Περιβαλλοντικοί φορείς και δασαρχεία καταγγέλλουν ότι ασυνείδητοι ψαράδες αφανίζουν ένα από τα σπάνια είδη της ελληνικής ιχθυοπανίδας με παράνομες μεθόδους….
Οι λαθραλιείες έχουν αντικαταστήσει τα παραδοσιακά αλιευτικά εργαλεία με βαριοπούλες, μπαταρίες αυτοκινήτων και μπουκάλια χλωρίνης, προκειμένου να πιάσουν όσο περισσότερες πέστροφες μπορούν και να τις πουλήσουν παράνομα στις ταβέρνες της περιοχής.
Οι παράνομοι ψαράδες ξεκινούν το καταστροφικό τους έργο τον Απρίλιο και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ψαρεύουν αλόγιστα, καταστρέφοντας το περιβάλλον. «Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στην περιοχή του Ασπροποτάμου και σε άλλες περιοχές απ’ όπου διέρχονται οι παραπόταμοι του Αχελώου», αναφέρει στην «R» ο επιστημονικός υπεύθυνος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», Βάιος Κουτής, ο οποίος γνωρίζει καλά τι συμβαίνει στο ποτάμι. «Ολα τα παράνομα εργαλεία προκαλούν μη αναστρέψιμες βλάβες στο οικοσύστημα του ποταμού Αχελώου και των παραποτάμων του», προσθέτει.
Η μπαταρία είναι η χειρότερη μέθοδος ψαρέματος για τη βιοποικιλότητα του ποταμού. Σύμφωνα με την οικολογική ομάδα, οι ασυνείδητοι ψαράδες συνδέουν τους δύο πόλους μιας μπαταρίας αυτοκινήτου και προκαλούν ηλεκτροσόκ, σκοτώνοντας όχι μόνο τις πέστροφες, αλλά και τον γόνο, καθώς επίσης και άλλα μικρά ψάρια. Από το δυνατό ηλεκτροσόκ θανατώνονται επίσης τα καβούρια, οι βάτραχοι, οι νεροφίδες και όλα τα άλλα είδη που υπάρχουν μέσα στο πλούσιο οικοσύστημα του ποταμού.
Μία άλλη συνηθισμένη πρακτική ψαρέματος, που χρησιμοποιείται όμως στους παραποτάμους του Αχελώου, είναι και η χλωρίνη. Με αυτή την καταστροφική πρακτική, οι αδίστακτοι ψαράδες μολύνουν με δεκάδες λίτρα χημικής ουσίας τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού, με αποτέλεσμα να δηλητηριάζουν τις πέστροφες που κολυμπούν εκεί.
Το ψάρεμα με βαριοπούλες είναι μία εξίσου καταστροφική μέθοδος ψαρέματος. Οι ασυνείδητοι λαθραλιείες μπαίνουν μέσα στο ποτάμι με το βαρύ εργαλείο κατεδάφισης, αναζητώντας διάφορες πέτρες που μπορεί να αποτελούν καταφύγιο της άγριας πέστροφας. Επειτα, αρχίζουν και τις συνθλίβουν με μανία, καταστρέφοντας τις φωλιές τους και διαταράσσοντας ανεπανόρθωτα τον πληθυσμό του είδους.
Παράλληλα, το νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι ικανό να αποτρέψει τη λαθραλιεία της άγριας πέστροφας, εξηγεί ο τμηματάρχης του δασαρχείου: «Το πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί από την υπηρεσία μας σε έναν παράνομο ψαρά είναι το ευτελές ποσό των 400 ευρώ. Ο δράστης το αποπληρώνει και επιστρέφει δριμύτερος».
