Site icon dasarxeio.com

Τοποθετήσεις βουλευτών κατά την συζήτηση του σ/ν για τους δασικούς χάρτες – Ιωάννης Δριβελέγκας (ΠΑΣΟΚ)

Κατά την συζήτηση του σ/ν  “Επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και άλλες διατάξεις.” ξεκινήσαμε να δημοσιεύουμε αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις των βουλευτών με αναφορές στην δασική υπηρεσία, με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε και με την συζήτηση του σ/ν “Συμπλήρωση των διατάξεων περί Εθνικού Κτηματολογίου και άλλες ρυθμίσεις”.

Τα αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις που μεταφέρουμε εδώ περιέχουν αναφορές στην δασική υπηρεσία, για να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα της τοποθέτησης του εκάστοτε βουλευτή για το σύνολο του σ/ν παρακαλούμε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο της Βουλής όπου υπάρχουν τα πρακτικά των συνεδριάσεων.

Σ/Ν «Συμπλήρωση των διατάξεων περί Εθνικού Κτηματολογίου και άλλες ρυθμίσεις»

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ – Βουλευτής Χαλκιδικής, Ειδικός Αγορητής του ΠΑΣΟΚ

………………………………………….

Με λύπη μου θα πω ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη μαζί με το Κόσσοβο και μια περιοχή της Σικελίας, που δεν έχουμε κτηματολόγιο. Ακόμα και η Αλβανία σε χρόνο «dt» τελείωσε το κτηματολόγιο της.

Πού οφείλεται αυτό; Άκουσα τον εισηγητή της πλειοψηφίας. Πήραμε χρήματα, επιστημονικό προσωπικό –και δόξα το Θεό, έχουμε πάρα πολύ καλό- έχουμε ψηφίσει πάρα πολλούς νόμους, διατάξεις και ρυθμίσεις και το αποτέλεσμα μένει εδώ που είναι σήμερα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προϋπόθεση για να γίνει το Κτηματολόγιο, βεβαίως, είναι και οι δασικοί χάρτες. Η Ελλάδα καλύπτεται από έντεκα χιλιάδες φύλλα δασικών χαρτών. Μέχρι στιγμής έχουν τελειώσει τα εννιακόσια, εκ των οποίων έχει κυρωθεί -αν είμαι ακριβής- περίπου μια δεκαπεντάδα. Τα πράγματα είναι όπως το ακούτε, κύριοι συνάδελφοι. Εδώ είναι η πολιτική ηγεσία να το επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει. Και αυτά τα εννιακόσια δεν έχουν κυρωθεί –και με το δίκιο τους οι δασικές υπηρεσίες- διότι έχουν πρόβλημα με τα δικαστήρια.

………………………………………………………..

Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε και κύριοι Υπουργοί, θέλω να πω ότι θα  το ψηφίσουμε το νομοσχέδιο γιατί σε πάρα πολλά θέματα δείχνει τη διάθεση επιτάχυνσης των διαδικασιών, όμως θα ήθελα και από σας να πάρετε την πρωτοβουλία του συντονισμού μαζί με το Κτηματολόγιο, για να λυθεί επιτέλους αυτό το θέμα των δασικών χαρτών.

 Βλέπω τον κ. Αμοργιανιώτη εδώ –το συνεργάτη από τότε που ήμουν Υφυπουργός στο Υπουργείο Γεωργίας- που γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα δασικά θέματα. Θέλω να σου πω, αγαπητέ Γιώργο μου, ότι όταν πάω στο Δασαρχείο της Κασσάνδρας και βλέπω να εξετάζουν τους δασικούς χάρτες με το μεγεθυντικό φακό, αισθάνομαι λύπη και ντροπή, όχι γιατί δεν είναι επιστήμονες –είναι πάρα πολύ καλοί- αλλά επειδή σκέφτομαι ότι αν σήμερα με αυτήν την τεχνολογία –τη δορυφορική, την ιντερνετική, την εξελιγμένη αυτήν τεχνολογία- βρισκόμαστε στην εποχή του μεγεθυντικού φακού, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε Κτηματολόγιο!

…………………………………………………….

Υπάρχει ένα θέμα σε σχέση με τις δασικές υπηρεσίες. Εκεί που λέμε για τον χρόνο ότι εντός έξι μηνών –τέσσερα συν δύο, δηλαδή- είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν αυτές τις μελέτες. Ξέρετε, κύριε Υπουργέ, θα σας δημιουργήσει προβλήματα. Γιατί θα σας δημιουργήσει προβλήματα; Ο χρόνος των έξι μηνών μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να μην χρειάζεται καν, να είναι δύο ή τρεις ή τέσσερις μήνες ανάλογα με τον όγκο της παραδοθείσης εργασίας. Δηλαδή, για να το πω απλά, εάν ένας μελετητής παραδώσει εκατό χιλιάδες στρέμματα, μπορεί να χρειάζονται δύο ή τρεις μήνες. Εάν όμως έχει να παραδώσει πεντακόσιες ή εξακόσιες χιλιάδες ή ένα εκατομμύριο στρέμματα, δεν αρκούν οι έξι μήνες. Άρα, πρέπει εδώ να το δούμε, γιατί θα υπάρξει πρόβλημα. Θα το αντιμετωπίσετε, κύριε Υπουργέ, στην πράξη. 

Διαβάστε για το ίδιο θέμα:

Exit mobile version