Ομιλία του προέδρου της ΠΕΔΔΥ, Ν. Μπόκαρη, σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Το κείμενο της ομιλίας του προέδρου της ΠΕΔΔΥ, Νικόλαου Μπόκαρη, στην ημερίδα με θέμα: «ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ 

κ. Γενικέ 

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, θέλω και εγώ με αφορμή το σημερινό εορτασμό να ευχηθώ σε όλους χρόνια πολλά, χρόνια πραγματικά εποικοδομητικά, γόνιμα και κυρίως χρήσιμα για τον Τομέα που υπηρετούμε.

Με την ευκαιρία του χαιρετισμού αυτού θα ήθελα να μεταφέρω πολύ σύντομα κάποιους προβληματισμούς.

Με τον όρο «δασοπονία» αποδίδουμε το σύνολο των διαχειριστικών δραστηριοτήτων που αφορούν ένα δασικό οικοσύστημα και στοχεύουν στην αειφορία και τη σταθερότητα του, την κοινωφέλεια, την φυτουγεία και την εν γένει προστασία του, καθώς και την λελογισμένη οικονομική αξιοποίηση του.

Η δασοπονία συνδέεται με τους σκοπούς της δασολογικής επιστήμης και σηματοδοτεί και καθορίζει με τρόπο σαφή και ανταποδοτικό (ως προς το αποτέλεσμα), την πραγματική σχέση που πρέπει να έχει ο άνθρωπος και γενικότερα η κοινωνία μας, με το δάσος.

Η δασοπονία στην πράξη καθορίζει και οριοθετεί την σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο δάσος ως «φυσικό πόρο» και τον άνθρωπο ως «διαχειριστή του οικοσυστήματος» και αυτό έχει την μεγαλύτερη σημασία. Η «Δασοπονία» καθορίζει τους κανόνες εφαρμογής της επιστήμης και τον τρόπο προστασίας, διατήρησης και ανάπτυξης των οικοσυστημικών λειτουργιών του δάσους και το αντιμετωπίζει τελικά αειφορικά και με τη σημασία που του προσδίδει η δασική οικολογία και η δασική οικονομία.

Αντίθετα

Αν οι ανθρώπινες δραστηριότητες δε στηρίζονται σε αυτές τις αξίες και τις αρχές, τότε η σχέση ανθρώπου με το δάσος μπορεί να αποβεί καταστροφική ή να το υποβαθμίσει.

Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που η στάση της πολιτείας απέναντι στα δάση ήταν αμφίθυμη και καιροσκοπική και αυτό έχει αποτυπωθεί και στο νομικό πλαίσιο.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που τα δάση συνδέθηκαν με την εξυπηρέτηση συμφερόντων αλλάζοντας χωρίς καμία μελέτη (ακόμα και παράνομα) χρήση και αντιμετωπίστηκαν ουσιαστικά σαν οικόπεδα εντασσόμενα σε λογικές «αξιοποίησης» μέσα σε εισαγωγικά, στη γνωστή λογική του εύκολου οφέλους.

Για τους παραπάνω λόγους θεωρώ ότι εμείς οι δασικοί είμαστε αναπόσπαστο και ενεργό μέρος της λεγόμενης «δασοπονίας» και για αυτή πρέπει να μιλάμε.

«Η δασοπονία» θεωρουμένη σαν σύνολο δράσεων που βασίζεται στην δασολογική επιστήμη, συνδέει την επιστημονική γνώση που διδαχθήκαμε στα πανεπιστήμια, με την δασική πράξη, δημιουργεί τα γνωστά κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη και κατευθύνεται και στοχεύει θετικά στο δάσος, στην αειφορία των δασικών πόρων και στη βιοποικιλότητα των μορφών της βλάστησης και του τοπίου.

Εάν αποφασίσουμε να μιλήσουμε σοβαρά για τη «δασοπονία και όχι για το δάσος» γενικά και αόριστα, ΤΟΤΕ κατά την άποψή μου, θα μπορέσουμε να βάλουμε πάνω στο τραπέζι της συζήτησης το κυρίαρχο θέμα που για εμένα είναι το θέμα της ασκούμενης δασικής πολιτικής στη χώρα μας.

Να απαντήσουμε δηλαδή, αν υπάρχει δασική πολιτική στη χώρα μας αν αυτή είναι «καλή ή κακή», αν τα «μέτρα πολιτικής» που αποφασίζονται διαχρονικά (για να μην αδικώ τον παριστάμενο Υπουργό) εντάσσονται στο θετικό πλαίσιο της αειφορίας και της σταθερότητας των δασών που επιβάλει η δασοπονία ως επιστήμη, ή αν αυτά τελικά ενισχύουν την (επιτρέψτε μου) πολιτική αμφιθυμία ή την πρόσκαιρη πολιτική διαχείριση κοινωνικών προβλημάτων που δυστυχώς αυτοτροφοδοτούνται από την έλλειψη πολιτικής βούλησης για τη δασική προστασία.

