Στρατηγικές διαφυγής στις επιθέσεις γερακιών

Διπλοσάινο απολαμβάνει περιστέρι. Δεν καταφέρνουν όλα τα θηράματα να ξεφύγουν. (Φωτογραφία: CC BY-SA 2.0 )

Πώς πρέπει να αντιδράσει ο λαγός όταν αντιληφθεί το γεράκι; Καλύτερα να περιμένει μέχρι να πλησιάσει ο εχθρός αρκετά αρκετά και την τελευταία στιγμή να πηδήσει στο πλάι, δείχνει νέα μελέτη.

Θέλοντας να μάθουν πώς ορισμένα θηράματα καταφέρνουν να ξεφεύγουν από τα νύχια αρπακτικών, ορνιθολόγοι του Κολεγίου Χάβερφορντ στην Πενσιλβάνια τοποθέτησαν βιντεοκαμέρα σε ένα διπλοσάινο (Accipiter gentilis), ένα είδος μεγαλόσωμου γερακιού.

Οι ερευνητές άφησαν το γεράκι να κυνηγήσει ελεύθερο στα δάση και τα λιβάδια της περιοχής Τβέντε της Ολλανδίας και κατέγραψαν συνολικά 16 επιθέσεις σε κουνέλια και φασιανούς.

Ένας ανυποψίαστος φασιανός ήταν το μόνο θήραμα που έγινε βορρά του κυνηγού. Πώς κατάφεραν όμως τα υπόλοιπα ζώα να δραπετεύσουν;

Περίπου οι μισοί από τους επιζήσαντες είχαν εφαρμόσει περίπου το ίδιο κόλπο, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο The Journal of Experimental Biology.

Στη διάρκεια της καταδίωξης, το γεράκι πλησίαζε το θήραμα πετώντας σε μια σταθερή γωνία, προσπαθώντας να προβλέψει το σημείο όπου θα συναντώνταν οι πορείες τους.

Πολλά από τα κουνέλια και τους φασιανούς γλίτωσαν πηδώντας προς το πλάι την τελευταία στιγμή, όταν πια το γεράκι δεν προλάβαινε να διορθώσει πορεία.

Επιπλέον, λένε οι ερευνητές, το άλμα της τελευταίας στιγμής έβγαλε το θήραμα από το οπτικό πεδίο του αρπακτικού.

Η επιβίωση, όπως φαίνεται, είναι θέμα καλού συγχρονισμού.

Newsroom ΔΟΛ



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading