
Αυτό προέκυψε από την παρουσίαση του μίνι απολογισμού της υπηρεσίας τον οποίο έκανε ο Στέφανος Ησαΐας, διευθύνων σύμβουλος του Invest in Greece, παρουσία του αρμόδιου υφυπουργού Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη. Τα βασικά σημεία του απολογισμού συνοψίζονται στα εξής:
– Οι βασικοί παράγοντες που βραχυκυκλώνουν τις επενδύσεις είναι η απουσία χωροταξικού σχεδιασμού, η έλλειψη καθορισμού χρήσεων γης και δασικών χαρτών, και η μη ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.
– Από τον Απρίλιο έως και σήμερα, στους έξι μήνες λειτουργίας του, ο Διαμεσολαβητής του Επενδυτή δέχθηκε συνολικά 64 αιτήματα, εκ των οποίων τα 28 δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της υπηρεσίας.
– Από τα 36 αιτήματα επενδυτών, που είναι από τους κλάδους του τουρισμού, του real estate, των ανωνεωμένων πηγών ενέργειας, των τροφίμων, του εμπορίου, της παραγωγής δομικών υλικών κ.ά., που υποβλήθηκαν, τα 26 επιλύθηκαν, είτε θετικά, είτε αρνητικά. Οι 19 από τις 26 υποθέσεις είχαν θετική έκβαση, ενώ οι 7 αρνητική (κρίθηκε ότι δεν μπορούσε να δοθεί λύση).
– Ακόμη και η αρνητική απάντηση είναι κάτι που δεν έπαιρναν μέχρι πρόσφατα οι επενδυτές, διότι το Δημόσιο δεν απαντούσε καν στα αιτήματά τους.