Εκτιμώ ότι όλοι σας, λόγω της καθημερινής ενασχόλησής σας με τον Τομέα έχετε δώσει άμεσα από τη στιγμή που διατυπώθηκε το ερώτημα και τη δική σας απάντηση.

Μια απάντηση που ασφαλώς δεν μπορεί να αγνοήσει (η να μη συνδεθεί με) τις τραγικές ελλείψεις των Δασικών υπηρεσιών που εφαρμόζουν τη δασική πολιτική στην πράξη τα οποία η ΠΕΔΔΥ με κάθε ευκαιρία (και σήμερα ακόμη) τις θέτει σε συζήτηση: «Ελλείψεις προσωπικού και ιδίως επιστημονικού, ελλείψεις επαρκών πόρων για τη δασική ανάπτυξη και προστασία, επικαλύψεις αρμοδιοτήτων με την ίδρυση και επέκταση διαφόρων φορέων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, πολυκερματισμένη διοίκηση, εσωτερική γραφειοκρατία, κοινωνική απαξίωση και διοικητική υπονόμευση, καθημερινά αλλα πολύ σημαντικά αδιέξοδα με την μη καταβολή των δεδουλευμένων υποχρεώσεων της υπηρεσίας προς τους συναδέλφους και των οφειλών προς τρίτους, είναι μια σειρά από προβλήματα που οδηγούν στην υποτίμησή μας ως δημοσίων υπηρεσιών και προκαλούν ανυπέρβλητες δυσκολίες στο πραγματικά αυξημένο έργο των συναδέλφων της δασικής πράξης, τα οποία δυστυχώς δεν λύθηκαν.

Αξιότιμοι Κύριοι και κυρίες

Η παρουσία της Δασικής Υπηρεσίας συνδέεται με την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, με την αειφόρο διαχείριση και ανάπτυξη των δασών και την προστασία της δημόσιας περιουσίας.

Το αντικείμενο των Δασικών Υπηρεσιών και οι ασκούμενες από το Κράτος αρμοδιότητες, κυρίως προστασίας οδήγησαν (και οδηγούν) στην υποχρέωση να λαμβάνει το ίδιο το κράτος, μέτρα για την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων και συνεπώς να αναλαμβάνει την υποχρέωση λειτουργίας κρατικών διοικητικών δομών.

Αυτή είναι και η προτεραιότητα που βάζει η ΠΕΔΔΥ με κάθε μέσο και τρόπο και σε κάθε της συνάντηση. Την ανάγκη (δηλαδή) αναδιοργάνωσης των Δασικών Υπηρεσιών. Διότι καμία δραστηριότητα και κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να υλοποιηθεί με αποτελεσματικότητα στην πράξη – στο πεδίο – αν δεν υπάρχει ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό διοικητικό σύστημα που να μπορεί να τα υποστηρίξει.

Συνεπώς αν θέλουμε να μιλάμε με υπευθυνότητα για μια σύγχρονη δασική πολιτική, θα πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη να στηρίξουμε ορισμένα σημαντικά βήματα, όπως:

  • Να προχωρήσει η πολιτεία (εν όψει και της αναθεώρησης του «σχεδίου Καλλικράτης») στην υπαγωγή των δασικών Υπηρεσιών (κάθετη διάρθρωση) σε ένα Υπουργείο . Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η αποτελεσματική δασοπολιτική επιτήρηση του Κράτους με καθετοποιημένες, σύγχρονες και αποτελεσματικές Δασικές Υπηρεσίες.
  • Να τεθεί σε κυβερνητικό επίπεδο από τον αρμόδιο για τα δάση Υπουργό, το θέμα των προσλήψεων δασολόγων και δασοπόνων. Υπενθυμίζουμε ότι αυτό έχει συζητηθεί και έχει τύχει ευνοϊκής προσέγγισης από την Τρόικα και πραγματικά δεν αντιλαμβανόμαστε τη διολίσθηση «από το μόνιμο προσωπικό που είναι αναγκαίο στο εποχιακό» μέσω της πρώην ΕΚΧΑ …
  • Να νομοθετηθεί άμεσα διαδικασία για την καταβολή των αποζημιώσεων στο προσωπικό που απασχολείται στα προγράμματα δασοπροστασίας, ανεξάρτητα από την πηγή χρηματοδότησης και να υπάρχει συστηματική χρηματοδότηση των δασικών υπηρεσιών. 
  • Να εκσυγχρονιστεί η παραγωγική διαδικασία, με αλλαγή του πλαισίου διαχείρισης των δασών και στόχο την άσκηση ελέγχου, τον προγραμματισμό και την αύξηση των εσόδων από αυτά, επ΄ωφελεία της εθνικής οικονομίας.
  • Να προχωρήσει το έργο των δασικών χαρτών χωρίς εξαιρέσεις από το αντικείμενο του χάρτη, είτε με τη μορφή «οικιστικών πυκνώσεων» είτε με τη μορφή «εξαιρέσεων εκχερσωμένων εκτάσεων», μιας και για τις ρυθμίσεις αυτές εγείρονται ζητήματα αντισυνταγματικότητας και τελικά θα κριθούν δικαστικά.
  • Να λυθούν άμεσα τα πρακτικά προβλήματα λειτουργίας και υποστήριξης των επιτροπών εξέτασης αντιρρήσεων στο πλαίσιο κύρωσης του δασικού χάρτη. Η λειτουργία των επιτροπών πρέπει να είναι αμειβόμενη για όλα τα μέλη τους και εκτός ωραρίου εργασίας
  • Να εξασφαλιστούν πόροι για την υλοποίηση εκτεταμένων αναδασωτικών προγραμμάτων καθώς και αντιδιαβρωτικών έργων για την αποκατάσταση των εκτάσεων που καταστρέφονται από πυρκαγιές
  • Να επανεξεταστεί το θέμα της δασοπυρόσβεσης Το σημερινό μοντέλο είναι αποτυχημένο και σε ότι αφορά το αποτέλεσμα και σε ότι αφορά το κόστος δασοπυρόσβεσης. Ουσιαστικά η «δασοπυρόσβεση» στην οποία θα ηταν αναγκαία η συνεργασία επίγειων και εναέριων μέσων, έχει μετατραπεί αποκλειστικά σε «αεροπυρόσβεση» και σε «προστασία κατοικιών» με ότι αποτέλεσμα έχει αυτή η πρακτική στα δασικά οικοσυστήματα.
  • Να προωθηθούν πολιτικές που συνδέονται με την ανάδειξη και στήριξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, την αύξηση της επισκεψιμότητας των δασών για λόγους αναψυχής και τη λήψη μέτρων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας των ειδών, των τοπίων και των μορφών της ορεινής υπαίθρου.
  • Να δούμε συνολικά το θέμα της λειτουργίας των πανεπιστημιακών σχολών και των ΤΕΙ και τη δυνατότητά τους να βελτιώσουν τα προγράμματα σπουδών τους.

Κλείνοντας και σε ότι αφορά στους δασικούς χάρτες θα ήθελα να συγχαρώ και πάλι τους συνάδελφους που σε όλες τις περιοχές που αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες, ταυτίστηκαν με την πορεία του έργου και ολοκλήρωσαν τη δουλειά τουςμε υπευθυνότητα και πλήρη επιστημονική επάρκεια. Δουλεύοντας αμέτρητες ώρες, σε βάρος της προσωπικής τους υγείας και της οικογενειακής τους κατάστασης.

Αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε (και οφείλετε κ.Υπουργέ) να στηρίξουμε εμπράκτως.

Διότι πραγματικά το χρειάζονται αυτό. 

Το έργο των δασικών χαρτών είχε τόσες και τέτοιας έκτασης τεχνικές και διαχειριστικές αλλαγές από την στιγμή που αναρτήθηκε δημόσια μέχρι σήμερα, που κατά την άποψη μας σήμερα συζητάμε για ένα τελείως διαφορετικό έργο. Αυτό αποτυπώνεται στον μεγάλο αριθμό αντιρρήσεων, προδήλων σφαλμάτων και εξαγορών που σωρεύτηκαν σε όλες τις υπηρεσίες και καθιστούν χρονοβόρα και πολύ δύσκολη τη συνέχιση του έργου, αν δεν υπάρξουν οι απαραίτητες βελτιώσεις στη διαδικασία και τον τρόπο εργασίας των επιτροπών και δεν ακολουθήσει η ενίσχυσή τους με ανθρώπινο δυναμικό.

Επιμένω δε σε αυτό διότι οι Υπηρεσίες σήκωσαν το βάρος των αντιδράσεων των πολιτών που αισθάνθηκαν να αδικούνται και κλήθηκαν επιβαρυνόμενοι οικονομικά να δεχθούν ακόμη και την πιθανή απώλεια της ιδιοκτησίας τους.

Οι Δασικές υπηρεσίες χρεώθηκαν επίσης ενώ δεν όφειλαν ακόμη και τα λάθη στις μελέτες που παραδόθηκαν από τα μελετητικά γραφεία, χωρίς να έχουν την άνεση του χρόνου για τις διορθώσεις που ήταν απαραίτητες.

Νομίζω λοιπόν ότι αυτές τις υπηρεσίες οφείλουμε να τις στηρίξουμε, όχι στα λόγια αλλά έμπρακτα με τις πολιτικές αποφάσεις που απαιτούνται να ληφθούν.

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.

Νίκος Μπόκαρης
Πρόεδρος Δ.Σ ΠΕΔΔΥ

.
.ΚατηγορίεςΔασική Πολιτική, Δασική Υπηρεσία, Επικαιρότητα

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: