Του κότσυφα

kotsufi

Συντροφιά είχαμε καλωσορίσει πριν από μερικές ώρες το Μάη. Εγώ είχα κρεμάσει γιορντάνι πολύχρωμο, λαμπερό, τις μνήμες και τις ευχές μου κι εκείνος είχε στείλει τριγύρω, στη δρόσο και στις αυγινές ανάσες των ρόδων και της αγγελικούλας, της γαριφαλιάς και των λεμονανθών, τους πιο μελωδικούς κελαηδισμούς του. Και τους δυνατότερους. Θα τον άκουσαν τα άλλα πουλιά και θα καρδιοχτύπησαν γλυκά, αναπολώντας δάση μακρινά, θα τον άκουσαν τα παιδιά και θα χαμογέλασαν στα στερνά όνειρα, οι γάτες θα τεντώθηκαν ράθυμα και τα δέντρα θα έγειραν μια ιδέα για να τον ακροαστούν καλύτερα.

Αυτόν. Τον κότσυφα. «Από τον κότσυφα και τ’ αηδόνι κανένα άλλο πουλί δεν κελαηδεί στην πατρίδα μας τόσο μελωδικά. Νομίζει κανείς πως ακούει φλάουτο. Και το νιώθει ο κότσυφας πως είναι καλός τραγουδιστής, γιατί όταν τραγουδεί ανεβαίνει ή σε ψηλό βράχο ή στην κορυφή δέντρου…» γράφει με θαυμασμό ο Ανδρέας Καρκαβίτσας. Ο κόσσυφος, στην αρχαία ελληνική, κότσυφος στη μεσαιωνική, είναι από τα πρώτα πουλιά που θα σημάνουν συναγερμό στο δάσος ή και στην πόλη, στη θέα αρπακτικών. Και βέβαια, δύσκολα χτυπιέται από κυνηγούς, ενώ δεν πιάστηκε ποτέ ζωντανός από σκυλί. Θαρραλέο πουλί· όσο για σύντροφος, ω, δεν υπάρχει πιστότερος. Κελαηδά με τις ώρες κοντά στη σύντροφό του, φυλάγοντάς την, φροντίζοντάς την, το μάτι άγρυπνο στους νεοσσούς, τραγουδά την ευτυχία του, τον έρωτά του, σφυρίζει με χίλιους ήχους, γοργούς, τιτιβίσματα μαλακά, ενώ πριν το κούρνιασμα το τραγούδι του, βαθμιαία, καταλήγει σε κρεσέντο. Κελαηδισμός καθαρός, δυνατός, κάποτε και νικητήριος. Απολύτως αναγνωρίσιμος. «Ακολούθα τον κότσυφα να σε πάει στα βάτα» λέει μια πομάκικη παροιμία, ενώ από τους παιδικούς γλωσσοδέτες έχω συγκρατήσει: «…έρχεται ο κότσυφας, ο μότσυφας, με τα κοτσυφοματσυφοπαιδόπουλά του…».

Πρωτομαγιά χθες, λοιπόν, και στο ψηλότερο κλαδί της ακακίας, ανάθημα οι ελπίδες μου, ενώ ο κότσυφας στέκει αντικριστά φύλακάς τους, και υμνωδός του φωτός που νικά απ’ αιώνος το σκότος.

ΕΛΕΝΗ ΣΑΡΑΝΤΙΤΗ
μέλος της ΕΟΕ

Πηγή: Έντυπη ΈκδοσηΕλευθεροτυπία, Σάββατο 3 Μαΐου 2014



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading