Έντονος προβληματισμός για τον ορισμό των δασικών εκτάσεων στις Κυκλάδες

Αποτελούν οι πρώην αγροί με φρύγανα δάση; Κηρύσσονται αναδασωτέες οι εκτάσεις σε περίπτωση απομάκρυνσης των φρυγάνων από τους ιδιοκτήτες τους; Διώκονται ποινικά οι υπεύθυνοι; Υπάρχουν χορτολιβαδικές εκτάσεις στις Κυκλάδες;

Η περιοχή των Κυκλάδων περιλαμβάνει μωσαϊκό χρήσεων γης, με μεγάλη επιφάνεια των εκτάσεων να αποτελούν τις μέχρι σήμερα γνωστές ως χορτολιβαδικές άγονες εκτάσεις των παρ. 5α και 5β του άρθρου 3 ν. 998/79 όπως ισχύει.

Μετά την έκδοση του υπ΄ αρ. 32/16 Προεδρικού Διατάγματος για τον ορισμό του δάσους και της δασικής έκτασης υπήρξε διαφορετική προσέγγιση στην ερμηνεία του, από την Προϊσταμένη μας Αρχή στις περιπτώσεις όλων των εκτάσεων με φρυγανική βλάστηση (λαδανιά, θυμάρι, αστοιβή, αχινοπόδι, κλπ), οι οποίες κατά την άποψή της αποτελούν εκτάσεις οπωσδήποτε υπαγόμενες στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, εντασσόμενες μάλιστα στην παρ. 1 άρθρου 3 ν. 998/79, ως «δάση» λόγω του μεγάλου βαθμού «συγκόμωσης» των φρυγάνων. Η ερμηνεία αυτή στηρίζεται αποκλειστικά στην παρένθεση που εισήχθη στην παρ. 1 του άρθρου 5 του Π.Δ. 32/16 προκειμένου να προσδιοριστούν εννοιολογικά οι χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις. Συμπεραίνει δηλαδή, ότι η ύπαρξη φρυγάνων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25%, αποτελεί το μόνο κριτήριο για να χαρακτηριστεί μία έκταση ως «δάσος», «δασωμένος αγρός μη δυνάμενος να αλλάξει μορφή και χρήση» ή ακόμα και «αναδασωτέα έκταση».

Ερωτήματά μας που υποβλήθηκαν υπηρεσιακά, αναφορικά με την ερμηνεία της παρένθεσης και των εύλογων αποριών και ζητημάτων που ανακύπτουν μετά την εμφάνισή της, δεν απαντήθηκαν ποτέ. Αντί απαντήσεων και ουσιαστικών κατευθύνσεων υποβλήθηκε σειρά αντιρρήσεων, τόσο κατά αναρτημένων δασικών χαρτών (Σαντορίνη), όσο και κατά πράξεων χαρακτηρισμού.

Θεωρούμε επιτακτική την άμεση επίλυση του θέματος όχι με τρόπο εμβαλωματικό, όπως έγινε με την παρένθεση στο Π.Δ. 32/2016, αλλά ουσιαστικό, καθώς αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για την άρση των αμφισβητήσεων, την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και εν τέλει την άσκηση χρηστής διοίκησης.

Οι Δασολόγοι της Δ/νσης Δασών Κυκλάδων

(ακολουθούν εικόνες)

Εικόνα 1. Νάξος. ΟΧ 2007-2009 (επάνω) και 1945 (κάτω)
Αγροτική έκταση σύμφωνα με την εκδοθείσα Πράξη Χαρακτηρισμού. Τμήμα της προτείνεται να χαρακτηριστεί ως έκταση της παρ. 1 άρθρου 3 ν. 998/79, δηλ. δάσος, σύμφωνα με τις αντιρρήσεις που κατατέθηκαν στην ΤΕΕΑ.

Εικόνα 2. Σαντορίνη. Χορτολιβαδικές εκτάσεις σύμφωνα με το δασικό χάρτη. Προτείνεται με αντιρρήσεις να χαρακτηριστούν ως δάση.

Σχετικά:
Δημόσιος δασικός χαρακτήρας φρυγανικών εκτάσεων στις Κυκλάδες
Ιδιοκτησία γαιών στις Κυκλάδες

.ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Δασικοί Χάρτες

Tags: , , , , , , , , ,

1 reply

  1. το ίδιο συμβαίνει και στ Δωδεκάνησα (Πάτμος). ενώ δεν εφαρμ’οζεται για την Ρόδο.
    η κοινωνική αδικία και η άνιση και μεροληπτική μεταχείριση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης στο αποκορύφωμά της. Ο κόσμος θα χάσει τα χωράφια του που τα καλλιεργούσε το 60 αλλά σήμερα έχουν φρύγανα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: