Καλωσορίσατε στην timber… land των επενδύσεων

xuleia

Από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα, η ξυλεία αποτελούσε και αποτελεί βασικό προϊόν ανάπτυξης και ευημερίας. Ακόμα και στις μέρες μας, μια σύντομη ματιά γύρω μας αρκεί για να διαπιστώσουμε πως το ξύλο και τα παράγωγά του ακόμη κυριαρχούν στα προϊόντα που χρησιμοποιούμε.

Της Εφης Γκικοπούλου

Δεν είναι τίποτα λιγότερο, λοιπόν, από αναμενόμενο το γεγονός πως πλέον η αναλλοίωτη από τον χρόνο σημαντικότητα της αγοράς ξυλείας στις οικονομίες αποτυπώνεται στα επενδυτικά ταμπλό, προσφέροντας μια πολύ σταθερή επενδυτική επιλογή.

Πώς μετριέται, όμως, η αξία ενός δέντρου;

Πώς διαμορφώνεται, όμως, η αξία ενός δέντρου; Και όχι από το πόσο οξυγόνο παράγει για την ανθρώπινη ζωή, αλλά ως μέσο εμπορευματοποίησης.

Καθώς τα δέντρα μεγαλώνουν σε μέγεθος, αυξάνεται ο όγκος και, άρα, και η αξία τους. Το είδος του δέντρου, η ποιότητα της πυκνότητας, το ύψος αλλά και η διάμετρος υπαγορεύουν συγκεκριμένες αγοραίες αξίες. Η διάμετρος καθορίζει τον τύπο του προϊόντος, αν είναι δηλαδή τύπου sawtimber (πριστή ξυλεία) ή pulpwood (ξυλοπολτός). Το μέγεθος δέντρου κατάλληλο για εκμετάλλευση υπολογίζεται από τη στηθιαία διάμετρό του (diameter at breast height, DBH).

Η πλειονότητα των καλλιεργούμενων εκτάσεων δεν είναι δημόσιες. Το 71% της καλλιέργειας δασών στις ΗΠΑ ανήκει σε ιδιώτες. Οι περιορισμοί κοπής δέντρων σε δημόσιες εκτάσεις έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της αξίας των ιδιωτικών δασών, αλλά και των εισαγωγών ξυλείας.

Υπεραποδίδουν τα funds

Αν και, σε σχέση με τα υπόλοιπα εμπορεύματα, δεν είναι εύκολος ο υπολογισμός της απόδοσης του ξύλου, ο δείκτης NCREIF Timberland Index, του Εθνικού Συμβουλίου Διαχείρισης και Επενδύσεων Ακινήτων –που μετρά την απόδοση funds των οποίων το ενεργητικό περιλαμβάνει ξυλεία, καλλιεργήσιμη επιφάνεια για ξύλο, μισθώσεις και δικαιώματα κοπής ξυλείας–, από το 1987, που δημιουργήθηκε, έχει υπεραποδώσει κατά μέσο όρο 15% ανά έτος, έναντι 11% του αμερικανικού δείκτη. Στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ο S&P 500 υποχώρησε 38% και ο NCREIF Timberland Index ενισχύθηκε 9,5%.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Grantham Mayo van Otterloo (GMO), ο κλάδος της ξυλείας είναι ανάμεσα στις τρεις επενδύσεις που θα προσφέρουν την επόμενη επταετία ετήσιες αποδόσεις πάνω από 7%.

Η αγαπημένη επένδυση των συνταξιοδοτικών ταμείων

To ξύλο ως μορφή επένδυσης θεωρείται χαμηλού ρίσκου σε σχέση με άλλα assets. Το μεγαλύτερο ρίσκο από αυτά, αν και, πλέον, ελεγχόμενο από τις ίδιες εταιρείες, δεν είναι άλλο από την πυρκαγιά αλλά και τη ζήτηση για νέες κατασκευές κατοικιών. Η ζήτηση κατασκευών για μαλακό ξύλο τύπου sawtimber αποτελεί περίπου το 65% της συνολικής ζήτησης του προϊόντος (ξυλείας), από την οποία τα 2/3 σχετίζονται με την κατασκευή νέων κατοικιών, ενώ το υπόλοιπο αφορά επισκευές και αναδιαμορφώσεις.

Με την κατάρρευση της αγοράς κατοικίας στις ΗΠΑ το 2008 να αποτελεί πλέον παρελθόν και την αυξανόμενη ζήτηση για το προϊόν από την Κίνα, ίσως είναι η ώρα το ξύλο να προσφέρει μακροπρόθεσμες και σταθερές αποδόσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες μερικοί από τους πιο γνωστούς θεσμικούς επενδυτές του κόσμου, συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες έχουν επενδύσει γύρω στα 40 δισ. δολάρια. Ωστόσο οι επενδυτές θα πρέπει να δείξουν υπομονή

Οι hot μετοχές της ξυλείας

Όπως γίνεται και σε οποιοδήποτε άλλο εμπόρευμα, υπάρχει ο πατροπαράδοτος τρόπος επενδύσεων σε μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, μέχρι και ETFs και παράγωγα προϊόντα (προθεσμιακά συμβόλαια και δικαιώματα προαίρεσης)

H Plum Creek Timber Company είναι εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα και παροχής πιστώσεων σε κατασκευαστικές εταιρείες, τις λεγόμενες REITs, όπου οι ενδιαφερόμενοι, αντί να επενδύουν απευθείας σε ακίνητα, αγοράζουν μερίδια των εταιρειών για να αυξήσουν την απόδοση των κεφαλαίων. Η Plum Creek Timber κατέχει 6,6 εκατ. στρέμματα καλλιέργειας στη βορειοανατολική, βορειοδυτική και νοτιοανατολική πλευρά των ΗΠΑ. To 72,6% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας το κατέχουν θεσμικοί επενδυτές. Οι μεγαλύτεροι από αυτούς είναι το Vanguard Group (7,52% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας), τα First Eagle Investment Management (6,07%), State Street Corporation (4,68%), BlackRock Institutional Trust Company (2,58%) και Bank of America Corporation (+1,55%). Η μετοχή έχει μερισματική απόδοση της τάξης του 4,17%, ενώ σε διάστημα ενός έτους υποχωρεί 3,39%.

Άλλη μία αμερικανική εταιρεία, η οποία είναι η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση στον κλάδο της ξυλείας, με 12,5 δισ. δολάρια, και μέσο όρο όγκο συναλλαγών τα 4,6 εκατ. τεμάχια. Η Weyerhaeuser καλλιεργεί και κατέχει δασικές εκτάσεις, κατασκευάζει σπίτια και δασικά προϊόντα παγκοσμίως. H μετοχή έχει καταγράψει κέρδη 4,4% σε διάστημα ενός έτους, ενώ η μερισματική της απόδοση ανέρχεται στο 3,4%. Το 92% του free float της εταιρείας το κατέχουν θεσμικοί επενδυτές. Οι μεγαλύτεροι από αυτούς είναι η T. Rowe Price Associates Inc. (7,86%), η Capital World Investors (7,46%), η Vanguard Group Inc. (5,39%), η BlackRock Institutional Trust Company (2,82%) και η JPMorgan Chase & Company (2,22%).

Η μικρή, στα 807 εκατ. δολάρια, σε κεφαλαιοποίηση Deltic Timber καλλιεργεί και κατέχει δασικές εκτάσεις και εμπορεύεται ξυλεία. Και στην Deltic βασικοί μέτοχοι είναι θεσμικοί επενδυτές, όπως οι Wellington Management Company LLP (10,52%), First Eagle Investment Management LLC (8,76%) και BlackRock Fund Advisors (5,43%), μεταξύ άλλων. Η μετοχή έχει καταγράψει απόδοση 7,56% σε διάστημα 52 εβδομάδων.

Η West Fraser Timber Co. Ltd, με απόδοση 20,66% σε διάστημα ενός έτους, είναι μια καθετοποιημένη εταιρεία προϊόντων ξυλείας, που παράγει προϊόντα ευρείας κατανάλωσης για εμπορική και βιομηχανική χρήση. Μερικά προϊόντα από την ευρεία γκάμα που παράγει η εταιρεία με βάση το ξύλο είναι ξύλινα πάνελ, χαρτί για εφημερίδες, ροκανίδια, προϊόντα από έλατο και πεύκο ειδικής αντοχής για την κατασκευή σπιτιών, κόντρα πλακέ, ινοσανίδες που χρησιμοποιούνται ως laminate επιστρώσεις σε έπιπλα, ξυλεία ειδική για βαφή και βιομηχανική χρήση αλλά και μαλακό ξύλο κατάλληλο για την παραγωγή πολλών διαφορετικών τύπων χαρτιού, όπως χαρτομάντηλα και χαρτί εκτύπωσης. Από τους έξι αναλυτές που καλύπτουν τη μετοχή της εταιρείας, τρεις δίνουν σύσταση «Strong Buy», ένας δίνει «Moderate Buy» και δύο «Ηοld».

Η εταιρεία, με έδρα το Ελσίνκι, προήλθε από τη συγχώνευση των εταιρειών Stora και Enso το 1998 και παρέχει ανανεώσιμες λύσεις για βιομηχανικές συσκευασίες, βιοϋλικά, ξυλεία και χαρτί παγκοσμίως. Η μετοχή έχει καταγράψει απόδοση 26,01% και 27,43% από την αρχή του έτους σε Στοκχόλμη και Ελσίνκι, αντίστοιχα, και 32,33% και 28,88% σε περίοδο ενός έτους. Για την οικονομική χρήση 2014 η εταιρεία πρότεινε μέρισμα 0,30 ευρώ ανά μετοχή (3,26% απόδοση βάσει του κλεισίματος την 5η Μαΐου). Οι κύριοι μέτοχοί της είναι θεσμικοί και συνταξιοδοτικά ταμεία. Στις 5 Μαΐου, η Norges Bank αύξησε τη συμμετοχή της στην εταιρεία άνω του 5%, ενώ την ίδια ημέρα η εταιρεία έλαβε μέρος στο roadshow της Goldman Sachs για τα ευρωπαϊκά Mid και Small Caps.

Η Ευρωπαία «βασίλισσα» των αποδόσεων, με +65,34% σε διάστημα ενός έτους, είναι από τους κορυφαίους παρόχους χάρτινης συσκευασίας παγκοσμίως, με 350 μονάδες παραγωγής σε 33 χώρες του κόσμου και έσοδα 8,1 δισ. ευρώ το 2014. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής «Guardian» στις 12 Απριλίου, η αμερικανική International Paper σκέφτεται να προχωρήσει σε προσφορά εξαγοράς της ιρλανδικής εταιρείας, ύψους τουλάχιστον 6 δισεκατομμυρίων στερλινών. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η αμερικανική ανταγωνίστρια εταιρεία φέρεται να έχει έρθει σε επαφές με συμβούλους της Deutsche Bank για την υποβολή της προσφοράς.

Τα δύο κορυφαία ETFs

S&P Global Timber & Forestry Index Fund (κωδ. WOOD) Αυτό το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο της BlackRock μετρά την απόδοση εταιρειών που εμπλέκονται στην ιδιοκτησία, τη διαχείριση και την παροχή δασικών προϊόντων και εκτάσεων. Το ETF περιέχει 26 μετοχές εταιρειών, με γεωγραφική έκθεση σε 9 χώρες του κόσμου.

Το WOOD, που διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο του Nasdaq, με υπό διαχείριση ενεργητικό πάνω από 290 εκατ. δολάρια, προσφέρει σωρευτική απόδοση πάνω από 35% σε διάστημα 3 ετών.
1) Plum Creek Timber (κωδ. PCL στο ΝYSE)
2) Weyerhaeuser Co. (κωδ. WY στο NYSE)
3) Deltic Timber Corporation (κωδ. DEL στο NYSE)
4) West Fraser Timber Co. Ltd (κωδ. WFT, Τορόντο)
5) Stora Enso (κωδ. STE/STERV σε Στοκχόλμη/Ελσίνκι)
6) Smurfit Κappa (κωδ. SKG σε Δουβλίνο και Λονδίνο ISE/LSE)

Guggenheim Timber ETF (κωδ. CUT)

Tο ETF της Guggenheim περιλαμβάνει 29 μετοχές εταιρειών που κατέχουν ή μισθώνουν δασική έκταση και καλλιεργούν τις δασικές αυτές περιοχές. Το υπό διαχείριση ενεργητικό του CUT ανέρχεται σε πάνω από 195 εκατ. δολάρια, διαπραγματεύεται στο Xρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και έχει προσφέρει σωρευτική απόδοση άνω του 12% σε διάστημα τριών ετών.

Προθεσμιακά συμβόλαια (futures)

Αν και η αγορά της φυσικής αυτής πρώτης ύλης δεν είναι τόσο μεγάλη όπως σε άλλα εμπορεύματα, η ρευστότητα, ωστόσο, δεν είναι θέμα. Για τους επενδυτές που ψάχνουν άμεση έκθεση στον κόσμο των… δασών υπάρχουν παράγωγα προϊόντα.

Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου, CME, διαπραγματεύεται το προθεσμιακό συμβόλαιο LBS (Random Length Lumber). Το μέγεθος ενός συμβολαίου είναι 110.000 πόδια (260 κυβικά μέτρα) και η υποκείμενη αξία είναι το ύψος δέντρου μεταξύ 8 και 20 ποδιών. Οι μήνες διαπραγμάτευσης του συμβολαίου είναι οι Ιανουάριος, Μάρτιος, Μάιος, Ιούλιος, Σεπτέμβριος και Νοέμβριος.

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο” της 9ης Μαΐου 2015

Πηγή: www.capital.gr



ΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading