Πρόγραμμα Επιτήρησης και Καταπολέμησης της Λύσσας στην Ελλάδα

fox4small_largeΜε την αριθμ. 331/10301/25-1-2013 ΚΥΑ (ΦΕΚ 198/Β/2013) εγκρίνεται κατά το έτος 2013 η υλοποίηση, προγράμματος επιζωοτιολογικής επιτήρησης, παρακολούθησης και καταπολέμησης της λύσσας στα άγρια και κατοικίδια θηλαστικά. Το πρόγραμμα, αυτό θα υλοποιηθεί με παθητική επιτήρηση σε όλη την Επικράτεια.

Επιπρόσθετα στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες (πρώην Νομοί), οι οποίες εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο, εξαιτίας του εντοπισμού κρουσμάτων λύσσας, επιλέγεται με Απόφαση του Γεν Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), επιπλέον της παθητικής επιτήρησης, ο εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων και κατόπιν ενεργητική επιτήρηση για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητάς του. Επίσης, σε περίπτωση εμφάνισης θετικού κρούσματος και σε άλλες − πέραν των ανωτέρω − περιοχές της Επικράτειας, με απόφαση του Γεν Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), επεκτείνεται ο αντιλυσσικός εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων σε αυτές, σε απόσταση ακτίνα πενήντα (50) χιλιομέτρων γύρω από το σημείο εντοπισμού του.

Βασικός άξονας ανάπτυξης του προγράμματος αποτελεί η διενέργεια δύο (2) κύκλων− τομέων δράσης και επιτήρησης, που συνίσταται στη συστηματική συλλογή δειγμάτων από κεφαλές νεκρών αγρίων και κατοικίδιων ζώων (θηλαστικών), τα οποία για τον σκοπό αυτό χαρακτηρίζονται αφενός ως είδη ζώων – στόχοι, αφετέρου ως αξιόπιστοι επιδημιολογικοί δείκτες, για την
ανίχνευση της παρουσίας του ιού της λύσσας,σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Επιστημονικής Βιβλιογραφίας.

Το βασικό είδος ζώου – στόχος και σημαντικός επιδημιολογικός δείκτης που επιλέγεται για την εφαρμογή του προγράμματος είναι η κόκκινη αλεπού, λόγω της αυξημένης συχνότητας εμφάνισης του νοσήματος στο ζωικό αυτό είδος σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη άγριων θηλαστικών, δεδομένου ότι αποτελεί και την κυρίαρχη δεξαμενή του ιού στην άγρια πανίδα.

Δείτε την ΚΥΑ (ΕΔΩ)



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Θήρα

Tags: ,

2 replies

Trackbacks

  1. Νέα κρούσματα λύσσας σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα | Δασαρχείο
  2. Δ/ση Κτηνιατρικής Περιφέρειας ΑΜ-Θ: Η Λύσσα είναι πλέον γεγονός για τη χώρα μας | Δασαρχείο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading