Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Δασολόγων ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις βοσκήσιμες γαίες

pame2 copy

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ. ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
«ΒΟΣΚΗΣΙΜΕΣ ΓΑΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έφερε στη βουλή το νομοσχέδιο αυτό παίρνοντας επάξια τη «σκυτάλη» από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που το 1987 ψήφισε τον αντισυνταγματικό Ν 1734/1987 για τα βοσκοτόπια.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι η προσαρμογή της κτηνοτροφίας στο πλαίσιο της ΚΑΠ και του καθεστώτος της χορήγησης των ενισχύσεων με βάση την επιλεξιμότητα των εκτάσεων στο πλαίσιο των κανονισμών 1307/2013, 639/2014 της ΕΕ, η επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης και της κτηνοτροφίας σε λίγα χέρια την οποία προωθεί η ΕΕ και οι καπιταλιστικές γαλακτοβιομηχανίες είτε με την εντατική κτηνοτροφία, είτε με την συγκεντρωμένη εκτατική, που με χαμηλότερη τιμή του γάλακτος και σταθερότητα στην παραγωγή, εξασφαλίζουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των λίγων καπιταλιστικών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που θα απομείνουν

Σε αυτή τη βάση η κυβέρνηση, αλλάζει και το καθεστώς διαχείρισης των δασών των δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων που μπορούν να βοσκηθούν, επιδιώκοντας να πείσει ότι μπορεί να υπάρξει «ορθολογική» διαχείριση των εκτάσεων προς όφελος των μικρομεσαίων κτηνοτροφών, στο πλαισιο της κυριαρχίας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και των κατευθύνσεων της ΚΑΠ.

Ανοίγει έτσι και ο δρόμος για αλλαγή χαρακτήρα και προορισμού εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων και μέσω αυτής της αλλαγής, ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση κρατικής δασικής περιουσίας και κατάργησης του τεκμηρίου κυριότητας του κράτους σε αυτές.

«Απελευθερώνονται» – αποδεσμεύονται κρατικά δάση, κρατικές δασικες και χορτολιβαδικές εκτάσεις – «βοσκήσιμες γαίες»- εκατομμυρίων στρεμμάτων από τη δασική διαχείριση και προστασία και την κτηνοτροφική δραστηριότητα, εκτασεις οι οποίες με το νόμο 4280/2014 που η σημερινή κυβέρνηση διατηρεί σε ισχύ, μπορούν να αλλάξουν τουλάχιστον χρήση και να εξασφαλιστεί φθηνή γη, ώστε να δεχτούν τη δραστηριότητα ολόκληρων κλάδων για νέες κερδοφόρες επενδύσεις σε άλλους τομείς της καπιταλιστικης οικονομίας: ΑΠΕ, τουρισμός-αναψυχή, logistics, κατασκευές κλπ

Οι χιλιάδες φτωχοί και μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι,  βρίσκονται αντιμέτωποι με τη χρεοκοπία και την εγκατάλειψη της παραγωγής προς όφελος των μεγάλων καπιταλιστικών κτηνοτροφικών μονάδων, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής, της μείωσης των τιμών στο γάλα και το κρέας και της ληστρικής εκμετάλλευσης των εμποροβιομηχάνων. Ήδη πάνω από 10.000 αγελαδοτρόφοι και αιγοπροβατοτρόφοι κάτω από το βάρος των χρεών καταστράφηκαν, τα τελευταία χρόνια.

Η κατάσταση τους θα επιδεινωθεί ακομη περισσότερο από τις γενικότερες συνέπειες και επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που βαθαίνει καθημερινά και η οποία, σε συνδυασμό με τη νέα ΚΑΠ 2014-2020, θα επιταχύνει την καταστροφή των φτωχών κτηνοτροφικών νοικοκυριών. Αφού μέχρι το 2019 που θα οριστικοποιηθούν τα σχέδια βόσκησης, οι φτωχοί αιγοπροβατοκτηνοτρόφοι επιβαρυνθούν με το αυξημένο τίμημα ενοικίασης και από τα προβλεπόμενα έργα βελτίωσης των υποδομών. Ακόμη οι εκτάσεις με υψηλό ποσοστό επιλεξιμότητας (φιλέτα) θα είναι απλησίαστες από τους φτωχούς κτηνοτρόφους τόσο λόγω υψηλών ενοικίων, όσο και λόγω των κριτηρίων προτεραιότητας που θα τεθούν (κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι κλπ). Θα διαιωνίζεται το καθεστώς της διάθεσης στους αιγοπροβατοκτηνοτρόφους βοσκήσιμων εκτάσεων οι οποίες με βάση τους κανονισμούς της ΕΕ και το σχέδιο του ΟΠΕΚΕΠΕ θα είναι ή όχι επιλέξιμες. Τέλος διαιωνίζεται το καθεστώς της νομιμοποίησης των σταβλικών εγκαταστάσεων που οδηγεί σε παράταση της ομηρίας χιλιάδων αγροτοκτηνοτρόφων

Η αιτία που οξύνει τα προβλήματα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων είναι ο ανταγωνισμός της κερδοφορίας του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης με εργαλείο την ΚΑΠ, στο πλαίσιό της οποίας είναι ενταγμένο και το νομοσχέδιο.

Η ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ εκφράζει την αντίθεση της στο νομοσχέδιο αυτό και ζητά την απόσυρσή του.

Εκτιμά ότι μοναδική διέξοδος προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και των φτωχομεσαίων κτηνοτρόφων είναι μια άλλη οργάνωση της οικονομίας και της παραγωγής, επιστημονικά κεντρικά σχεδιασμένης, ώστε σε αυτή τη βάση να αναπτυχθεί η κτηνοτροφία, να διαχειρίζονται ορθολογικά οι απαραίτητες εκτασεις για βοσκή, να κατασκευάζονται οι απαραίτητες κρατικές υποδομές. Έτσι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν εισόδημα και όχι καταστροφή, καλά ποιοτικά ασφαλή και φτηνά ζωοκομικά προϊόντα για τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας αλλά και τον εφοδιασμό της μεταποιητικής βιομηχανίας με πρώτες ύλες, αξιοποιούνται ολόπλευρα τα εδαφοκλιματολογικά πλεονεκτήματα της χώρας, μειώνεται το κόστος παραγωγής, εξασφαλίζεται δουλειά για όλους και όχι ανεργία, καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες και όπου υπάρχει δυνατότητα γίνονται και εξαγωγές, μέσα από κρατική συγκέντρωση και εμπόριο.

Ο αγώνας για ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και κτηνοτροφική παραγωγή προς όφελος του λαού, θα έχει καλύτερα αποτελέσματα στο κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, σε κατεύθυνση ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Αυτό απαιτεί αποδέσμευση από την ΕΕ, την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, (βιομηχανιών γάλακτος, ζωοτροφών κ.ά., των καπιταλιστικών κτηνοτροφικών μονάδων) της γης, των Δασών, τη συγκρότηση παραγωγικών συνεταιρισμών των μικροκληρούχων παραγωγών.

25 Νοέμβρη 2015



ΚατηγορίεςΚτηνοτροφία - Βοσκότοποι, Νομοθεσία

Tags: , , ,

2 replies

  1. Γεια σου ομορφη Καβαλα που περασα φινα επι 2 χρονια σαν φανταρος , τοτε που ηταν πανεμορφη !
    Περαστικα σου ευχομαι για την δοκιμασια που περνατε !

  2. Καλημέρα σας από την Καβάλα.
    Είμαι ο Χρήστος Χατζηευθυμίου, Δασοπόνος, υπάλληλος του Δασαρχείου Καβάλας, ο οποίος πριν λίγο καιρό απευθύνθηκε σε όλους τους συναδέλφους για βοήθεια στο σοβαρό θέμα της υγείας της συζύγου μου.
    Παρά το γεγονός ότι η δοκιμασία μας συνεχίζεται, θα ήθελα από καρδιάς να σας ευχαριστήσω, και μέσα από το εν λόγω μήνυμα και όλους τους συναδέλφους που με οποιονδήποτε τρόπο ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μου, για τη δημοσιοποίηση της έκκλησής μου και σας παρακαλώ να προωθήσετε τις ευχαριστίες μου σε όλους τους αποδέκτες.
    Καλά & ευτυχισμένα Χριστούγεννα
    και πάλι ευχαριστώ θερμά για τη συμπαράσταση και υποστήριξη.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading