονται κυρίως για καύσιμα των κρατικών οχημάτων αλλά για εκτός έδρας μετακινήσεις για φύλαξη και προστασία δασών.
 11. Καθετοποίηση της δομής της Δασικής Υπηρεσίας και υπαγωγή της σε ένα Υπουργείο.
 12. Απόσυρση της ποσόστωσης(25%-60%-15%) από την αξιολόγηση.
 13. Νομική κάλυψη των υπαλλήλων κατά τη εκπροσώπηση των υπηρεσιακών υποθέσεων στα δικαστήρια.
 14. Αλλαγή του πειθαρχικού Δίκαιου των Δασικών Υπαλλήλων. Να ισχύει για τους Δασικούς Υπαλλήλους ότι ισχύει για τους Υπαλλήλους των Σωμάτων Ασφαλείας.
 15. Οι Δασικές Υπηρεσίες δεν πρέπει να  αντιμετωπίζονται σαν απλές  Διοικητικές Υπηρεσίες.

Η αναδιάρθρωση των Δασικών Υπηρεσιών θα πρέπει να έχει σαν στόχο την ενδυνάμωση της προάσπισης του Δάσους ως βασικό κοινωνικό αγαθό.
Κων/νος Φάκαρος,
Δασοφύλακας (Ειδικός Δασικής Προστασίας)

5 replies

 1. Συνάδελφε Αντώνη,
  Ευχαριστώ για την απάντηση.
  Το σημαντικό της αφαίρεσης της δασοπυρόσβεσης από τη Δ.Υ. δεν είναι μόνο ότι η ενέργεια αυτή αποτέλεσε και αποτελεί πρωτοτυπία παγκόσμια αντιεπιστημονικής και εμπειρικής πρακτικής, αλλά και ότι αποτέλεσε τη χαριστική βολή εναντίον τής Υπηρεσίας και το ΚΑΚΟ, του οποίου δοθέντος μύρια έπονται…
  Είναι σημαντικό επίσης που αναφέρθηκες στα τότε γεγονότα και ειδικά στην κατά πλειοψηφία απόφαση του Δ.Σ. της ΠΕΔΔΔΥ, με ψήφους 7 προς 2 να μεταφερθεί η δασοπυρόσβεση στο Π.Σ. γεγονός που έπεσε τότε σαν κεραυνός εν αιθρία στον Δασικό Κόσμο πανελλαδικά. Η απόφαση πάρθηκε τον Αύγουστο του 1997, σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς είχε προηγηθεί η πυρκαγιά του Σέιχ Σου και αποτέλεσε ένα δυνατό επιχείρημα στον τότε Υπουργό Γεωργίας και το κερασάκι στην τούρτα, όσων απεργάζονταν το μέλλον τής Δ.Υ.
  Είναι γνωστή επίσης η συλλογή υπογραφών των Δασολόγων, για έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα την πρόταση μομφής κατά του Δ.Σ, πλην όμως ο αριθμός μπορεί να ήταν αρκετός καταστατικά, αλλά δεν είχε την πρέπουσα απήχηση, ειδικά στις υπηρεσίες της Γ΄ κατηγορίας από πλευράς επικινδυνότητας από πυρκαγιές.
  Οι συνάδελφοι εκεί δεν ζούσαν το πρόβλημα και θεωρούσαν παρωνυχίδα το θέμα των πυρκαγιών, καθώς στα υψηλά ψυχρόβια Δάση τους δεν είχαν επεισόδια, αλλά και αν είχαν με μόνη την παρουσία τους αποσοβούνταν εν τη γενέσει τους (άραγε μετά το 98 έχουν ίδιες εμπειρίες;). Έτσι σε Δασαρχείο όπου υπηρετούσαν πάνω από 100 Δασολόγοι, υπόγραψε μόνον ένας…
  Αποτέλεσμα ήταν στην έκτακτη Γ.Σ. να παραβρεθούν περί τα 70 μέλη να παυτεί το προηγούμενο Δ.Σ. να εκλεχτεί νέο, αλλά το επιχείρημα του υπουργού ήταν: Εσάς σας ψήφισαν 70 τους προηρούμενους 700, και άρα εκείνων η απόφαση είναι αντιπροσωπευτική…
  Αναφέρομαι στο γεγονός αυτό, μια και αναφέρθηκες εσύ, όχι για την ιστορία, πολύ περισσότερο για ξύσιμο πληγών, αλλά κυρίως για να αντιληφθούν οι σημερινοί συνάδελφοι, ότι (και) στα χέρια μας είναι οι τύχες της Υπηρεσίας μας…
  Το ότι για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και όχι μόνο απαιτείται ενιαία εθνική δασική πολιτική είναι αυτονόητο.
  Κατά το μέρος όμως που άπτονται της επιστήμης και της διεθνούς πρακτικής τουλάχιστον, οι κλάδοι και οι παρατάξεις δεν δικαιολογούνται να διαφωνούν.
  Το ιδιοκτησιακό ταλανίζει τη Δ.Υ. από συστάσεώς της. Δεν έχει λυθεί στο μέγιστο ποσοστό του μέχρι σήμερα. Και τί γίνεται σήμερα; Ένα πρόβλημα που δεν αντιμετωπίστηκε όπως έπρεπε εδώ και δεκαετίες, πάει να αντιμετωπιστεί και να λυθεί μέσα σε μήνες.
  Είναι σίγουρο πως μέσα από αυτή «βεβιασμένη» κίνηση, ανεξάρτητα από τους “κερδισμένους” χαμένοι μόνοθα βγουν η Δασική Υπηρεσία και οι Ορεινοί Πληθυσμοί…
  Και πάλι ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

  • Συνάδελφε Γιάννη,
   συνεχίζοντας το διάλογο, απλά επισημαίνω ότι η “ενιαία εθνική δασική πολιτική” κατανοείται διαφορετικά από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και από όσους συνάδελφους- κι όχι μόνο- ήταν και είναι ακόμη πρόθυμοι να τις υπερασπίσουν.
   Κι είναι χαρακτηριστικές όλες οι προσπάθειες αποχαρακτηρισμού διαχρονικά, αλλά και το νέο Νσχ που θα έρθει μετά τις εκλογές και η φιλοσοφία του είναι πλέον να επιτρέπεται κάθε είδους επέμβαση στα δασικά οικοσυστήματα, αφού δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να τις επιτρέψουν, παρά τις προσπάθειες (τα δασικά οικοσυστήματα τα χώρισαν σε δάση και δασικές εκτάσεις, μετά βοσκοτόπια – έκαναν τη χρήση χαρακτήρα, τους αποχαρακτηρισμούς τη νομιμοποίηση παράνομων συμβολαίων, τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, κλπ πολλά).
   Το βασικό είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη, ότι βάση της όλης αντιμετώπισης είναι -με όρους πολιτικής οικονομίας-, ότι οι επενδύσεις στο δάσος, (για διαχείριση, οικολογική ανόρθωση, προστασία από βιοτικούς και αβιοτικούς κινδύνους κλπ) δεν εξασφαλίζουν – ευτυχώς- την επιδίωξη της κερδοφορίας και μάλιστα συνεχώς αυξανόμενη των επιχειρηματικών ομίλων. Πως θα μπορούσε άλλωστε αφού τα δασικά οικοσυστήματα είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της αντικειμενικής ανάγκης του κεντρικού και μέσο – μακρο σχεδιασμού για να εξασφαλίζεται η διαρκής λειτουργία και προσφορά των δασικών οικοσυστημάτων. (σκόπιμα δεν χρησιμοποιώ τη λέξη αειφορία γιατί αρκετοί που την χρησιμοποιούν εννοούν αειφορία των κερδών τους). Κι επειδή κέρδος βγαίνει από την αλλαγή του χαρακτήρα και της χρήσης γι αυτό μας έχουν τρελάνει από το 1950 μέχρι σήμερα…! (οικόπεδα, βίλες ξενοδοχεία κλπ).
   Ναι πρέπει να αγωνιζόμαστε και να αντιστεκόμαστε, αλλά εκτιμώ ότι ριζική και οριστική λύση αποτελεί τελικά, η διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας με κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών – λαϊκών αναγκών και του περιβάλλοντος κι όχι της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.
   Μπορεί να υπάρχει αντίλογος για το γενικευμένο συμπέρασμά μου, αλλά είμαι βέβαιος ότι τελικά αυτή είναι η λύση. Ευχαριστώ και πάλι.

 2. Συναδελφοι ονομαζομαο Ραλλατος Αντωνης καιειμαι μελος του ΔΣ της ΠΕΔΔΥ. το ΔΣ της ΠΕΔΔΥ σε ΚΑΝΕΝΑ ΔΣ δεν συζητησε συγκεκριμενη προταση οπως όποια εμφανιζεται ως αποφαση του ΔΣ Σε καθε περιπτωση θα ειναι αποτελεσμα συννενοησης του προεδρειου και οχι αποφασης του ΔΣ μετα απο εισηγηση και τοποθετηση σε συγκεκριμενο κειμενο εισηγηση.
  Επισυναπτω προσφατη ανακοινωση της Δημοσιουπαλληλικης Ενοτητα Δασολογων την οποια εκπροσωπω στο ΔΣ για ενημερωση σας
  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ

  ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
  ΕΠΙΤΑΚΤΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΜΕΣΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

  Συναδέλφισσες συνάδελφοι
  Σε λίγες μέρες θα τελειώσουν τα ψέμματα, οι αυταπάτες και οι ψευδαισθήσεις που καλλιεργεί η πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΕΔΔΥ.
  Τελειώνει το έργο της επιτροπής για την Αξιολόγηση των δομών της Δασικής υπηρεσίας και αρχίζει η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής.
  Ποια είναι όμως αυτή και ποιος ο ρόλος της πλειοψηφίας της ΠΕΔΔΥ μέχρι σήμερα;

  Η κυβέρνηση επιδιώκει την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. Όλες οι μελέτες που γίνονται, βασίζονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ που έχει στόχο τη μείωση του των Δομών σε όλο το Δημόσιο Τομέα τουλάχιστον κατά 35%. Για ένα μικρό, ευέλικτο και επιτελικό κράτος αποτελεσματικότερο στην εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων που επιδιώκουν να βρουν διέξοδο κερδοφορίας για τα υπερσυσσωρευμένα κέρδη τους και μάλιστα σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.
  Ενιαία πολιτική υλοποιείται σε όλο το δημόσιο τομέα δεν αφορά μόνο τη δασική υπηρεσία, ούτε υπάρχει περίπτωση να εξαιρεθεί. Άλλωστε το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης μιλάει για κατάργηση 80 δασαρχείων, ενώ η μέχρι σήμερα εμπειρία σχετικά με τις αξιολογήσεις των δομών των Υπουργείων και των Δήμων, μόνο αρνητικές επιπτώσεις έχει. Όλες οι αξιολογήσεις κατέληξαν στη μείωση των οργανικών μονάδων και στη μείωση του υπηρετούντος προσωπικού.

  Σ αυτό το πλαίσιο η κυβερνητική πολιτική στον τομέα των Δασικών οικοσυστημάτων σύμφωνη με τη στρατηγική της ΕΕ, για προσαρμογή των δασών στην οικονομία της αγοράς και με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, επιτρέπει και νομιμοποιεί κάθε επέμβάση στα δάση, (τουριστική, υδροηλεκτρική, εξόρυξης ορυκτού πλούτου, κατασκευαστική, γενικότερα επιχειρηματική). Το νέο που φέρνει είναι ότι ενώ κατά το παρελθόν όλες οι κυβερνήσεις επιδίωκαν τον αποχαρακτηρισμό δασών @ δασικών εκτάσεων, σήμερα επιδιώκουν να επιτρέπονται όλες οι επεμβάσεις από τους επιχειρηματικούς ομίλους στα δάση και τις δασικές εκτάσεις χωρίς να αποχαρακτηρίζονται.
  Γι αυτό είναι αναγκαίος όρος η παραπέρα συρρίκνωση της Δασικής υπηρεσίας, η παραπέρα ιδιωτικοποίηση των αντικειμένων που μέχρι σήμερα ασκούσε.
  Το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα ακόμη βήμα στην εμπορευματοποίηση των δασικών οικοσυστημάτων και της κρατικής περιουσίας. Αποτελεί συνέχεια της πολιτικής που ξεκίνησε με τον Ν. 998/1979, συνεχίστηκε με το Ν. 1734/1987 και με αλλεπάλληλες προσπάθειες νομιμοποιήσεων και εκχώρησης κρατικής δασικής περιουσίας στο κατασκευαστικό, τουριστικό και όχι μόνο κεφάλαιο. Η κυβέρνηση έρχεται να άρει όλα τα εμπόδια για την δράση του μεγάλου κεφαλαίου. Στο όνομα της δήθεν βιώσιμης ανάπτυξης επιδιώκει την παράδοση των δασικών οικοσυστημάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους, παραχωρώντας τους το δικαίωμα επενδύσεων χωρίς δαπάνες στη γη, εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της κτηνοτροφίας. Νομιμοποιεί και αναγνωρίζει δικαιώματα ιδιοκτησίας καταπατήσεων, εκχερσώσεων, επεκτάσεων σε χιλιάδες στρέμματα κρατικών δασικών οικοσυστημάτων. Για να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική επιδιώκεται κατάργηση δασαρχείων, οργανωτική συρρίκνωση.

  Και βέβαια η επίθεση δεν αφορά μόνο τα δάση. Οι εξελίξεις και η επίθεση στην υγειά, παιδεία, στη μείωση των μισθών και των μεροκάματων, στο σύνολο της ζωής μας είναι σε εξέλιξη.

  ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΑ ΔΑΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ Η ΔΟΜΗ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΤΗ ΔΑΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΙΩΚΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΟΜΗ.
  Η μόνη αναδιάρθρωση της Δασικής Υπηρεσίας, που πρέπει να αποτελεί στόχο όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο δασικό τομέα, όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στην προστασία του περιβάλλοντος και όλου του λαού, αφορά:
  Στην κάθετη διάρθρωση της δασικής υπηρεσίας αντί του σημερινού κατακερματισμού της ανάμεσα σε Υπουργεία και άλλα διοικητικά μορφώματα (Αποκεντρωμένες Διοικήσεις).
  Στην μετατροπή της Δασικής υπηρεσίας στον κύριο φορέα προστασίας, διοίκησης και διαχείρισης των χερσαίων φυσικών οικοσυστημάτων
  Στην απόσυρση όλων των νόμων που αφαιρούν αρμοδιότητες από τη δασική υπηρεσία (Δασικοί Χάρτες στην ΕΚΧΑ ΑΕ, Τμήμα Δασών στον Υπ. Ανάπτυξης, Φορείς Διαχείρισης στους Εθνικούς Δρυμούς, Δασοτεχνικά Έργα σε Δήμους κλπ) και των διατάξεων που εκχωρούν δημόσια εξουσία σε ιδιωτικούς φορείς.
  Στην κωδικοποίηση και αναμόρφωση του δασικού νομοθετικού πλαισίου με την κατάργηση όλων των αντιδασικών και αντιπεριβαλλοντικών νόμων και διατάξεων.
  Στην στελέχωση των υπηρεσιών με προσωπικό όλων των αναγκαίων κλάδων και ειδικοτήτων.
  Στην αποκλειστική χρηματοδότηση του τομέα και στην αυτοτελή και αδιάλειπτη χρηματοδότηση του τομέα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

  Αν η κυβέρνηση ενδιαφέρονταν για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων και την καλύτερη λειτουργία των δασικών υπηρεσιών, θα έπρεπε να εξασφαλίσει την ολοκληρωμένη προστασία διαχείριση και οικολογική ανόρθωση των δασικών οικοσυστημάτων να αυξήσει τον παραγωγικό και προστατευτικό τους ρόλο, να υλοποιήσει τα απαραίτητα δασοτεχνικά έργα, την αντιπλημμυρική προστασία, την δασοπυροπροστασία, την επίλυση του ιδιοκτησιακού , την προστασία της δημοσίας δασικής περιουσίας.

  Τα δασικά οικοσυστήματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων με μια δασική πολιτική που θα εξασφαλίζει την προστασία και την ολοκληρωμένη διαχείριση τους, την ανάπτυξή τους ως βασικού τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την οικολογική τους ανόρθωση, αφού αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του φυσικού περιβάλλοντος. Προϋπόθεση είναι μια άλλη πολιτική με κοινωνικοποίηση των δασών που θα εξασφαλίζει την ολοκληρωμένη προστασία, διαχείριση και ανάπτυξή τους στο πλαίσιο κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας.

  Σε αυτές τις συνθήκες η πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΕΔΔΥ καλλιέργησε αυταπάτες, δεν φρόντισε να σχεδιάσει και να οργανώσει την ανάπτυξη ενός προγράμματος δράσης – αγωνιστικών κινητοποιήσεων με κλιμακούμενες μορφές πάλης, με εξασφάλιση συμμαχιών. Περιορίστηκε σε “μάχες” στο πλαίσιο των επιτροπών και υπηρεσιακών παραγόντων. Δεν προσανατόλισε πρακτικά αγωνιστικά τους κλάδους, μη αξιοποιώντας τις περιφερειακές συσκέψεις. Αφήνει ουσιαστικά στην τύχη τους όλους τους εργαζόμενους στη δασική υπηρεσία στο όνομα της “ικανότητας” και της “μάχης” στο πλαίσιο μιας επιτροπής ο ρόλος της οποίας είναι από χέρι σημαδεμένος: Είτε να εξειδικεύσει την κυβερνητική πολιτική, είτε στην καλύτερη περίπτωση να αγνοηθούν τα οποία συμπεράσματα της δεν εντάσσονται στις παραπάνω κυβερνητικές επιλογές. Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ ΔΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΞΩΡΑΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ.

  Εμείς Προτείναμε

  Έκτακτη ΓΣ της ΠΕΔΔΥ αλλά η πλειοψηφία ισχυρίσθηκε ότι δεν θα έχει συμμετοχή.
  Δημιουργία πυρήνων – επιτροπών αγώνα σε επίπεδο διευθύνσεων ή κατά εργασιακό χώρο που θα υπήρχαν οι προϋποθέσεις, αλλά η πλειοψηφία του ΔΣ και όχι μόνο θεώρησε ότι δεν υπάρχει διάθεση.

  ΚΑΛΟΥΜΕ
  ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΣΑ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ
  ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ
  ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ή ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ
  ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ
  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ -ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ- ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
  ΠΙΕΖΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΕΤΣΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΠΑΛΗ ΜΑΣ ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΠΕΔΔΥ

  ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΡΙΚΝΩΣΗ ΑΛΛΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
  ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΑΣΙΚΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ
  ΤΑ ΔΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΣΤΙΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ

  ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ

  ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 9 ΑΠΡΙΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

  ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ
  (Δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο)
  2 ΑΠΡΙΛΗ 2014

  • Αγαπητέ συνάδελφε κ. Ραλλάτο.
   Μου κάνει εντύπωση που τόσο στην κοινή ανακοίνωση των Δασικών Σωματείων όσο και των δυό Παρατάξεων της ΠΕΔΔΥ στο θέμα της αφάιρεσης αντικειμένων από τη Δ.Υ. δεν αναφέρονται καθόλου στις Δασικές Πυρκαγιές. Αναφέρομαι στο εντός παρενθέσεως κείμενο):
   “Στην απόσυρση όλων των νόμων που αφαιρούν αρμοδιότητες από τη δασική υπηρεσία (Δασικοί Χάρτες στην ΕΚΧΑ ΑΕ, Τμήμα Δασών στον Υπ. Ανάπτυξης, Φορείς Διαχείρισης στους Εθνικούς Δρυμούς, Δασοτεχνικά Έργα σε Δήμους κλπ) και των διατάξεων που εκχωρούν δημόσια εξουσία σε ιδιωτικούς φορείς”.
   Για τα υπόλοιπα καλώς γεγραμμένα…

   • Συνάδελφε Γιάννη,
    σε μια ανακοίνωση δεν είναι δυνατόν να περιλαμβάνονται όλα τα ζητήματα. Η άποψη μας όμως είναι ότι η διαχείριση των Δασικών πυρκαγιών συνολικά, είναι αντικείμενο της δασικής υπηρεσίας, επιστημονικό αντικείμενο των Δασολογικής επιστήμης. Αυτό λέει και η διεθνής πρακτική. Θυμίζω οτι οταν η πλειοψηφία της ΠΕΔΔΥ (ΠΑΣΚΕ) είχε συμφωνήσει με την τότε κυβερνητική επιλογή του ΠΑΣΟΚ (Σημιτης), με πρωτοβουλία της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας είχαν μαζευτεί υπογραφές, είχε προκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση και καθαίρεση του τότε ΔΣ. Τέλος για το ζήτημα πυρκαγιών αφορά το σύνολο της δασικής πολιτικής και συνδέεται με το ιδιοκτησιακό και το νομικο πλαισιο που διεπει τα δασικα οικοσυστηματα. Αλλωστε το 60-65% των αιτιων ειναι επιβεβαιωμενοι ή μη εμπρησμοι σε περιοχες που συνδυαζονται οι βιοκλιματικες συνθηκες με το ιδιαιτερο ενδιαφερον για καταπατησεις, εκχερωσεις με σκοπο τον αποχαρακτηρισμο και αλλαγη χρησης τους…

    Όσον αφορά τα αντικείμενα, το αντιμετωπίζουμε στο πλαίσιο του ρόλου του δημόσιου ο οποίος καθορίζεται από το πόσο καθε φορά εξυπηρετεί την κερδοφόρα διέξοδο των κεφαλαίων των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων, η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική. Έτσι οταν ηθελαν “μεγαλο” κρατος, τα αντικειμενα ηταν στη Δασικη. Οταν, -οπως απο το 1990 και μετα- να αναπτυχθει η επιχειρηματικη δραστηριοτητα (μελετες, έργα, κλπ) απο ιδιωτικες εταιρειες και ενταση της εμπορευματοποιησης των δασικων οικοσυστηματων, τοτε επιφυλλασσουν ρολο “ελεγκτη- τροχονομου” στη δασικη υπηρεσια εξ’ου και η επιδιωκόμενη συρρίκνωση των δομων εκτος των αλλων.
    Ομως μιλαμε για μια αλλη δασικη υπηρεσια με διαφορετικη οργανωση και δομη, στο πλαισιο μιας αλλης πολιτικης και εξουσιας για να μπορει να λειτουργησει στο πλαισιο του κεντρικου σχεδιασμου, προς οφελος των εργαζομενων του λαου και με ολοκληρωμενη διαχειριση και προστασια τους.
    Ευχαριστω για την φιλοξενεία. Αντωνης Ραλλατος

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: