![]() |
|
Ένα ακόμα «κατόρθωμα» της «Ηρωικής» Πυροσβεστικής. Στις μέρες της καίγονται και… οι βάλτοι…

Η φωτογραφία αυτή, φτιαγμένη από τεχνητή νοημοσύνη, δεν διαφέρει και πολύ από την πραγματικότητα.
Σύμφωνα με το δελτίο Αγροτικής – Δασικής Πυρκαγιάς της ίδιας της Πυροσβεστικής, τον Ιούλιο του 2025 εξερράγη μια πυρκαγιά σε … έναν βάλτο.
Η Πυρκαγιά «σβήστηκε» σε ένα οκτάωρο…και δεν καταγράφηκαν υπερωρίες όπως είναι το συνηθισμένο σε παρόμοια περιστατικά.
Για την κατάσβεση της φωτιάς στον βάλτο, όπως φαίνεται από την σελίδα 2 του δελτίου χρειάστηκαν 8 πυροσβεστικά οχήματα, κινητοποιήθηκαν 12 Πυροσβεστικοί υπάλληλοι με δύο αξιωματικούς, ένα πεζοπόρο τμήμα με άλλους 7 Πυροσβεστικούς υπαλλήλους και 4 εθελοντές.
ΣΥΝΟΛΟ 23 άτομα!!! Από αυτά τα 19 πληρώνονται άμεσα από την Πυροσβεστική.
Φυσικά για την κατάσβεση του βάλτου… «έγραψαν» ώρες πτήσης ένα (1) ιδιωτικό ελικόπτερο με σύμβαση κάποιας off shore εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν ή του Καζακστάν και δύο ακόμα ιδιωτικά αεροπλάνα (τύπου tractor ψεκαστικά με πολύ κακές επιδόσεις στην δασοπυρόσβεση) άλλων off shore εταιρειών.
Πόσες ώρες έγραψαν το δελτίο δεν τις αναφέρει. Ούτε και πόσες ρίψεις νερού έκαναν (αν έκαναν).
Βασικά το μόνο στοιχείο που δεν αναφέρεται ποτέ είναι οι πανάκριβες ώρες πτήσης των Ιδιωτικών εναέριων μέσων. Ούτε έγινε ποτέ ένας απολογισμός για το πόσα χρήματα μεταφέρονται από τις διαδικασίες αυτές στις off shore εταιρείες ή με άλλα λόγια ξοδεύονται ασυλλόγιστα και χωρίς να μπορούμε να ελέγξουμε (μέσω ενός Εισαγγελέα) πόσα από αυτά πιθανώς να γυρνάνε πίσω σε κάποιους.
Τέλος πάντων όπως φαίνεται από το απόσπασμα του χάρτη θέασης του Κτηματολογίου, με δρόμο ακριβώς δίπλα στο σημείο της πυρκαγιάς, χρειάστηκαν 8 επίγεια πυροσβεστικά οχήματα και 3 «επουράνια» μέσα.
Η θέση προκύπτει από τις συντεταγμένες σε ΕΓΣΑ 87 που αναφέρονται στο σχετικό Δελτίο που και γι αυτές δεν παίρνουμε και όρκο.
Όταν οι συντάκτες των παρόμοιων επίσημων δελτίων της Πυροσβεστικής δεν ξέρουν ότι το γεωγραφικό μήκος καταγράφεται από όλους τους φορείς πρώτο και το γεωγραφικό πλάτος δεύτερο και όχι με ανάποδη σειρά, πόσο σίγουροι είμαστε για τις συντεταγμένες.
Και μόνο το γεγονός αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά και με την ακρίβεια των καταγεγραμμένων.



Η Τρίτη σελίδα του δελτίου είναι ασυμπλήρωτη. Οπότε ας παραθέσουμε την τέταρτη σελίδα.

Κατ’ αρχήν η τέταρτη σελίδα καταγράφει ότι κινητοποιήθηκαν μόνο 12 Πυροσβεστικοί υπάλληλοι, ενώ στην δεύτερη σελίδα του ίδιου δελτίου γράφεται ότι κινητοποιήθηκαν 12 Πυροσβεστικοί υπάλληλοι και 7 υπάλληλοι πεζοπόρο τμήμα και 4 εθελοντές, που για να καταγράφονται, σημαίνει ότι είναι και αυτοί πιστοποιημένοι.
Οπότε όλοι μαζί ήσαν 23.
Δεν μας κάνουν εντύπωση τα μπερδεμένα Δελτία της Πυροσβεστικής. ΕΙΝΑΙ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ Ή ΤΑ ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΝ ΣΚΟΠΙΜΑ. Πάντως από αυτούς τους 23 πληρώνονται οι 19 ως Πυροσβεστικοί υπάλληλοι.
Τώρα ας κάνουμε μια προσέγγιση των εξόδων για την … κατάσβεση της φωτιάς του βάλτου…
Από την σελίδα αυτή προκύπτει ότι τα σούρτα-φέρτα των επίγειων μέσων ήταν 280 χιλμ.
Ένα Πυροσβεστικό όχημα, ανάλογα με τον τύπο, καταναλώνει 40-70 λίτρα/100 χιλιόμετρα.
Δηλαδή καταναλώθηκαν περίπου 110-190 λίτρα.
Αν υποθέσουμε ότι η τιμή ενός λίτρου diesel είναι 1,50 € τότε για την επιχείρηση αυτή τα έξοδά μας για την μετακίνηση των επίγειων μέσων ήταν 165-285 €.
Αν υπολογίσουμε ότι κάθε Πυροσβεστικός υπάλληλος ανεξάρτητα αν είναι αξιωματικός ή πρωτοδιορισμένος μαζί με τα επιδόματα κλπ λαμβάνει κατά μέσο όρο περίπου 60 € την ημέρα, όλοι μαζί, μας στοίχησαν 1.140 €.
Το ελικόπτερο που επιχείρησε αν υποθέσουμε ότι επιχείρησε για 5 ώρες και με κόστος πτήσης περίπου 6.000- 8.000 €/ώρα, σημαίνει ότι πληρώσαμε 30.000-40.000 €.
Τα δύο αεροπλάνα tractor που επιχείρησαν αν υποθέσουμε ότι πέταξαν συνολικά 10 ώρες και με δεδομένο ότι η λειτουργία τους κοστίζει περίπου 1.200 € την ώρα, τότε ξοδέψαμε 12.000 €.
Δηλαδή για μια ανάξια λόγου πυρκαγιές ξοδεύτηκαν: 43.305-53.425 €.
Θυμάμαι ότι τις φωτιές αυτές οι Δασικές Υπηρεσίες τις έσβηναν σε περίπου 30 λεπτά, με ένα όχημα και τρείς Δασοπυροσβέστες.
Δηλαδή αν η Δασική Υπηρεσία είχε τον διακριτό ρόλο της πρώτης πλήξης δεν θα ξοδεύαμε ούτε 200 €.
Δηλαδή το σημερινό σύστημα είναι 216-267 φορές ακριβότερο ! ! !
Το ερώτημα είναι αυτή η ανικανότητα, η οικονομική αιμορραγία και η συσκότηση στα οικονομικά πότε θα τελειώσει;
Και όσο δεν υπάρχει κάποιος οικονομικός απολογισμός πολλά μπορούμε να υποθέσουμε. Μέχρι και διασπάθιση του Δημόσιου χρήματος.
Και μια σημείωση για τα αεροπλάνα Air Tractor AT-802 Fire Boss:
Tα αεροπλάνα αυτά είναι ουσιαστικά ψεκαστικά αλλά παρ΄όλα αυτά τα χρησιμοποιούμε ως πυροσβεστικά αλλά αποδείχθηκαν πλήρως αναποτελεσματικά.
Μεταφέρουν μόνο 3.000 λίτρα νερό, δεν μπορούν να προσεγγίσουν μια δασική πυρκαγιά και αναγκαστικά ρίχνουν το νερό από πολύ ψηλά με αποτέλεσμα αυτό να εξατμίζεται πριν φτάσει έστω και μια σταγόνα στην εστία της φωτιάς.
Έχουμε παραγγείλει 25 τέτοια αεροπλάνα, μέσω της Εταιρείας Εθνικών Στρατηγικών Συμβάσεων (Ε.Ε.ΣΥ.Π.).
Η Εταιρεία Εθνικών Στρατηγικών Συμβάσεων (Ε.Ε.ΣΥ.Π.) είναι ένα νομικό/διοικητικό όργανο που σχετίζεται με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Growthfund) – το λεγόμενο Υπερταμείο – και επομένως δεν τηρούνται οι διαδικασίες διαφάνειας της ΔΑΥΓΕΙΑ. Αξιοποιείται για τη διενέργεια μεγάλων στρατηγικών διαγωνισμών του Δημοσίου, όπως αυτή της προμήθειας των 25 ψεκαστικών.
Η παραγγελία/σύμβαση για τα 25 ψευτοπυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air Tractor AT-802 Fire Boss είναι συνολικής αξίας περίπου 154,8 εκατ. € και κατακυρωμένης στον ανάδοχο Air Tractor Europe (Η εταιρεία έχει βάση την Βαλένθια της Ισπανίας).
Πάντως ότι πληροφορία σας γράφω προέρχεται από δημοσιεύματα. Μετά από εξονυχιστικό έλεγχο μέσω CHAT GPT και στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ δεν βρήκα να έχει δημοσιευθεί η σύμβαση και τι όρους περιλαμβάνει.
♦÷♦÷♦
Categories: Απόψεις
