Νόμιμη και παράνομη αναδάσωση: διάκριση, έννομη προστασία επί παρανομίας

Παναγιώτης Γαλάνης,
Δικηγόρος Περιβαλλοντικού – Πολεοδομικού Δικαίου,
Υπ. Δρ. Νομικής ΕΚΠΑ,
Εμπειρογνώμων Δασικού Δικαίου,
panagiotisgln@gmail.com

Πότε η αναδάσωση είναι νόμιμη;

Η αναδάσωση, ως μέσο επανορθωτικό της καταστραφείσας δασικής βλάστησης έχει συνταγματικό θεμέλιο και ανιχνεύεται και σε πληθώρα διατάξεων του κοινού νόμου. Η σημαντικότατη διαδικασία αυτή σκοπεί στην αποκατάσταση των εκτάσεων που αποψιλώθηκαν ή κάηκαν, σύμφωνα με τα κριτήρια που τίθενται από το Σύνταγμα και τον κοινό νομοθέτη. Σε επίπεδο διοικητικού δικαίου, η κήρυξη της αναδάσωσης συνδέεται με την κατάφαση των συνταγματικών (αντικειμενικών) προϋποθέσεων και μόνο και δεν σχετίζεται με την υποκειμενική συμπεριφορά του διοικούμενου.

Η κήρυξη αναδάσωσης είναι γενική ατομική διοικητική πράξη.

Η νόμιμη κήρυξη αναδάσωσης σχετίζεται με:

  1. την αρμοδιότητα του οργάνου
  2. τη δημοσίευση της πράξης στο ΦΕΚ
  3. την πλήρωση των συνταγματικών κριτηρίων της
  4. την τήρηση των λοιπών δασολογικών και επιστημονικών κριτηρίων της, ex lege απαιτούμενων.

Πότε μια αναδάσωση είναι παράνομη;

Η αναδάσωση κηρύσσεται για την αποκατάσταση της καταστραφείσας δασικής βλάστησης και εντός των ορίων της καταστραφείσας έκτασης.

Έτσι, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις όπου αναδασώσεις δεν πληρούν τα κριτήρια του νόμου εν όλω ή εν μέρει, π.χ. δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις κήρυξής τους ή εκτείνονταν σε εδάφη για τα οποία ουδέποτε υπήρχε «υπόνοια» δασικού χαρακτήρα.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η αναδάσωση δεν σχετίζεται με ιδιοκτησιακά ή κτηματολογικά ζητήματα, παρά μόνο εμμέσως, υπό την έννοια ότι κηρύσσεται εξίσου για τα δημόσια όσο και για τα ιδιωτικά δάση/δασικές εκτάσεις.

Δικαστική προστασία επί παράνομης αναδάσωσης

Η δικαστική προστασία του πολίτη παρέχει με αίτηση ακυρώσεως κατά της παράνομης αναδάσωσης, στο αρμόδιο Διοικητικό Εφετείο.

Οι ισχυρισμοί αφορούν τη νομιμότητα κήρυξής της.

Η θεμελίωση του εννόμου συμφέροντος για την προσβολή της πράξης κήρυξης της αναδάσωσης για την επάρκεια της αιτιολογίας της, απαιτεί την κατάφαση του συνδέσμου του αιτουμένου τον ακυρωτικό έλεγχο αυτής με την κηρυσσομένη ως αναδασωτέα έκταση, ο οποίος προκύπτει είτε από προβαλλόμενο δικαίωμα κυριότητος επί της εν λόγω εκτάσεως είτε από άλλη νομική σχέση με την έκταση αυτήν.

————–

Για περισσότερα, βλ. https://www.pgalanislaw.gr/blog/ και

επίσης, Π. Γαλάνης, Επιτρεπτές επεμβάσεις σε αναδασωτέες εκτάσεις: Με το βλέμμα στο παρελθόν ή στο μέλλον; ΠερΔικ 1/2019, 13-23.

————–ΚατηγορίεςΑπόψεις, Νομοθεσία, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: