«Προβλήματα από την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών – τεκμήρια κυριότητας Δημοσίου – χορτολιβαδικές εκτάσεις»

Στις 11 Απριλίου 2019, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου δόθηκε κοινή συνέντευξη τύπου των κ.κ. Δημητρίου Βερβεσού, Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γεωργίου Στασινού, Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Νικολάου Χλύκα, Δασολόγο, Πρόεδρο του Πανελλαδικού Συνδέσμου Μελετητών Γεωτεχνικών και Γεωργίου Ρούσκα, Πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, με θέμα «Προβλήματα από την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών – τεκμήρια κυριότητας Δημοσίου – χορτολιβαδικές εκτάσεις».

Σε σχετικό δελτίο Τύπου σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου κ. Ρούσκας, απηύθυνε χαιρετισμό, στον οποίο μεταξύ άλλων εξέφρασε τη διαπίστωση ότι με τα αποτελέσματα του δασικού χάρτη, τη διαδικασία ολοκλήρωσης του κτηματολογίου και λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας μεγάλο ποσοστό ακίνητων τίθεται εκτός συναλλαγής. Τόνισε δε εν κατακλείδι ότι η ελληνική συμβολαιογραφία θα παρακολουθήσει πολύ στενά το νομικό σκέλος των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου και θα συμβάλει με τις νομικές της απόψεις και προτάσεις νομοθετικών ρυθμίσεων στην αντιμετώπισης των ζητημάτων που ανακύπτουν με την κατάρτιση των δασικών χαρτών και τη σύνταξη του κτηματολογίου.

Ακολούθησε σύντομη ανάλυση της μελέτης του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου με τίτλο «Εγχειρίδιο – Μελέτη για το ισχύον νομικό πλαίσιο περί δασών & δασικών χαρτών & την εφαρμογή τους στη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων» από τον κ. Χλύκα και την ανάδειξη από αυτόν ειδικότερων θεμάτων ευρύτερου ενδιαφέροντος. Επί παραδείγματι ότι στο 51% των κυρωμένων δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα περίπου 3,5 εκατομμύρια στρέμματα αποτελούν δασωμένους αγρούς που τίθενται πρακτικά εκτός συναλλαγής καθώς οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν σύμφωνα με τη νομοθεσία τίτλους προσκομίσει τίτλους ιδιοκτησίας, οι οποίοι ανάγονται πριν από την 23η Φεβρουαρίου 1946 και έχουν μεταγραφεί. Επίσης, το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τις χορτολιβαδικές εκτάσεις ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου, η προβληματική των οικιστικών πυκνώσεων σε σχέση και με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η αυστηρότερη αντιμετώπιση από τη νομοθεσία των δασωμένων αγρών σε σχέση με τους εκχερσωμένου αγρούς. Από τους συμμετέχοντες υποστηρίχθηκε ότι ο δασικός χάρτης αναδεικνύει τα προβλήματα και τις παθογένειες ετών στην ελληνική πραγματικότητα και δεν τα δημιουργεί. Τονίστηκε δε ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί το όριο ανάμεσα στην ανάπτυξη και το περιβάλλον και η λύση θα πρέπει να δοθεί από την Πολιτεία.

Η συνέντευξη (ολόκληρο το βίντεο ΕΔΩ) ολοκληρώθηκε με την κοινή θέση των κ.κ. Προέδρων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου ότι εφόσον η Ελληνική Πολιτεία διαχρονικά αδυνατεί να επιλύσει αποτελεσματικά και οριστικά τα προβλήματα που σωρεύονται σε βάθος δεκαετιών, και από τη δική της αδράνεια, οι τρεις αυτοί φορείς εκ του θεσμικού τους ρόλου και με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους θα αναλάβουν πρωτοβουλίες με προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις για την επίλυση των προβλημάτων που αναδεικνύονται με τους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο κατά τρόπο οριστικό και αποτελεσματικό.

[su_accordion]
[su_spoiler title=”Γ. Στασινός: Τα προβλήματα που αναδείχθηκαν χρειάζονται λύση
– Απαιτείται σοβαρή αντιμετώπιση, με σεβασμό στο περιβάλλον και ρεαλισμό” open=”no” style=”fancy”]«Η σύνταξη δασικών χαρτών είναι ένα πολύτιμο τεχνικό έργο που δίνει σε όλους διαθέσιμα απαραίτητα στοιχεία για τα δάση και είναι η βάση για τη σύνταξη του Δασολογίου που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση. Τα προβλήματα όμως που αναδείχθηκαν χρειάζονται λύση», είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «απαιτείται σοβαρή αντιμετώπιση, με σεβασμό στο περιβάλλον και ρεαλισμό». Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ πρότεινε λύσεις για τα θέματα που έχουν ανακύψει με τους δασωμένους αγρούς, ενώ αναφερόμενος στις «οικιστικές πυκνώσεις, μετά την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, «αφού υπογράμμισε ότι «επειδή με τη διαδικασία μέχρι σήμερα φάνηκε ότι το Υπουργείο δεν μπορεί να έχει την αποτελεσματικότητα που χρειάζεται στις ρυθμίσεις που προτείνει» τόνισε ότι «μπορεί ο τεχνικός κόσμος μέσα από το ΤΕΕ, τον επίσημο τεχνικό σύμβουλο του κράτους, να αναλάβει να προτείνει λύσεις, αν το επιθυμεί η Πολιτεία».

Αναλυτικά ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός σημείωσε ότι «δεν φταίνε οι δασικοί χάρτες. Η σύνταξη και ανάρτησή τους αποκάλυψε τα προβλήματα» που κρύβονταν για χρόνια κάτω από το χαλί και αποτελούσαν παθογένειες της πολιτείας για πολλές δεκαετίες. Η σύνταξη δασικών χαρτών είναι ένα πολύτιμο τεχνικό έργο που δίνει σε όλους διαθέσιμα απαραίτητα στοιχεία για τα δάση και είναι η βάση για τη σύνταξη του Δασολογίου που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση.

Τα προβλήματα όμως που αναδείχθηκαν χρειάζονται λύση. «Απαιτείται σοβαρή αντιμετώπιση, με σεβασμό στο περιβάλλον και ρεαλισμό», τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ. Έδωσε μάλιστα ένα παράδειγμα προβλήματος για το οποίο δεν μπορεί να υπάρχει συνταγματικό κόλλημα αλλά μόνο ζήτημα ερμηνείας. «Δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται δασική μία έκταση που στις αεροφωτογραφίες του 1945 φαίνεται ολοκάθαρα ως αγροτική, για παράδειγμα, και δασώθηκε κάπως λόγω εγκατάλειψης. Και ταυτόχρονα στην ακριβώς διπλανή της, ίσως, έκταση που φαίνεται ως δασική στις αεροφωτογραφίες του 1945, να έχει γίνει εκχέρσωση για αγροτική χρήση και αυτό το επιτρέπουμε».

Η σοβαρή αντιμετώπιση που απαιτείται αφορά και το ζήτημα των οικιστικών πυκνώσεων, ιδίως μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τόνισε ο Γιώργος Στασινός. «Από τη μία πλευρά έχουμε την προστασία του δάσους. Από την άλλη πλευρά έχουμε ανθρώπους που δικαίως θεωρούν ότι το κράτος τους έδωσε δικαιώματα οίκισης αφού τους τα αναγνώρισε με δεκάδες πράξεις της διοίκησης μέχρι σήμερα. Και φυσικά έχουμε ανάμεσα και πάρα πολλά παντελώς αυθαίρετα», σημείωσε. Επειδή με τη διαδικασία μέχρι σήμερα φάνηκε ότι το Υπουργείο δεν μπορεί να έχει την αποτελεσματικότητα που χρειάζεται στις ρυθμίσεις που προτείνει, μπορεί ο τεχνικός κόσμος μέσα από το ΤΕΕ, τον επίσημο τεχνικό σύμβουλο του κράτους, να αναλάβει να προτείνει λύσεις, αν το επιθυμεί η Πολιτεία, ανέφερε ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου των Μηχανικών.[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Νίκος Χλύκας: Τα προβλήματα που αναδείχθηκαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών μέχρι τώρα” style=”fancy”]Σύμφωνα με τον Νίκο Χλύκα, Πρόεδρο του Πανελλαδικού Συνδέσμου Μελετητών Γεωτεχνικών και δασολόγο, παρουσιάζονται πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία από τη συνολική ανάλυση των δασικών χαρτών που έχουν αναρτηθεί μέχρι τώρα και αφορούν το 51% της επικράτειας. Σε 3.500.000 στρέμματα που έχουν χαρτογραφηθεί, το 60% αφορά δασικές εκτάσεις, το 39% αφορά μη δασικές εκτάσεις και το 1% αφορά χορτολιβαδικές εκτάσεις. Μόνο για το 2,89% των περιοχών (προφανώς δασικές και χορτολιβαδικές) κατατέθηκαν μέχρι τώρα αντιρρήσεις.

Ο κ. Χλύκας προσπάθησε να κωδικοποιήσει τα βασικά προβλήματα που αναδείχθηκαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών μέχρι τώρα. Αυτά είναι, συνοπτικά:
– Δάση που έγιναν χωράφια τα οποία ήταν επί χρόνια επιδοτούμενα με κρατικές ενισχύσεις.
– Τα λεγόμενα ΑΔ, δηλαδή οι δασωμένοι αγροί, για τους οποίους η παρούσα ρύθμιση απαιτεί να έχουν τίτλο ιδιοκτησίας μεταγεγραμμένο στις 20/2/1946. Αυτοί οι τίτλοι σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν για διαφόρους λόγους.
– Οι χορτολιβαδικές εκτάσεις. Στο σύνολό τους οι νέες ρυθμίσεις δημιουργούν προβλήματα σε ολόκληρη της έκταση των Κυκλάδων, της Δωδεκανήσου, της Κρήτης και στην Εύβοια. Σε περιοχές δηλαδή που δεν ίσχυε ποτέ τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, με τη δήλωση των Δασαρχών για τον χορτολιβαδικό – φρυγανικό χαρακτήρα της έκτασης, καλούνται οι πολίτες για πρώτη φορά να αποδείξουν ότι οι εκτάσεις είναι ιδιωτικές
– Οικιστικές πυκνώσεις, που αποτελούν τεράστιο ζήτημα και πρέπει, μετά την απόφαση του ΣτΕ, να δούμε τι θα γίνει εξαρχής με το πρόβλημα αυτό.[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Ελεύθερος Τύπος: Τέσσερα αγκάθια στους δασικούς χάρτες φρενάρουν τη διαδικασία” style=”fancy”]Στον αέρα βρίσκονται περίπου 3,5 εκατομμύρια στρέμματα τα οποία αποτελούν τους δασωμένους αγρούς, καθώς τίθενται πρακτικά εκτός συναλλαγής, κι αυτό γιατί οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν τίτλους ιδιοκτησίας, οι οποίοι ανάγονται πριν από την 23η Φεβρουαρίου 1946 και έχουν μεταγραφεί.

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών έχει αναδείξει τα προβλήματα που κρύβονταν επιμελώς επί δεκαετίες κάτω από το χαλί και, παρά το ότι η διαδικασία είναι στα μισά του δρόμου, τα αγκάθια παραμένουν πολλά. Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα των οικιστικών πυκνώσεων μπορεί να τινάξει στον αέρα τη διαδικασία, αν το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Αντίστοιχα, τα ζητήματα που έχουν προκύψει στο Αιγαίο με τις χορτολιβαδικές εκτάσεις είναι μερικά από όσα έπεσαν στο μικροσκόπιο των αρμόδιων φορέων κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Συνδέσμου Μελετητών Γεωτεχνικών και δασολόγο Νίκο Χλύκα, «επί παραδείγματι ότι στο 51% των κυρωμένων δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα περίπου 3,5 εκατομμύρια στρέμματα αποτελούν δασωμένους αγρούς που τίθενται πρακτικά εκτός συναλλαγής, καθώς οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν σύμφωνα με τη νομοθεσία τίτλους ιδιοκτησίας, οι οποίοι ανάγονται πριν από την 23η Φεβρουαρίου 1946 και έχουν μεταγραφεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από τα στοιχεία που έχει δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος προκύπτει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν νησιά όπως η Σύμη και η Πάτμος, με την τελευταία να έχει βγει 80% δασική. Μάλιστα, σε αυτά τα δύο νησιά το 68% των εκτάσεων στους αναρτηµένους δασικούς χάρτες που εµφανίζονται ως δασωµένοι αγροί έχει ήδη αµφισβητηθεί ως προς τον χαρακτήρα του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χαρακτηρισμός αποδίδεται κυρίως από μια «παρερμηνεία» του νόμου, βάσει του οποίου έχουν αποδοθεί κατά την ανάρτηση του δασικού χάρτη ως δασικές εκτάσεις κάποιες που κατά το παρελθόν ήταν αγροτικές, αργότερα εγκαταλείφθηκαν και πλέον καλύπτονται από φρύγανα. Τα φρύγανα ωστόσο δεν θεωρούνται δέντρα.

Μεταξύ άλλων, στις περιοχές µε υψηλό ποσοστό δασωµένων αγρών επί των αναρτηµένων εκτάσεων συγκαταλέγονται η Αρκαδία µε 12,8%, η Μεσσηνία µε 12,6%, ο Πειραιάς (νησιά) µε 9,7%, τα Ιωάννινα µε 7,2%, η Λακωνία και η Αχαΐα µε 6,8% και η Δράµα µε 5,7%. Πρωτιά στις αντιρρήσεις έχει ο Πειραιάς (νησιά) µε 14,7% και ακολουθεί η Λακωνία µε 11,3%.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός σημείωσε την ανάγκη να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν αναδείξει οι δασικοί χάρτες, ενώ τόνισε ότι το ΤΕΕ σε συνεργασία με τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς είναι στη διάθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος για να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες με προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις που θα συμβάλουν οριστικά και αποτελεσματικά στο έργο.

Τέλος, ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου Γιώργος Ρούσκας εξέφρασε τη διαπίστωση ότι με τα αποτελέσματα του δασικού χάρτη, τη διαδικασία ολοκλήρωσης του κτηματολογίου και λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας μεγάλο ποσοστό ακίνητων τίθεται εκτός συναλλαγής. Τόνισε, δε, «ότι η ελληνική συμβολαιογραφία θα παρακολουθήσει πολύ στενά το νομικό σκέλος των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου και θα συμβάλει με τις νομικές της απόψεις και προτάσεις νομοθετικών ρυθμίσεων στην αντιμετώπισης των ζητημάτων που ανακύπτουν με την κατάρτιση των δασικών χαρτών και τη σύνταξη του κτηματολογίου».

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Ξυπνητού, από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Η Καθημερινή: Εμπλοκή με δασικούς χάρτες” style=”fancy”]Την παρέμβαση της πολιτείας ώστε να λυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει μέσω των δασικών χαρτών για τις περιπτώσεις 3,5 εκατ. στρεμμάτων «δασωμένων» αγρών και της κυριότητας των χορτολιβαδικών εκτάσεων ζητούν με κοινή παρέμβασή τους τρεις επαγγελματικοί φορείς. Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας υποστηρίζουν ότι όσο προχωρά η ανάρτηση των δασικών χαρτών τόσο μεγαλύτερος αριθμός ακινήτων θα τίθεται εκτός συναλλαγής.

Οι φορείς εκφράζουν την ανησυχία τους για το ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκτησιών που αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής θέμα. «Με βάση την εικόνα που έχουμε σήμερα από το 51% της χώρας, εκτιμούμε ότι οι δασωμένοι αγροί (σ.σ. εκείνοι που στις αεροφωτογραφίες του ’45 ήταν καλλιεργούμενοι και στις πρόσφατες φαίνονται δασωμένοι) θα φθάσουν τελικά τα 7 εκατ. στρέμματα στο σύνολο της χώρας», εκτιμά ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Αθηνών, Γιώργος Ρούσκας. «Είναι γνωστό ότι σε μεγάλες περιοχές της χώρας δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι οι περιοχές όπου δεν υπάρχουν τίτλοι ανήκουν στο Δημόσιο. Σήμερα η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη, οι περιπτώσεις όσων αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ιδιοκτησία την οποία νέμονται επί γενιές θα αυξηθούν γεωμετρικά και θα “παγώσουν” για μεγάλο χρονικό διάστημα τις συναλλαγές. Εχουμε φτάσει στο σημείο να μην μπορούμε να κάνουμε ούτε αποδοχή κληρονομιάς, αν στην ανάρτηση η περιοχή εμφανίζεται ως δασική».

Οι συμβολαιογράφοι ζήτησαν τη βοήθεια ειδικών προκειμένου να αποσαφηνίσουν τον τρόπο που πρέπει να διαχειρίζονται τις διαφορετικές υποπεριπτώσεις που ανακύπτουν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Για παράδειγμα, όπως εξήγησε χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Γεωτεχνικών Νίκος Χλύκας, στις περιπτώσεις των δασωμένων αγρών πρέπει οι πολίτες να προσκομίζουν τίτλους ιδιοκτησίας που να έχουν μεταγραφεί έως τις 23 Φεβρουαρίου 1946 και κατόπιν να κριθεί από την επιτροπή δασολογίου ο δασικός ή μη χαρακτήρας της έκτασης για να εγγραφεί το οικόπεδο ως ιδιωτικό δάσος ή αγρός.

Οι τρεις φορείς θα συντάξουν πρόταση νομοθετικής ρύθμισης την οποία θα προτείνουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, για την επίλυση των βασικών ζητημάτων που ανακύπτουν την περίοδο αυτή. «Οι δασικοί χάρτες καλώς γίνονται και είναι επόμενο ότι θα φέρουν στην επιφάνεια όλα αυτά που κρύβαμε κάτω από το χαλί τόσα χρόνια», λέει ο Γιώργος Στασινός, πρόεδρος του ΤΕΕ. «Ομως υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες το Δημόσιο δημιουργεί πρόβλημα από το πουθενά. Μια έκταση που ήταν αγροτική και σήμερα έχει χαμηλή βλάστηση δεν πρέπει να θεωρείται δασική. Οι χορτολιβαδικές εκτάσεις, τις οποίες το Δημόσιο δεν χειρίστηκε ποτέ ως δημόσιες δεν μπορεί σήμερα ξαφνικά να τις διεκδικεί. Πρέπει να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση με τη συμβολή των επιστημονικών φορέων».

Κτηματολόγιο

Για το παράλληλο με τους δασικούς χάρτες έργο του εθνικού κτηματολογίου, η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» ανακοίνωσε χθες παράταση στην υποβολή δηλώσεων για μία σειρά από περιοχές. Πιο συγκεκριμένα, παρατείνεται έως τις 30 Μαΐου η προθεσμία συλλογής δηλώσεων για τις υπό κτηματογράφηση περιοχές σε Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ξάνθη, Χαλκιδική, Σάμο, Ικαρία και Χίο. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών μπορούν να εξυπηρετηθούν και από το κεντρικό γραφείο κτηματογράφησης στο ολυμπιακό γήπεδο στο Γαλάτσι, ενώ οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας εξυπηρετούνται από το κεντρικό γραφείο της Θεσσαλονίκης (Σαράφη 48Β Φοίνικας).
Ρεπορτάζ: Γιώργος Λιαλιός, από kathimerini.gr[/su_spoiler]
[/su_accordion]

Πηγές:
http://enotariat.gr
http://portal.tee.gr
https://www.eleftherostypos.gr
http://www.kathimerini.grΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: