Ο ρόλος των δασικών υπηρεσιών στη διαχείριση του πληθυσμού των αγριόχοιρων

Στη κοινή απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εφαρμογή προγράμματος επιζωοτιολογικής επιτήρησης, πρόληψης και ελέγχου της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ) στους αγριόχοιρους καθορίζεται μεταξύ άλλων το πλαίσιο συνεργασίας των αρμόδιων αρχών και φορέων για τη διαχείριση του πληθυσμού των αγριόχοιρων, την ενίσχυση της επιτήρησης της ΑΠΧ σε αγριόχοιρους και τη διαχείριση εστιών της νόσου σε αγριόχοιρους.

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών (Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας) της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ και οι Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων περιλαμβάνονται στις αρμόδιες αρχές υλοποίησης του προγράμματος μέσω της διενέργειας των τεσσάρων τομέων δράσεων:

  1. Μείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών σε όλη την επικράτεια της χώρας, με την πρακτική της θήρας ή με άλλες αποδεκτές επιστημονικά μεθόδους.
  2. Παθητική Επιτήρηση της ΑΠΧ σε όλη την χώρα
  3. Ενεργητική Επιτήρηση της ΑΠΧ.
  4. Λήψη μέτρων ελέγχου που λαμβάνονται μετά την επιβεβαίωση εστίας/ών ΑΠΧ σε αγριόχοιρους και τα υβρίδια αυτών.

Δασικές Υπηρεσίες Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

Πιο συγκεκριμένα, όσο αφορά τις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων:

  1. Συγκροτούν τα συνεργεία της παρ. 2α του άρθρου 259 του ν.δ. 86/1969 τα οποία, για το θέμα αυτό, λειτουργούν αμιγώς ως κυνηγετικές ομάδες, συντονίζουν και εποπτεύουν τη λειτουργία τους για την εκπλήρωση του σκοπού συγκρότησης τους, που είναι ο αποτελεσματικός έλεγχος του πληθυσμού των αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών.
  2. Εγκρίνουν τις κυνηγετικές εξόδους σε ομάδες κυνηγών αγριόχοιρου και των υβριδίων αυτού, που δεν ανήκουν στα συνεργεία δίωξης και επιθυμούν να συνδράμουν λειτουργώντας κατά παρέκκλιση της Ετήσιας Ρυθμιστικής Απόφασης Θήρας.
  3. Συνδράμουν στην ενημέρωση των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών για την ανεύρεση νεκρών/ύποπτων αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών, στα πλαίσια της Παθητικής Επιτήρησης για την ΑΠΧ σε συνεργασία με τους ιδιωτικούς φύλακες θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων και τους κυνηγούς στην περιοχή αρμοδιότητάς τους και,
  4. Συνεργάζονται με τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές στις ειδικές δράσεις που αναλαμβάνονται σε περίπτωση που εκδηλωθούν εστίες ΑΠΧ σε αγριόχοιρους και τα υβρίδια αυτών σύμφωνα με το Σχέδιο Αντιμετώπισης έκτακτης Ανάγκης για την Καταπολέμηση της ΑΠΧ.
Γραφεία Θήρας

Ειδικότερα τα Γραφεία Θήρας της αρμοδίας Δασικής Υπηρεσίας συμμετέχουν στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των δράσεων σε επίπεδο τοπικής Δασικής Αρχής συμβάλλοντας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους στην συγκρότηση των συνεργείων από έμπειρους κυνηγούς, μεριμνούν για την ομοιογένεια των συνεργείων ως προς τα πρόσωπα που τις συγκροτούν και τη λειτουργία τους ως «κυνηγετικών ομάδων» παρακολουθούν την αποτελεσματικότητα των συνεργείων και ρυθμίζουν την επαναληψιμότητα των εξόδων τους σε περιοχές άμεσης προτεραιότητας.

Συνδράμουν επίσης στην ενημέρωση των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών για την ανεύρεση νεκρών/ύποπτων αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών στα πλαίσια της Παθητικής Επιτήρησης για την ΑΠΧ σε συνεργασία με τους ιδιωτικούς φύλακες θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων και τους κυνηγούς, ενώ συνεργάζονται μαζί με τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές και τους ιδιωτικούς φύλακες θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων και τους κυνηγούς, στις δράσεις που ακολουθούν την εκδήλωση εστιών ΑΠΧ σε αγριόχοιρους και τα υβρίδια αυτών, σύμφωνα με το Σχέδιο Αντιμετώπισης έκτακτης Ανάγκης για την Καταπολέμηση της ΑΠΧ.

Επίσης συγκεντρώνουν αναλυτικά τα στοιχεία κάρπωσης από τα συνεργεία δίωξης και τις ομάδες κυνηγών αγριόχοιρου και των υβριδίων αυτού που δραστηριοποιούνται κατά παρέκκλιση της Ετήσιας Ρυθμιστικής Απόφασης Θήρας, όπως και από τη λήψη άλλων μέτρων.

Σχετικό αρχείο:
ΚΥΑ 147/21886/25.01.2021 (Β΄ 313) Πρόγραμμα επιζωοτιολογικής επιτήρησης, πρόληψης και ελέγχου της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων στους αγριόχοιρους – Καθορισμός πλαισίου συνεργασίας αρμόδιων αρχών και φορέων για τη διαχείριση του πληθυσμού των αγριόχοιρων, την ενίσχυση της επιτήρησης της Αφρικανικής Πανώλους των χοίρων σε αγριόχοιρους και τη διαχείριση εστιών της νόσου σε αγριόχοιρους.

[su_heading size=”17″]ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΑΝΩΛΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ
– ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
– Χάρτης με τις εστίες της νόσου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα
 [/su_heading]

Πρόγραμμα επιτήρησης, πρόληψης και ελέγχου της ΑΠΧ στους αγριόχοιρους

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [938.41 KB]ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Θήρα

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 reply

  1. Το έχω ξαναγράψει και το λέω πάλι ΕΝΊΣΧΥΣΗ Της Δασικής Υπηρεσίας, Συγκρότηση σε Σώμα, συνεκπαιδευσεις με τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, Οι δασικοί υπάλληλοι πρέπει να αναβαθμίστουν στα πρότυπα χωρών της Ευρώπης των ΗΠΑ και του Καναδά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: