Και οι βοσκότοποι στο σύστημα δικαιωμάτων για άμεσες ενισχύσεις

IMG_3607abΤην ένταξη και των ελληνικών βοσκοτόπων στο σύστημα δικαιωμάτων για τις αγροτικές ενισχύσεις περιλαμβάνει η προτεινόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ για το 2014-2020, όπως επισήμανε ο διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης, Προοπτικών και Αξιολογήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Κομισιόν, Τάσος Χανιώτης, μιλώντας την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη.
Παρουσιάζοντας την προτεινόμενη ΚΑΠ, ο κ. Χανιώτης επισήμανε τη μεγάλη σημασία, που αποδίδεται στο «πρασίνισμα» -όπως χαρακτηριστικά είπε- της αγροτικής πολιτικής. Ενδεικτικά ανέφερε –μεταξύ άλλων- την πρόβλεψη για χορήγηση του 30% των άμεσων ενισχύσεων, υπό την προϋπόθεση της υποχρεωτικής τήρησης ωφέλιμων για το περιβάλλον πρακτικών στη γεωργία.
Ο ίδιος υπογράμμισε τη δυνατότητα που θα παρέχει στα κράτη-μέλη η προτεινόμενη ΚΑΠ, εφόσον εγκριθεί, για τη διαμόρφωση πιο στοχευμένης αγροτικής πολιτικής, μέσω της «περιφερειοποίησης», ήτοι της ανακατανομής της χρηματοδότησης σε περιφερειακό επίπεδο (σημειώνεται πως κάθε χώρα θα μπορεί να κατανέμει τις κοινοτικές ενισχύσεις που λαμβάνει στους αγρότες, ανάλογα –μεταξύ άλλων- με τις ιδιαιτερότητες της αγροτικής παραγωγής της).

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΕ σήμερα είναι η αύξηση της ζήτησης των τροφίμων, που κατά τις εκτιμήσεις μας αναμένεται να αυξηθεί κατά 70% στα επόμενα 50 χρόνια. Η πρόκληση αυτή είναι τόσο μεγάλη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών μέσα στις οποίες πρέπει να επιτευχθεί, ήτοι της γενικευμένης ανόδου τιμών, των ακραίων καιρικών συνθηκών και της επιβράδυνσης της παραγωγικότητας», σημείωσε ο κ.Χανιώτης.

Την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε, την ενδιαφέρει πλέον «όχι μόνο το τι και πόσο παράγεται, αλλά και το πώς παράγεται». Αυτός είναι ο λόγος που η περιβαλλοντική βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων θα είναι βασικό προαπαιτούμενο για τη χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων.

Ο κ. Χανιώτης επισήμανε ακόμη ότι οι απαιτούμενες αλλαγές στο αγροτικό μοντέλο στην ΕΕ «δεν απαιτούν μόνο μεταρρυθμίσεις στην παραγωγή, αλλά και ριζικές αλλαγές στη λογική της δημόσιας παρέμβασης στον αγροτικό τομέα».

ΠΑΣΕΓΕΣ



ΚατηγορίεςΚτηνοτροφία - Βοσκότοποι

Tags: ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading