«Ιερά Δαση Ζαγορίου» και «St. Viniri -Το Ιερό Δάσος» στις ταινίες του Ethnofest

Ethnofest : Δωρεάν και online το φετινό Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου

Η φετινή έκδοση του Ethnofest από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου 2020, προσαρμόζεται στις τρέχουσες συνθήκες της πανδημίας.

Στο πλαίσιο της ενότητας “Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Πολιτισμικό Τοπίο και Πολιτιστική Κληρονομιά” θα προβληθεί η ταινία Ιερά Δάση Ζαγορίου του Κώστα Βρακά.  Η ταινία πραγματεύεται τη διατήρηση της φύσης μέσω θρησκευτικών δοξασιών και υπό το φόβο υπερφυσικών τιμωριών. Στους ορεινούς οικισμούς της Ηπείρου τα ιερά δάση λειτουργούν ως τοπικά προσαρμοσμένα συστήματα διαχείρισης. Συνδέονται κυρίως με λειτουργικές ανάγκες των κοινοτήτων, όπως η διαφύλαξη σημαντικών φυσικών πόρων ή η προστασία κατακείμενων οικισμών από φυσικές καταστροφές. Σήμερα πέρα από τις άλλες αξίες τους αποτελούν τόπους σημαντικούς για τη διατήρηση της ιδιαίτερης βιοποικιλότητας τους. Από το 2014  εντάσσονταιστο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO.

* Μπορείτε να βρείτε την ταινία εδώ : https://www.ethnofest.gr/film/sacred-forests-of-zagori/

Αντίστοιχα η ταινία  St. Viniri -Το Ιερό Δάσος της Κων/νας Μεσσήνη μιλά για το δάσος της Αγίας Παρασκευής στη Βωβούσα, στο Ανατολικό Ζαγόρι, ένα από τα εναπομείναντα ιερά δάση. Ανέγγιχτο στον χρόνο το διατηρούν οι μύθοι που υφαίνουν την προφορική παράδοση του χωριού και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, δημιουργώντας τον θρύλο του δάσους.Οι κάτοικοι λένε ότι αν «πειραχτεί» οτιδήποτε από το δάσος, οι συνέπειες είναι καταστροφικές. Ως αποτέλεσμα, το δάσος συνεχίζει να υπάρχει χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση, πράγμα σπάνιο στην εποχή μας.

* Μπορείτε να βρείτε την ταινία εδώ : https://www.ethnofest.gr/el/film/st-viniri-the-sacred-forest/

Το Ethnofest, διατηρώντας ως βασική του σταθερά την αναγνώριση της σημασίας της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς για την ανάδειξη των πολιτισμικών ταυτοτήτων μιας χώρας, εξετάζει στο φετινό πρόγραμμά του το Πολιτισμικό Τοπίο και τη σχέση του με το πεδίο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι δύο ταινίες της ενότητας (Ιερά Δάση Ζαγορίου του Κώστα Βρακάς και St. Viniri – Το Ιερό Δάσος της Κωνσταντίνας Μεσσήνη) αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα τους με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο.

Στο πλαίσιο της ενότητας, την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στις 11.00, διοργανώνεται ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση όπου θα προσπαθήσουμε να αποσαφηνίσουμε την έννοια του πολιτισμικού τοπίου αλλά και τις πολιτικές που διαμορφώνονται γύρω από αυτή.

Καλεσμένοι ομιλητές στο πάνελ είναι οι:

Βίλλυ Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ΥΠΠΟΑ.

Θεανώ Σ. Τερκενλή, Καθηγήτρια Πολιτισμικής Γεωγραφίας, Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Καλλιόπη Στάρα, Ερευνήτρια Πολιτισμικής Οικολογίας, Διδάσκουσα στο Τμήμα Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογίας. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Γιάννης Παπαδημητρίου, Νομικός.

Γιώργος Δημητρόπουλος, Χωροτάκτης – Πολεοδόμος. Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA).

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Υπεύθυνος Παραγωγών και Εκπαιδευτικών Δράσεων του Ethnofest, Σίλας Μιχάλακας και θα διεξαχθεί στα Ελληνικά.

Φεστιβάλ

 



ΚατηγορίεςΕπικαιρότητα

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading