Κινδυνεύουν οι υπάλληλοι του δασαρχείου που ελέγχουν την παράνομη υλοτομία

ulotomia_300_305Έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο δημοσίευμά μας το θέμα της παράνομης υλοτομίας που παρατηρείται εδώ και λίγους μήνες σε αρκετές περιοχές του νομού, από επιτήδειους που έχουν σκοπό, είτε να πάρουν ξύλα για προσωπική τους χρήση, αλλά κυρίως από αυτούς που θέλουν να τα πουλήσουν, με δεδομένο ότι φέτος πολλοί είναι οι πολίτες και τα νοικοκυριά που έχουν επιλέξει τα καυσόξυλα για τη θέρμανσή τους, αφού η αγορά πετρελαίου είναι σχεδόν αποτρεπτική.

Ο έλεγχος των επιτήδειων χωλαίνει σε αρκετά σημεία, με βασικότερο την έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού στο Δασαρχείο αλλά και των υποδομών που απαιτούνται για να γίνει σωστά κάτι τέτοιο. Δυστυχώς όμως, οι δράστες τέτοιων ενεργειών δεν «κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια» και έχουν κινητοποιήσει διάφορους τρόπους για να… αποκλείσουν την ενοχλητική παρουσία τέτοιων υπηρεσιών. Όπως τόνισε στην ΠΡΩΙΝΗ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών και πρ. Δασάρχης Κορινθίας κ. Π. Καλλίρης, συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, δημιουργούν προβλήματα που έχουν άμεση σχέση ακόμα και με τη σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων που διενεργούν τέτοιους ελέγχους. Τοποθέτησαν καρφιά στους δρόμους απ΄ όπου θα περνούσαν τα οχήματα της υπηρεσίας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ακούστηκαν ακόμα και πυροβολισμοί!

Π. Καλλίρης: ΄Παγίδευσαν δρόμους με καρφιά (!) για να μην έχουν πρόσβαση τα οχήματα της υπηρεσίας!

Σε δηλώσεις του μεταξύ των άλλων ο κ. Καλλίρης σημείωσε: «Δεν υπάρχει και δεν έχει διαπιστωθεί ιδιαίτερο πρόβλημα με κοπή δένδρων σε δάση και δασικές εκτάσεις της Κορινθίας σύμφωνα με το παρατηρητήριό μας, αλλά μεμονωμένα περιστατικά σε διάφορες περιοχές της Κορινθίας. Υπάρχει αύξηση τέτοιων περιστατικών, αλλά όχι μεγάλη που να προκαλεί πρόβλημα. Από την άλλη, η υπηρεσία δεν μπορεί να ελέγξει 1.480.000 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων που υπάρχουν σε όλη την Κορινθία! Δεν υπάρχει ο ανάλογος αριθμός προσωπικού, ούτε οι υποδομές (μηχανήματα, οχήματα), ούτε βεβαίως και τα απαραίτητα καύσιμα για να ελέγχουμε συνεχώς πολλές περιοχές του νομού ταυτόχρονα. Υπάρχει όντως πρόβλημα με την υλοτόμηση από κάποιες συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, οι οποίες παγίδευσαν δρόμους ρίχνοντας καρφιά (!) για να μην έχουν πρόσβαση τα οχήματα της υπηρεσίας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ακούστηκαν ακόμα και πυροβολισμοί! Απευθυνθήκαμε στον Εισαγγελέα ο οποίος μας πρότεινε να ζητήσουμε τη συνδρομή της αστυνομίας όπως και κάναμε και η οποία όντως μας βοηθάει στο έργο μας. Οι υπάλληλοί μας δεν είναι ένστολοι, ούτε οπλοφορούν για να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους καταστάσεις. Πάντως γίνονται περιπολίες και τις νύχτες, κυρίως στις προσόδους των δασών, οι οποίες είναι αρκετές. Χρειάζεται όμως προσωπικό και υποδομές».

Μπορούσε να δοθεί νόμιμο και φθηνό ξύλο!

Και ο κ. Καλλίρης συμπλήρωσε: «Θα μπορούσε να δοθεί νόμιμα, φθηνό ξύλο, απ΄ αυτό που υπάρχει και που μπορεί να ξυλευτεί. Και μάλιστα μεγάλη ποσότητα που θα μπορούσε να δοθεί στους υλοτομικούς συνεταιρισμούς και από αυτούς να διατεθεί στον κόσμο που θέλει να αγοράσει σε πολύ χαμηλή τιμή. Αλλά γι΄ αυτό χρειάζεται οργάνωση, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Βλέπουμε ότι κόβονται και ιδιωτικά δένδρα, όπως ελιές, που προκαλούν ζημιά, σε διασκορπισμένα τμήματα και συνήθως απόκρυφα. Σε αυτό το θέμα, ισχύουν όλα τα παραπάνω, δηλαδή, οργάνωση, προσωπικό, οχήματα, καύσιμα, τα οποία είναι ελάχιστα».

Σκονάκι axiontv.gr

πηγή: http://www.fresh-press.grΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα, Υλοτομίες

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

%d