Site icon dasarxeio.com

Επείγουσα οδηγία: Λήψη άμεσων μέτρων για τον έλεγχο του πληθυσμού των αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών

Την άμεση σύσταση και ενεργοποίηση των συνεργείων δίωξης και των ομάδων κυνηγών για την ελεγχόμενη θήρα των αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προάσπισης της δημόσιας υγείας προβλέπει επείγουσα οδηγία-έγγραφο του Υφυπουργού ΠΕΝ, Γ. Αμυρά, προς όλες τις Δασικές Υπηρεσίες και τις συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

Όπως τονίζεται στο έγγραφο, παρά τα διαχειριστικά μέτρα που λήφθηκαν μέχρι σήμερα, όπως η αυξημένη κάρπωση των αγριόχοιρων κατά την κυνηγετική περίοδο σε όλη τη χώρα, δεν μειώθηκε δραστικά ο πληθυσμός των αγριόχοιρων, ούτε και οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή γι’ αυτό οι Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων εντέλλονται να ενεργοποιήσουν άμεσα το πλαίσιο που καθορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του ΥΠΕΝ και να λειτουργήσουν πάραυτα τα προβλεπόμενα συνεργεία δίωξης και τις ομάδες κυνηγών.



Για την αντιμετώπιση του προβλήματος διέλευσης ή παραμονής αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών σε κατοικημένες περιοχές και πλησίον του οδικού δικτύου, δεδομένου ότι το θέμα δεν είναι αμιγώς αρμοδιότητα της Δασικής Υπηρεσίας, θα πρέπει να υπάρχει συνεχής συνεργασία και συντονισμός μεταξύ των Δασικών Υπηρεσιών με τις Περιφέρειες, τους Ο.Τ.Α, την Ελληνική Αστυνομία και τις λοιπές κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες/φορείς και όπου κρίνεται αναγκαίο θα πρέπει να ζητείται η συνδρομή τους, ώστε οι προβλεπόμενες ενέργειες να γίνουν με απόλυτη ασφάλεια για την αποφυγή πρόκλησης ατυχημάτων.

Επίσης, προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των προβλημάτων προσέγγισης αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών μέσα σε κατοικημένες περιοχές, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κρίνει απαραίτητο να ληφθούν τα εξής συνοδευτικά μέτρα:

Οι συναρμόδιες Υπηρεσίες και οι φορείς θα πρέπει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις και να μεριμνήσουν για τη λήψη συνοδευτικών μέτρων, ώστε να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των συνεργείων δίωξης και των ομάδων κυνηγών και να περιορίσουν ή και να εξαλείψουν τις αλληλεπιδράσεις των αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών με τον άνθρωπο μέσα στις κατοικημένες περιοχές, τα οποία θα περιλαμβάνουν ιδίως:




Επισημαίνεται στο έγγραφο ότι ο σχεδιασμός κατά περίπτωση των ανωτέρω μέτρων από τις Δασικές Υπηρεσίες θα γίνει μετά από συνεργασία τους με τους οικείους Ο.Τ.Α  Α΄και Β΄ βαθμού, τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.), την ΕΛ.ΑΣ και τις Κυνηγετικές Οργανώσεις και τους καθ’ ύλη αρμόδιους λοιπούς τοπικούς φορείς, ώστε να εξασφαλίζονται οι απαραίτητοι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι ενός εκάστου, να παρέχονται οδηγίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ασφάλεια του προσωπικού, αλλά και να υπάρχει άμεση ενημέρωση των πολιτών για τις υποχρεώσεις τους και τα λαμβανόμενα μέτρα με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέσο.

Σχετικό έγγραφο:
Έγγραφο ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/50664/1554/25.05.21 Λήψη άμεσων μέτρων για τον έλεγχο του πληθυσμού των αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών.
Exit mobile version