Site icon dasarxeio.com

Δελτίο τύπου της Π.Ο.Δ.Δ.Υ. για υπηρεσιακές στολές

poddy

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ή αλλιώς τα ράσα δεν κάνουν το παπά

Με το Π.Δ. 115/2016 που εκδόθηκε (πιστή αντιγραφή αντίστοιχου σχεδίου του 2003) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, «θεσμοθετείται» χρήση υπηρεσιακών «στολών» ΜΟΝΟ από τους Δασικούς Υπαλλήλους των κλάδων ΔΕ Γεωτεχνικών – Δασοφυλάκων και ΥΕ Δασοφυλάκων των Δασικών Υπηρεσιών. Κατά την διαδικασία σύνταξης του νέου Π.Δ. (διαδικασία copy paste του σχεδίου ΠΔ του 2003) οι αθεόφοβοι παρέλειψαν να λάβουν υπόψην τους ότι ο κλάδος ΥΕ Δασοφυλάκων έχει ουσιαστικά καταργηθεί με τις διατάξεις του άρθρου 61 του Ν. 4280/2014. Τέτοια πρεμούρα είχαν.

Και ο παραλογισμός δεν σταματάει εδώ. Το Π.Δ. αναφέρει ότι ο Δασοφύλακας διατάσσεται να φέρει μαζί του, όλα τα απαραίτητα έγγραφα και να τα επιδεικνύει στον ελεγχόμενο αν του ζητηθεί, προς απόδειξη του ανακριτικού του ρόλου!!! Για ποιόν λόγο; Τα ειδικά ανακριτικά καθήκοντα του άρθρου 290 του Δασικού Κώδικα αναιρούνται; Όχι βέβαια. Μπορούμε να φανταστούμε αστυνομικό ή λιμενικό κατά τον έλεγχο να επιδεικνύει τον σχετικό Νόμο σύμφωνα με τον οποίο έχει το δικαίωμα ελέγχου; Φυσικά και όχι. Προχειρότητες, αυθαιρεσίες και παραλογισμοί σε όλο τους το μεγαλείο.

Εδώ και τόσες δεκαετίες οι Δασοφύλακες έχουμε διενεργήσει χιλιάδες ελέγχους, μηνύσεις, κατασχέσεις και αυτόφωρα. Ποτέ δε μας στάθηκε εμπόδιο η υπηρεσιακή εμφάνιση. Στα χωριά μας λένε ότι τα ράσα δεν κάνουν το παπά. Οι στολές από μόνες τους δε φέρνουν σεβασμό. Ο σεβασμός κερδίζεται μέσα από την προσωπικότητά του καθενός από μας και μέσα από τον καθημερινό αγώνα, που δίνει για να κρατηθεί όρθιος και ακέραιος αυτός και η Δασική Υπηρεσία, που υπηρετεί. Ήμασταν πάντα, και θα συνεχίσουμε να είμαστε ΥΠΕΡ της θεσμοθέτησης υπηρεσιακής στολής κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών έλεγχων, αλλά για ΟΛΟΥΣ τους Δασικούς Υπαλλήλους ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ. Όχι όμως έτσι. Όχι στη χρήση της στολής από κάποιους Δασικούς, ενώ για τους άλλους όχι. Το ίδιο πιστεύουμε και για την θεσμοθέτηση επιτέλους μιας ΕΝΙΑΙΑΣ Υπηρεσιακής Ταυτότητας των Δασικών Υπαλλήλων, για ΟΛΗ την Ελλάδα.

Οι «επιστημονικοί» εγκέφαλοι που προΐστανται της Κεντρικής Υπηρεσίας, οι εμπνευστές του περίφημου Προγράμματος Δασοπροστασίας, αφού πρώτα κατάφεραν και διαχώρισαν τους Δασικούς Υπαλλήλους σε πατρικίους και πληβείους, συνεχίζουν και πιο ακάθεκτοι τώρα διαχωρίζουν τους εργαζόμενους μιας αμιγούς ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Υπηρεσίας, σε ένστολους και μη. Με μια κακόγουστη «φόρμα αγγαρείας» (γιατί αυτό προβλέπεται στην ουσία και όχι στολή) δεν ενισχύεται η Προστασία των Δασών. Σε μια γερασμένη υπηρεσία, οι «στολές» το μόνο που θα προσθέσουν στην Δασική Υπηρεσία θα είναι η ενίσχυση του αισθήματος ανωτερότητας ορισμένων «επιστημόνων» έναντι των υπολοίπων «συναδέλφων» τους.

Τώρα με τη «φανταχτερή στολή» μας είμαστε πεπεισμένοι πως θα ανέβουμε πολύ περισσότερο στα μάτια των πολιτών. Σε κοινή περιπολία με τους μη ένστολους συνάδελφους (Δασολόγους, Δασοπόνους και Οδηγούς), και πάλι όμως θα τους ξελασπώσει ο «ένστολος ιπποκόμος – είλωτας» ή αλλιώς όπως λέμε «Δασοφύλαξ». Πως αλλιώς θα δείξουμε ότι πήγε η «εξουσία» στο χωριό. Ως «εξουσία» να καταθέσουμε και στεφάνι, στο Μνημείο των Πεσόντων του χωριού μαζί με τον Κοινοτάρχη και τον παπά, όπως το 1950.

Κατά τα άλλα δεν πειράζει εάν ζητιανεύουμε στους Δήμους και στους Δασικούς Συνεταιρισμούς για καύσιμα ή για μεταφορικό μέσο. Toυς συνάδελφους που περιπολούν με τα Ι.Χ. τους για υπηρεσιακούς λόγους, θα τους πληρώσει το Πράσινο Ταμείο; Δεν ενοχλεί κανέναν που δεν έχουμε μέσα επικοινωνίας και χρεώνουμε το προσωπικό μας κινητό. Δεν ιδρώνει κανείς που δεν έχουμε νομική στήριξη στα δικαστήρια, υπερασπιζόμενοι το Δημόσιο Συμφέρον. Κανέναν δεν ενδιαφέρει ότι πάμε κατηγορούμενοι, εκτελώντας απλώς το καθήκον μας. επειδή αυτοί που συλλαμβάνουμε μας «καταγγέλλουν» άδικα και για εκφοβισμό.

Θα μας πουν τώρα: «σιγά, δεν πειράζει, ας μην έχετε καύσιμα, ασυρμάτους, εξοπλισμό, μέσα και οργάνωση. Τι σας ενδιαφέρει πώς και γιατί το Πράσινο Ταμείο σπαταλάει κονδύλι αξίας 1 εκ.€ νια την προμήθεια στολής και μάλιστα χωρίς μέριμνα αντικατάστασής της ????!!!! Και μόνο που έχετε την στολή είναι αρκετό. Όλα τα άλλα σας είναι περιττά». Αυτή θα είναι η απάντηση; Αλήθεια, τα δεδουλευμένα μας για το 2015 από το Πράσινο Ταιιείο, πότε θα τα λάβουμε;

Εν κατακλείδι λέμε ΝΑΙ στη χρήση της υπηρεσιακής στολής και ΕΝΙΑΙΑΣ Υπηρεσιακής Ταυτότητας κατά τους υπηρεσιακούς έλεγχους από ΟΛΟΥΣ τους Δασικούς Υπαλλήλους, αλλά από μια Δασική Υπηρεσία με τον ανάλογο μηχανολογικό εξοπλισμό, σε οχήματα και μέσα επικοινωνίας με νέο και εκπαιδευμένο προσωπικό, με κωδικοποιημένη και σαφή Δασική Νομοθεσία.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ μέρος του σχετικού κονδυλίου ύφους 1 εκ.€ του Πράσινου Ταμείου να διατεθεί για προμήθεια υπηρεσιακών τζάκετ με διακριτικά, τα οποία θα χρησιμοποιούνται κατά τους υπηρεσιακούς έλεγχους από ΟΛΟΥΣ τους Δασικούς Υπαλλήλους, καθώς και προμήθεια αλεξίσφαιρων γιλέκων για όσους κάνουν περιπολίες και ελέγχους κατά τις βραδινές ώρες. Ταυτόχρονα από τον ίδιο κωδικό και με τα κονδύλια που θα εξοικονομηθούν, να χρηματοδοτηθούν οι άμεσες ανάγκες των Δασικών Υπηρεσιών (μηχανολογικός εξοπλισμός μέσα επικοινωνίας εξασφάλιση καυσίμων και κάλυψη δεδουλευμένων οφειλών προς τους εργαζόμενους).

Και να φανταστείτε ότι οι αρχικοί εμπνευστές (2003) αυτού του εκτρώματος είχαν και φιλοδοξίες να συνεχίσουν να ηγούνται αυτού του τόπου… Καημένη Ελλάς…

Αλλά τώρα είπαμε …. Πρώτη ή μάλλον δεύτερη φορά αριστερά, είναι αλλιώς…..

Αιδώς Αργείοι…..

Για την Διοίκηση της Π.Ο.Δ.Δ.Υ.


.
Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 28.10.2016


Το dasarxeio.com δημοσιεύει τα δελτία τύπου και τις ανακοινώσεις των δασικών συνδικαλιστικών οργανώσεων ΟΤΑΝ και με την μορφοποίηση που τα λαμβάνει.

Exit mobile version