Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Επικοινωνία

periv_ekpaid_logo.jpg

«Η γενιά μας είναι μάρτυρας μιας πρωτοφανούς οικονομικής ανάπτυξης και τεχνολογικής προόδου, η οποία ενώ προσπορίζει ποικίλα οφέλη σε πολλούς ανθρώπους εν τούτοις έχει επιφέρει και σοβαρές αρνητικές κοινωνικές και τεχνολογικές επιπτώσεις. Η ανισότητα ανάμεσα σε φτωχές και πλούσιες χώρες και στο εσωτερικό των χωρών εντείνεται και υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση της υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει σήμερα ολόκληρη την ανθρωπότητα. Σκοπός της περιβαλλοντικής δράσης είναι να βελτιωθούν οι οικολογικές σχέσεις, περιλαμβανομένων και των σχέσεων του ανθρώπου με τη φύση και των ανθρώπων μεταξύ τους. Σκοπός της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης είναι να διαμορφώσει έναν ενημερωμένο και ευαίσθητο πληθυσμό γύρω από το περιβάλλον και τα προβλήματά του, ο οποίος θ΄ αποκτήσει γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις, κίνητρα και αίσθημα προσωπικής δέσμευσης, προκειμένου να εργαστεί ατομικά και συλλογικά για την επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων και την πρόληψη νέων». 

Χάρτα του Βελιγραδίου
(απόσπασμα)

* Η Χάρτα του Βελιγραδίου (Belgrade Charter) αποτέλεσε τη Διακήρυξη της Διακυβερνητικής Συνδιάσκεψης για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, που πραγματοποιήθηκε το 1975 στο Βελιγράδι υπό την αιγίδα της UNESCO.

Σε συμφωνία με τις κατευθυντήριες ως άνω αρχές για την περιβαλλοντική εκπαίδευση η παρούσα στήλη φιλοξενεί άρθρα και μελέτες επιστημόνων και ερευνητών του χώρου. Σκοπός μας είναι η ανάδειξη και διάδοση της επιστημονικής γνώσης που αφορά τους ιδιαίτερα σημαντικούς κλάδους της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και επικοινωνίας και η εποικοδομητική συμβολή στην υποστήριξη του διδακτικού έργου για τη διάπλαση περιβαλλοντικά ευαίσθητων και ενεργών πολιτών.

 ✾ ✾ ✾ ✾ 


Η Χρήση της Φωτογραφίας στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Οι Διαταραχές των Λιβαδικών Οικοσυστημάτων

Ευάγγελος Ι. Μανωλάς και Απόστολος Β. Αϊναλής »»Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ RACHEL CARSON ΚΑΙ
Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Του Ευάγγελου Μανωλά »»Σχολικός αύλειος χώρος: ικανοποίηση και προσδοκίες

Της Χριστίνας Κατράκου »»Στρατηγικές αειφορικής ανάπτυξης – Η περίπτωση της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής

Γ. Τσαντόπουλος, Ε. Μανωλάς, Χ. Καντεμερίδου »»Ο ρόλος του σχολείου στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Της Φρειδερίκης Χαραλαμπίδου Παπαθεμελή »»Η συμμετοχή των πολιτών στην προστασία του περιβάλλοντος

Της Σοφίας Ε. Παυλάκη »»


.
.


.
.
.

periv_ekpaid_logo

%d