Site icon dasarxeio.com

ΓΕΩΤΕΕ Παρ. Ανατολικής Μακεδονίας: Για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Θάσο

purkagia

Με ένα εκτενές δελτίο τύπου το παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) αναφέρεται στις καταστροφές που προκάλεσαν οι δασικές πυρκαγιές στη Θάσο.

∆ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν το νησί της Θάσου το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας σε Δασολογικά θέματα και γενικότερα θέματα πρωτογενούς παραγωγής και προστασίας περιβάλλοντος, προχώρησε σε επιτόπια αυτοψία των καμένων εκτάσεων και μία σειρά συναντήσεων με τους αρμόδιους φορείς, Διεύθυνση Δασών και Δασαρχείο Θάσου, προκειμένου να ενημερωθεί και να συμβάλει στο βαθμό που του αναλογεί στην αντιμετώπιση αυτής της οικολογικής καταστροφής.

Οι δασικές πυρκαγιές εκτός από την σημαντική καταστροφή που προκαλούν στον προστατευτικό μανδύα της βλάστησης, επηρεάζουν τη δομή καθώς και τις φυσικές και χημικές ιδιότητες του επιφανειακού στρώματος του εδάφους μετατρέποντας το σε υδρόφοβο και προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο αυξημένο κίνδυνο διάβρωσης. Επιπλέον σε πυρόπληκτες περιοχές, η απώλεια του εδάφους αποτρέπει τη φυσική αναγέννηση και τη διήθηση του νερού αυξάνοντας τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων. Οι επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών εκτός από περιβαλλοντικές είναι και οικονομικές καθώς επηρεάζουν τις γεωργικές δραστηριότητες αλλά και τις υποδομές.

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματός μας αποφάσισε να συστήσει ειδική επιστημονική επιτροπή που θα εξετάσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να υποβάλει αναλυτικά δέσμη προτάσεων.

Μέχρι τότε και θέλοντας να συμβάλει στο σχετικό διάλογο πιστεύουμε ότι:

Η Δασική Υπηρεσία της Θάσου έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν παρά την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωσή της και κατάφερε να διατηρήσει τις υποδομές πυρόσβεσης στο μέγιστο δυνατό επίπεδο ετοιμότητας. Θα πρέπει όμως να ενισχυθεί πολλαπλά η υπηρεσία για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πυρκαγιάς.

Το ιδιοκτησιακό όμως καθεστώς των δασών της Θάσου περιλαμβάνει δημόσια, ιδιωτικά και σε μεγάλο ποσοστό δημοτικά δάση. Αυτό το καθεστώς επιβάλει την επιπρόσθετη οικονομική και στελεχιακή ενίσχυση του Δήμου Θάσου, αφού έχει να διαχειριστεί ένα μεγάλο τμήμα του δασικού πλούτου του νησιού. Επιπρόσθετα θα πρέπει να υπάρξει αγαστή συνεργασία των Δασικών Υπηρεσιών με τον Δήμο Θάσου, ώστε με τη βοήθεια της πολιτείας να εξευρεθεί η χρηματοδότηση και γίνουν όλες οι απαραίτητες μελέτες και επεμβάσεις που θα μετριάσουν όσο αυτό είναι δυνατό, τις επιπτώσεις αυτής της καταστροφικής πυρκαγιάς.

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ∆ΑΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑΣ

Exit mobile version