Η Ένωση Ελλήνων Δασοπόνων Δ.Υ. για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η Ένωση Ελλήνων Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΕΕΔΔΥ) εξέδωσε το δελτίο τύπου που ακολουθεί.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους ως ημέρα μνήμης των αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών και την εξάλειψη του εργασιακού εκφοβισμού.

Πολύς καιρός πάει από τότε που η αξία της γυναικείας εργασίας υποτιμούνταν, χαρακτηριζόμενη ως μαζική, φθηνή και κακής ποιότητας, με βάση «έμφυτα χαρακτηριστικά», αποδιδόμενα στο γυναικείο φύλο, με τους άνδρες να κατέχουν κυριότερες και ιεραρχικά ανώτερες θέσεις ακόμα και σε «γυναικοκρατούμενους» επαγγελματικούς κλάδους.

Όπως φαίνεται όμως στην πράξη, οι ανισότητες των φύλων, κυρίως στους τομείς της εκπροσώπησης των γυναικών σε κέντρα λήψης αποφάσεων, καθώς και στον εργασιακό και συνδικαλιστικό τομέα, παρουσιάζουν ιδιαίτερη ανθεκτικότητα. Επιπλέον, η έλλειψη πάσης φύσεως μέτρων για την εξισορρόπηση προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, καθιστούν την πορεία των εργαζόμενων γυναικών ιδιαιτέρως δυσχερή και λειτουργούν ως αντικίνητρο για να ασχοληθούν με το συνδικαλισμό και τους αγώνες, γιατί δεν υπάρχει χώρος, χρόνος, περισσή ενέργεια.

Σύγχρονο παράδειγμα καταπάτησης του συνταγματικά κατοχυρωμένου και αναφαίρετου δικαιώματος άσκησης της συνδικαλιστικής δράσης αποτελεί αυτό που συντελείται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας εναντίον της Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Δασοπόνων Δ.Υ., ενός πρωτοβάθμιου κλαδικού σωματείου που εκπροσωπείται από το γυναικείο φύλο.

Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, αφού προσπάθησε να αποδυναμώσει οικονομικά τον εν λόγω σύλλογο, διακόπτοντας την παρακράτηση της συνδρομής από το μηναίο μισθό των Δασοπόνων μελών της, συνεχίζει να δρα εξουσιαστικά αγνοώντας επιδεικτικά τη βούληση του αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών για στήριξη της συνδικαλιστικής δράσης, μετακινώντας την Πρόεδρο των συνδικαλιστικών κλαδικών οργανώσεων των δασοπόνων, της Ομοσπονδίας Δασοπόνων Ελλάδος Δ.Υ. και της Ένωσης Ελλήνων Δασοπόνων Δ.Υ., με την προσχηματική δικαιολογία των ανύπαρκτων και τεχνηέντως δημιουργούμενων «υπηρεσιακών αναγκών».

Η πρωτοφανής αυτή κίνηση ενός δημόσιου λειτουργού που κατέχει μία από τις ανώτερες θέσεις στην υπαλληλική ιεραρχία, δίνει υπόσταση στις συνεχείς εκτοξευθείσες απειλές του περί δυσμενών μετακινήσεων προς κάθε υπάλληλο που εναντιώνεται στις ανορθόδοξες πρακτικές του, αγνοεί τόσο τις θεσμοθετημένες διατάξεις που προάγουν και προστατεύουν τη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων στη Δημόσια Διοίκηση αλλά και όλες αυτές που προστατεύουν τις κοινωνικές και οικογενειακές ιδιαιτερότητες του κάθε εργαζομένου.

Επέλεξε λοιπόν να «τα βάλει» με μια γυναίκα, κόρη, μητέρα, αρχηγό μονογονεϊκής τρίτεκνης οικογένειας, με δύο παιδιά με ειδικές δεξιότητες, επιστήμονα, δημόσια λειτουργό, συνδικαλίστρια… Ποιο άραγε από τα χαρακτηριστικά αυτά είναι που ενόχλησε περισσότερο τον κο Συντονιστή;

Οι Δασοπόνοι Δημόσιοι Υπάλληλοι θεωρούμε τη μετακίνηση της Προέδρου μας το επισφράγισμα μιας αντιυπαλληλικής, αντικλαδικής και στο τέλος τέλος μιας αντισυναδελφικής συμπεριφοράς από έναν πρώην συνάδελφο, από έναν πρώην συνδικαλιστή!!!

Εκτός από μία ακόμη βολή στο συνδικαλιστικό γίγνεσθαι, η αναίτια απόφαση του συγκεκριμένου Συντονιστή για μετακίνηση μιας συνδικαλίστριας υπαλλήλου:
1. Εντείνει το κλίμα φόβου που επικρατεί μεταξύ των συναδέλφων για την υπηρεσιακή τους κατάσταση.
2. Κλονίζει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων έναντι της Διοίκησης.
3. Αποτελεί ασέβεια στην ελληνική οικογένεια, την ελληνίδα εργαζόμενη μητέρα, την γυναίκα ως παραγωγικό πυλώνα της δημόσιας διοίκησης.

Η σύγχρονη ελληνίδα γυναίκα επιθυμεί και μπορεί να συνδυάσει τους ρόλους της. Θέλει να είναι παρούσα και πρωταγωνίστρια σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Διαθέτει τη βούληση, την ψυχική διάθεση και τη δύναμη για να το κάνει. Επιλέγει να εργαστεί, να ασχοληθεί με τα κοινά, με την πολιτική, με τον συνδικαλισμό και επιτυγχάνει να διακρίνεται στον τομέα της. Κάνει επαγγελματική καριέρα. Ταυτόχρονα, όμως, είναι σύζυγος και μητέρα, δημιουργεί οικογένεια και τη στηρίζει. Και αυτό τον ρόλο ποτέ δεν τον αρνείται.

Η Πολιτεία, όπως εκφράζεται διαχρονικά από την εκάστοτε Κυβέρνηση και τους δημόσιους λειτουργούς που αυτή επιλέγει να τοποθετεί σε υψηλόβαθμες θέσεις ευθύνης, οφείλει να αναγνωρίζει το μεγαλείο της προσφοράς των γυναικών και ειδικότερα της μάνας, σε όλους τους τομείς της ζωής, οφείλει να καταρρίπτει τα εμπόδια, θωρακίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη με δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες, ισότιμη μεταχείριση και αμέριστη κατανόηση στην πολύτιμη και πολυδιάστατη προσφορά της.

Το 9μελές Δ.Σ. της ΕΕΔΔΥ
(εκ των οποίων τα 5 μέλη
είναι εργαζόμενες μητέρες)



ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Επικαιρότητα

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading